Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ξελάσπωσε» ο Χέλμουτ Κολ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Από το Νοέμβριο του 1998 το θέμα της δίωξης για σκάνδαλα του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ είχε μονοπωλήσει τα γερμανικά, αλλά και διεθνή ΜΜΕ. Τελικά, όλο το μελάνι που χύθηκε μπορεί από χθες να συνοψιστεί σε δύο γραμμές: Σταματά η δικαστική έρευνα, κλείνει ο φάκελος και το μητρώο του Κολ παραμένει λευκό. Ολα αυτά με αντίτιμο ένα χρηματικό πρόστιμο, αλλά και την υπόληψη του πρώην καγκελάριου...

Υστερα από απόφαση του Πρωτοδικείου της Βόννης, που αποδέχτηκε σχετική πρόταση της Εισαγγελίας, έκλεισε χθες και τυπικά η δικαστική έρευνα σε βάρος του Χέλμουτ Κολ, αναφορικά με μία πτυχή του σκανδάλου των «μαύρων» ταμείων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο Κολ υποχρεούται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 300.000 μάρκων (52 εκατομμύρια δραχμές περίπου), ενώ διατηρείται το ποινικό του μητρώο «λευκό». Το κλείσιμο του φακέλου της υπόθεσης ως προς το ποινικό της μέρος ύστερα από 14 μήνες ερευνών - η δικαστική έρευνα με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του κόμματος άρχισε επίσημα πέρσι, στις 3 Ιανουαρίου - συνιστά ένα συμβιβασμό, τον οποίο επιδίωξε ο πρώην καγκελάριος, προκειμένου, όπως δήλωσε, «να μην ποινικοποιηθεί η πολιτική του δραστηριότητα» και να αποφευχθούν οι ταλαιπωρίες από μία μακρόχρονη διαδικασία στα δικαστήρια για τα μέλη της οικογενείας του. Η αποδοχή από την πλευρά του να καταβάλει το όχι ευκαταφρόνητο πρόστιμο των 300.000 μάρκων «δε συνιστά - σύμφωνα με τον δικηγόρο του Στέφαν Χόλτχοφ - Πφέρτνερ - επ' ουδενί παραδοχή ενοχής».

Το σκεπτικό για τον τερματισμό της δικαστικής έρευνας και το κλείσιμο του φακέλου - η σχετική πρόταση υποβλήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές σε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας, που έδωσε το «πράσινο φως», ήδη, στις 8 Φεβρουαρίου - βασίζεται κυρίως στο ότι ο Κολ δεν έδρασε με κίνητρο την ιδιοτέλεια, δηλαδή για τον προσωπικό πλουτισμό του, αλλά και στο ότι επανόρθωσε την οικονομική βλάβη που προξένησε στο κόμμα του, συγκεντρώνοντας το περασμένο καλοκαίρι με έρανο που διεξήγαγε προσωπικά πάνω από 8 εκατομμύρια μάρκα, τα οποία κατέθεσε στον τραπεζικό λογαριασμό του CDU.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ