ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αξιος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ

Απάντηση του νομάρχη Χανίων στις απαράδεκτες δηλώσεις Ρέππα

Με ειρωνικό και δηκτικό τρόπο απάντησε ο νομάρχης Χανίων Γ. Κατσανεβάκης στις απαράδεκτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τις οποίες αποδοκίμαζε την ενέργεια των τοπικών αρχών των Χανίων να κηρύξουν ανεπιθύμητους στον τόπο τους τους Αμερικανούς στρατιώτες, εγκαλώντας τον μάλιστα για "αναρμοδιότητα" να ασκεί εξωτερική πολιτική! Ο νομάρχης σε γραπτή δήλωσή του χαρακτηρίζει την κυβέρνηση άξιο εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στον ελληνικό λαό και δηλώνει ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμες οι αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Αναφέρει συγκεκριμένα: "Ο κύριος Ρέππας έχει απόλυτο δίκιο. Η ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία επάξια αυτή την περίοδο εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ στον ελληνικό λαό. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να εκπροσωπούμε τον χανιώτικο λαό στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας σε κάθε κατεύθυνση, ότι οι αξίες της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης, του σεβασμού και της συναδέλφωσης όλων των λαών είναι θεμελιώδεις και μη διαπραγματεύσιμες. Στη δύναμη αυτών των αξιών βρίσκεται και η ανατροπή της βαρβαρότητας που όλοι νιώθουμε. Η εκδηλωμένη ταύτιση κυβέρνησης και λαϊκού αισθήματος είναι αναγκαία και εθνικά απαραίτητη".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Και φιλοΝΑΤΟικός και ... αντιπολεμικός
  • Την εξαίρεση της χώρας από έμμεση και άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, κατά το πρότυπο της Βοσνίας, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει μάχη μέσα στη "συμμαχία"
  • "Επιφυλάξεις" για επιμέρους ζητήματα του φασιστικού δόγματος του ΝΑΤΟ

Αποτυχημένη προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατλαντισμό και το αντιΝΑΤΟικό φρόνημα του ελληνικού λαού, ανάμεσα στο νέο φασιστικό δόγμα του ΝΑΤΟ και το "εθνικό συμφέρον", ανάμεσα στον αντιαμερικανισμό και τη "συνετή" πολιτική στάση, ανάμεσα στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και στη "διαφοροποίηση" από αυτή, έκανε χτες ο Κ. Καραμανλής, με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο και ιδιαίτερα φτωχό. Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ συμπυκνώνεται στη φράση "παλεύουμε μέσα στη Συμμαχία για να ακουστεί η φωνή μας".

Στη χτεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για τον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, ενώ αποσαφηνίζοντας, για πρώτη φορά, τη στάση του απέναντι στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, περιορίστηκε να εκφράσει "επιφυλάξεις" για συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς φυσικά να απορρίψει την ουσία του νέου επιθετικού δόγματος.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη θέση για "εξαίρεση" της χώρας "ακόμα και από την έμμεση εμπλοκή, δηλαδή την παροχή διευκολύνσεων", κατά το προηγούμενο της στάσης που είχε κρατήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βοσνία. Αναγνωρίζοντας ότι η έμμεση εμπλοκή ήδη υπάρχει, ανέφερε ότι έπρεπε να ζητήσουμε εξαίρεση, αλλά έστω και τώρα που "είναι ήδη κάπως αργά" πρέπει να επιμείνουμε στο σημείο αυτό. Οι λόγοι για τους οποίους τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης είναι ότι "είμαστε γείτονες" και άρα δεν μπορούμε να είμαστε έστω και εμμέσως εμπόλεμοι.

Γενικότερα χαρακτήρισε απλά "λάθος" την πολιτική που ακολούθησε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση "ουραγού" της ΕΕ, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση Σημίτη για "παθητική στάση". Στην Ουάσιγκτον, ανέφερε χαρακτηριστικά, "αντί φωνής ακούσαμε από τον πρωθυπουργό συγκεχυμένους ψιθύρους". Κανείς λογικός, συμπλήρωσε, δε θα ζητούσε να θέσουμε "βέτο", αλλά ζήτησε "καθαρή φωνή εκφρασμένη με παρρησία", γιατί "αν δεν πείσουμε γρήγορα το ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιθανό να πέσουμε θύμα των πιέσεων του ΝΑΤΟ και τότε θα εξαναγκαστούμε να υποκύψουμε"! Στο πλαίσιο αυτό επιχείρησε να πείσει ότι το κόμμα του κινείται ανάμεσα στα δύο άκρα, ανάμεσα στο "ταυτίζομαι και δεν καταγράφω επιφυλάξεις και κάνω ό,τι μου λένε" και στο "τα σπάω και φεύγω από τη συμμαχία".

"Αστερίσκοι" στο φασιστικό δόγμα

Κληθείς να αποσαφηνίσει τη στάση του κόμματός του απέναντι στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, αφ' ενός αναγνώρισε ότι το ΝΑΤΟ ήταν φυσιολογικό να αναζητήσει ένα "διαφοροποιημένο και διευρυμένο ρόλο", ενώ από την άλλη περιορίστηκε να εκφράσει επιφυλάξεις σε δύο ζητήματα. Πρώτον, ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και μάλιστα "σε δράσεις που δεν έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα", ενώ διαφώνησε με την αρχή ότι η εθνική κυριαρχία υποχωρεί μπροστά στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ακόμα επισήμανε ότι όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν "υπό το φως των εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία", όπου αναλήφθηκε "μια στρατιωτική πρωτοβουλία που έχει επιθετικό χαρακτήρα και ερήμην του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Αναφερόμενος στο τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα, εμφανίστηκε να υιοθετεί τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι υπάρχει ζήτημα τρομοκρατίας στην Ελλάδα και ζήτημα αποτελεσματικότητας του κράτους στην αντιμετώπισή του. Αντιτάχθηκε όμως στο ενδεχόμενο έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας από τις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Κ. Καραμανλής υιοθέτησε, έμμεσα, τη θέση για πολιτική διαπραγμάτευση για ένταξη στην ΟΝΕ, υποστήριξε το στρατηγικό ρόλο που πρέπει να παίξει η Ελλάδα στην "ανοικοδόμηση" των Βαλκανίων, επανέλαβε ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και κάλεσε τον πρωθυπουργό σε τηλεοπτικές μονομαχίες.

ΑΚΟΑ
Παραβιάζεται κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο

Παρέμβαση του Γ. Μπανιά για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία έδωσε χτες η ΑΚΟΑ στην Πάτρα, στην οποία ο Γιάννης Μπανιάς υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι "οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν έναν άδικο, βρώμικο και ανήθικο πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, έναν πόλεμο που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, αφού αποτελεί επέμβαση στα εσωτερικά κυρίαρχης χώρας". "Είναι ένας πόλεμος, συνέχισε, που έγινε καθαρά για λόγους συμφερόντων των ΗΠΑ και των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ", καθώς επίσης πρόσθεσε "οι κυβερνήσεις των επιτιθέμενων χωρών έχουν τεράστιες ιστορικές ευθύνες για τη βάναυση παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και είναι υπόλογοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Επίσης ο Γ. Μπανιάς αναφέρθηκε επικριτικά στη στάση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι "το καθεστώς Μιλόσεβιτς έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάργηση της αυτονομίας του Κόσσοβο και την πολιτική της εθνοκάθαρσης που ακολούθησε σ' αυτή την περιοχή", αλλά τουλάχιστον υπογράμμισε ότι "είναι αδιανόητο την ώρα που οι πύραυλοι και οι βόμβες εξοντώνουν συνειδητά και σε μαζική κλίμακα πλέον αθώους ανθρώπους και μικρά παιδιά και ισοπεδώνουν μια ολόκληρη χώρα, να προσεγγίζουμε με μια συμψηφιστική και εξισορροπητική λογική τις ευθύνες των δυνάμεων του διεθνούς ιμπεριαλισμού με τις ευθύνες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς".

Το ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι ομολογίες τους

Η κυβέρνηση έχει αναγάγει τη διαφήμιση του τουρκικού "μπαμπούλα" σε ακρογωνιαίο λίθο τής υπέρ ΝΑΤΟ επιχειρηματολογίας της. Κάθε φωνή που διαμαρτύρεται για τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και για την υποτέλεια της κυβέρνησης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, αντιμετωπίζεται από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο αξιωματούχο του ΠΑΣΟΚ, με την εξής απάντηση: "Και τι θέλετε; Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ; Αν φύγουμε από το ΝΑΤΟ ποιος θα μας προφυλάξει από την Τουρκία που μπορεί να μας επιτεθεί;". Η κινδυνολογία σε όλο της το μεγαλείο.

***

Το ποια είναι η "προστασία" που προσφέρει το ΝΑΤΟ στη χώρα μας έναντι της Τουρκίας, είναι γνωστή στον ελληνικό, καθώς και στον κυπριακό λαό. Μόνο οι κυβερνώντες διακηρύσσουν τα αντίθετα. Βέβαια υπάρχουν τα ίδια τους τα λόγια - ειπωμένα λίγα χρόνια πριν - που αποδεικνύουν και την αλήθεια σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ. Στρέφοντας, λοιπόν, το φακό στο παρελθόν, θα βρούμε τις εξής δηλώσεις:

α) "Η Ελλάς ως γνωστόν απεχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας... γιατί ήθελε εξαιτίας της διενέξεώς της με την Τουρκία να έχει υπό τον απόλυτον έλεγχόν της τις Ενοπλες Δυνάμεις"... Η δήλωση ανήκει στον Αντρέα Παπανδρέου και έγινε στις 22-10-80, όταν επιχειρηματολογούσε ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, υπέρ της θέσης ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να επανενταχτεί στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι όντας η Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ, σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία δε θα έχει υπό τον έλεγχό της τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, το αποσιωπά το ΠΑΣΟΚ, σήμερα...

β) "Συμμετοχή στο ΝΑΤΟ σημαίνει ταυτόχρονα και παράδοση κρίσιμων πληροφοριών στην Τουρκία σχετικά με τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας". Και αυτή η δήλωση (22-10-80) στον Α. Παπανδρέου ανήκει...

γ) "Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται η εδαφική μας ακεραιότητα από οποιαδήποτε επιβουλή, αλλά αντίθετα ενισχύονται οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Η Ατλαντική Συμμαχία όχι μόνο δεν εγγυάται τα σύνορα της πατρίδας μας, αλλά αντίθετα τα υποσκάπτει". Και αυτή η δήλωση (19-10-80) στον Α. Παπανδρέου ανήκει...

***

Βέβαια, το μέγεθος της αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από το ΝΑΤΟ, το έχει ομολογήσει η άρχουσα τάξη ακόμα και διά στόματος πρωθυπουργού. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου. Είναι όμως η μόνη, ή πρώτη που το αμφισβητεί; Μήπως υπάρχει κάποιος που το έχει αμφισβητήσει πριν από την Τουρκία, για λογαριασμό της Τουρκίας; Η δήλωση που ακολουθεί του πρωθυπουργού, τότε (Οκτώβρης '80) Γ. Ράλλη, είναι αποκαλυπτική: "Στα έγγραφα του ΝΑΤΟ του 1960 υπάρχει ρητή διάταξη, στην οποία για σκοπούς του ΝΑΤΟ ο εναέριος χώρος της Ελλάδας καθορίζεται στα 6 μίλια, στην αυτή δηλαδή έκταση με τα εθνικά χωρικά ύδατα. Συνεπώς 6 μίλια εγένοντο από το 1960...". Αυτά δήλωνε στη Βουλή πριν 19 χρόνια ο πρωθυπουργός Γ. Ράλλης. Ωστόσο, για κάποιους η υποτέλεια εκλαμβάνεται ως ύψιστο καθήκον ακόμα και όταν είναι αυτοί, οι ίδιοι, που έχουν ομολογήσει κατά καιρούς ότι η υποταγή στο ΝΑΤΟ... βλάπτει την Ελλάδα (και) όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Ν. Μπ.

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Αλληλεγγύη στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

O "Ριζοσπάστης", ο "902 Αριστερά στα FM" και η τηλεόραση του "902" εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα.

Οσοι φίλοι και σύντροφοι θέλουν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και φάρμακα, θα πρέπει να αποστέλλουν τα δέματά τους στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού,στη διεύθυνση Αστρους 113, Κολωνός, με την ένδειξη ΕΕΔΥΕ,ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.902 και 2592.333.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα μπορούν να το κάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355 - 62 που έχει ανοιχτεί από το "Ρ" και τον "902". Ο λογαριασμός αυτός έχει ανοιχτεί για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ