• "Επιφυλάξεις" για επιμέρους ζητήματα του φασιστικού δόγματος του ΝΑΤΟ
  • - Αποτυχημένη προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατλαντισμό και το αντιΝΑΤΟικό φρόνημα του ελληνικού λαού, ανάμεσα στο νέο φασιστικό δόγμα του ΝΑΤΟ και το εθνικό συμφέρον, ανάμεσα στον... - 1999-04-30 00:00:00.0"/>
  • "Επιφυλάξεις" για επιμέρους ζητήματα του φασιστικού δόγματος του ΝΑΤΟ
  • - Αποτυχημένη προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατλαντισμό και το αντιΝΑΤΟικό φρόνημα του ελληνικού λαού, ανάμεσα στο νέο φασιστικό δόγμα του ΝΑΤΟ και το εθνικό συμφέρον, ανάμεσα στον... - 1999-04-30 00:00:00.0" /> Και φιλοΝΑΤΟικός και ... αντιπολεμικός | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 16
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
    Και φιλοΝΑΤΟικός και ... αντιπολεμικός
    • Την εξαίρεση της χώρας από έμμεση και άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, κατά το πρότυπο της Βοσνίας, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει μάχη μέσα στη "συμμαχία"
    • "Επιφυλάξεις" για επιμέρους ζητήματα του φασιστικού δόγματος του ΝΑΤΟ

    Αποτυχημένη προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατλαντισμό και το αντιΝΑΤΟικό φρόνημα του ελληνικού λαού, ανάμεσα στο νέο φασιστικό δόγμα του ΝΑΤΟ και το "εθνικό συμφέρον", ανάμεσα στον αντιαμερικανισμό και τη "συνετή" πολιτική στάση, ανάμεσα στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και στη "διαφοροποίηση" από αυτή, έκανε χτες ο Κ. Καραμανλής, με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο και ιδιαίτερα φτωχό. Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ συμπυκνώνεται στη φράση "παλεύουμε μέσα στη Συμμαχία για να ακουστεί η φωνή μας".

    Στη χτεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για τον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, ενώ αποσαφηνίζοντας, για πρώτη φορά, τη στάση του απέναντι στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, περιορίστηκε να εκφράσει "επιφυλάξεις" για συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς φυσικά να απορρίψει την ουσία του νέου επιθετικού δόγματος.

    Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη θέση για "εξαίρεση" της χώρας "ακόμα και από την έμμεση εμπλοκή, δηλαδή την παροχή διευκολύνσεων", κατά το προηγούμενο της στάσης που είχε κρατήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βοσνία. Αναγνωρίζοντας ότι η έμμεση εμπλοκή ήδη υπάρχει, ανέφερε ότι έπρεπε να ζητήσουμε εξαίρεση, αλλά έστω και τώρα που "είναι ήδη κάπως αργά" πρέπει να επιμείνουμε στο σημείο αυτό. Οι λόγοι για τους οποίους τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης είναι ότι "είμαστε γείτονες" και άρα δεν μπορούμε να είμαστε έστω και εμμέσως εμπόλεμοι.

    Γενικότερα χαρακτήρισε απλά "λάθος" την πολιτική που ακολούθησε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση "ουραγού" της ΕΕ, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση Σημίτη για "παθητική στάση". Στην Ουάσιγκτον, ανέφερε χαρακτηριστικά, "αντί φωνής ακούσαμε από τον πρωθυπουργό συγκεχυμένους ψιθύρους". Κανείς λογικός, συμπλήρωσε, δε θα ζητούσε να θέσουμε "βέτο", αλλά ζήτησε "καθαρή φωνή εκφρασμένη με παρρησία", γιατί "αν δεν πείσουμε γρήγορα το ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιθανό να πέσουμε θύμα των πιέσεων του ΝΑΤΟ και τότε θα εξαναγκαστούμε να υποκύψουμε"! Στο πλαίσιο αυτό επιχείρησε να πείσει ότι το κόμμα του κινείται ανάμεσα στα δύο άκρα, ανάμεσα στο "ταυτίζομαι και δεν καταγράφω επιφυλάξεις και κάνω ό,τι μου λένε" και στο "τα σπάω και φεύγω από τη συμμαχία".

    "Αστερίσκοι" στο φασιστικό δόγμα

    Κληθείς να αποσαφηνίσει τη στάση του κόμματός του απέναντι στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, αφ' ενός αναγνώρισε ότι το ΝΑΤΟ ήταν φυσιολογικό να αναζητήσει ένα "διαφοροποιημένο και διευρυμένο ρόλο", ενώ από την άλλη περιορίστηκε να εκφράσει επιφυλάξεις σε δύο ζητήματα. Πρώτον, ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και μάλιστα "σε δράσεις που δεν έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα", ενώ διαφώνησε με την αρχή ότι η εθνική κυριαρχία υποχωρεί μπροστά στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ακόμα επισήμανε ότι όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν "υπό το φως των εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία", όπου αναλήφθηκε "μια στρατιωτική πρωτοβουλία που έχει επιθετικό χαρακτήρα και ερήμην του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Αναφερόμενος στο τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα, εμφανίστηκε να υιοθετεί τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι υπάρχει ζήτημα τρομοκρατίας στην Ελλάδα και ζήτημα αποτελεσματικότητας του κράτους στην αντιμετώπισή του. Αντιτάχθηκε όμως στο ενδεχόμενο έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας από τις ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Κ. Καραμανλής υιοθέτησε, έμμεσα, τη θέση για πολιτική διαπραγμάτευση για ένταξη στην ΟΝΕ, υποστήριξε το στρατηγικό ρόλο που πρέπει να παίξει η Ελλάδα στην "ανοικοδόμηση" των Βαλκανίων, επανέλαβε ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και κάλεσε τον πρωθυπουργό σε τηλεοπτικές μονομαχίες.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ