Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Σήμερα κληρώνει το μαχητικό...

Η τελική απόφαση για τον τύπο του μαχητικού αεροσκάφους που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία τα αμέσως επόμενα χρόνια, αναμένεται να ληφθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Το θέμα αυτό της τελικής επιλογής του τύπου του μαχητικού, έχει απασχολήσει το ΚΥΣΕΑ σε τουλάχιστον τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις του, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση. Για το θέμα αυτό είχαν χτες συνεργασία ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αμυνας.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε ότι στο σημερινό ΚΥΣΕΑ θα κλείσει το θέμα του μαχητικού και θα ληφθούν και κάποιες αποφάσεις για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ μέχρι το τέλος του 1999 θα ολοκληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα και θα κλείσουν ακόμα δύο - τρία προγράμματα που αφορούν στο Ναυτικό και στο Στρατό Ξηράς. Να σημειωθεί ότι το τμήμα που αφορά το μαχητικό αεροσκάφος είναι το μεγαλύτερο "πακέτο" του συνολικού πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος (1996 - 2000) των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικού ποσού 4 τρισ. δραχμών. Αρχικά το ποσόν που προοριζόταν για το μαχητικό ήταν περίπου 500 δισ. δραχμές, ποσόν όμως που αναπροσαρμόστηκε προς τα πάνω για να ξεπεράσει τα 1,2 τρισ. δραχμές, που ωστόσο θα καταμεριστεί και στο επόμενο πενταετές πρόγραμμα.

Ο αριθμός των αεροσκαφών που προβλέπεται να αγοραστούν είναι από 40 μέχρι 70, ανάλογα με τον τύπο που θα επιλεγεί. Οσον αφορά τις επιλογές η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στην επιλογή μεταξύ του "F-15 H" (Hellenic) της "Μπόινγκ" που είναι και το ακριβότερο (κοστίζει περίπου 20 δισ. δραχμές το καθένα) και του "F-16 Block 50" της "Λόκχηντ - Μάρτιν" (κοστίζει περίπου 10 δισ. το καθένα). Και τα δύο είναι αμερικανικής προέλευσης. Συμπληρωματικά θα αγοραστούν, σύμφωνα με απόφαση που έχει ήδη ληφθεί σε προηγούμενο ΚΥΣΕΑ, από δύο περίπου δεκάδες μαχητικών των δύο τύπων της παλιάς "αγοράς του αιώνα"("F-16" και "Μιράζ 2000") με παράλληλη αναβάθμιση των υπαρχόντων για την κάλυψη των απωλειών που υπάρχουν. Σε προηγούμενη συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία που κατασκευάζει το ευρωμαχητικό "EuroFighter", που όμως η άφιξή του στην Ελλάδα προσδιορίζεται μετά το 2005, για την προμήθεια 60 - 80 μαχητικών αυτού του τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ