Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ταξιδιωτική οδηγία απειλούν οι ΗΠΑ
  • Παρακαλά τον Αμερικανό πρεσβευτή η ελληνική κυβέρνηση
  • ΚΚΕ: Οχι μόνο επικίνδυνη αλλά και καταγέλαστη γίνεται η κυβέρνηση

Η Αθήνα εκλιπαρεί την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, όπως απείλησε την περασμένη Τετάρτη ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ν. Μπερνς, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρ. Νιώτη.

Σε αυστηρό τόνο, ο Αμερικανός πρεσβευτής, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός των επανειλημμένων συγκεντρώσεων έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Ν. Μπερνς, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός της μη κράτησης από την Αστυνομία διαδηλώτριας η οποία συνελήφθη να εκτοξεύει μολότοφ στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση κάτι πρέπει να κάνει ώστε να αντιμετωπιστεί το κλίμα αντιαμερικανισμού που επικρατεί στην Ελλάδα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το κλίμα αυτό θα επηρεάσει και το αμερικανικό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Η τελευταία αυτή επισήμανση θορύβησε την Αθήνα, καθώς εκλήφθηκε ως απειλή για την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας. Μάλιστα, οι ανησυχίες της ελληνική κυβέρνησης πολλαπλασιάστηκαν όταν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του στο "Ιντερνετ" πληροφορεί κάθε ενδιαφερόμενο για τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έγιναν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, παρουσίασε ως εξής την επίσκεψη του Ν. Μπερνς στο υπουργείο Εξωτερικών:

Ο Ν. Μπερνς "συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη και τον ενημέρωσε για την ανησυχία της κυβέρνησής του και των πολιτών τους οποίους εκπροσωπεί και διαμένουν στην Ελλάδα, λόγω της τελευταίας τρομοκρατικής ενέργειας που έλαβε χώρα στην πατρίδα μας. Επίσης, τον ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως έχει υποχρέωση να πληροφορεί τους πολίτες της Αμερικής για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, παρέχοντας στοιχεία, όσον αφορά συγκεκριμένες πράξεις ή ενέργειες που έχουν γίνει στη χώρα μας την τελευταία περίοδο, είτε αυτό αφορά την τελευταία τρομοκρατική επίθεση, είτε αυτό αφορά διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν γίνει με επίκεντρο το προξενείο στη Θεσσαλονίκης και την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα".

Η αντίδραση της Αθήνας στις απειλές του Ν. Μπερνς περιορίστηκε σε εκκλήσεις. Την Τετάρτη το βράδυ ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή και όπως είπε ο Δ. Ρέππας "μετέφερε στον κ. Μπερνς τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δε χρειάζεται, αυτή την περίοδο που η κρίση αφήνει τα σημάδια της και στη χώρα μας και δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι χειρισμοί μας ή να γίνουν περισσότερες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης".

ΚΚΕ: Δεν πρόκειται να φοβίσουν το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Τις καθημερινές διαμαρτυρίες του Ν. Μπερνς σε υπουργούς, που δέχεται με υποτέλεια η κυβέρνηση, καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να φοβίσουν το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο επικίνδυνη. Γίνεται και καταγέλαστη, αφού έχει τις πόρτες των υπουργείων ανοιχτές για να μπαίνει καθημερινά ο Ν. Μπερνς και να διαμαρτύρεται (!) για τις εκδηλώσεις του ελληνικού λαού κατά της διέλευσης από τη χώρα ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και οπλισμού. Είναι φανερό ότι ο Ν. Μπερνς απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα με ακόμη περισσότερα μέσα από όσα χρησιμοποιεί. Από την άλλη, η σύνδεση των στόχων των τρομοκρατικών ενεργειών με τους στόχους του αγωνιζόμενου λαού, την οποία επιχείρησε ο Κ. Σημίτης, είναι απαράδεκτη, ανήθικη και προοιωνίζεται μόνον αρνητικές εξελίξεις.

Κάνει όμως, σοβαρό λάθος, τόσο ο γκαουλάιτερ των ΗΠΑ, όσο και η κυβέρνηση, αν πιστεύουν ότι με τους υπόγειους και φανερούς τρόπους αντίδρασής τους θα φοβίσουν το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ