Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΣΙ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕ
"Δείχνουν" το εδώλιο για τον "πλανητάρχη" και τους συνεταίρους

Σωτ. Ρίζος: Υπάρχουν κρίσιμες στιγμές στη ζωή ενός δικαστή που πρέπει να δηλώσει την παρουσία του

Ως μανιφέστο κατά του πολέμου και της βίας χαρακτηρίστηκε από το νομικό κόσμο η κοινή δήλωση των είκοσι δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με επικεφαλής τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου Μιχ. Δεκλερή,που ουσιαστικά καθίζουν στο "εδώλιο" τον πλανητάρχη Μπ. Κλίντον και τους ΝΑΤΟικούς συνεταίρους του, για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Η δήλωση των ανώτατων δικαστών κάποιους από μας ξάφνιασε, αλλά οι ίδιοι θεωρούν χρέος τους να δηλώσουν την παρουσία τους σ' αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές.

Οι Ελληνες ανώτατοι δικαστές μίλησαν με τη συνείδησή τους, την ευθυκρισία τους, την ευαισθησία τους και τη νομική και επιστημονική επιχειρηματολογία τους, καταδικάζοντας τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Το μήνυμά τους έχει βαρύνουσα σημασία και πολλαπλούς αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Οι Ελληνες ανώτατοι δικαστές με το βαρυσήμαντο κείμενό τους, σε μια στιγμή που ο νομικός και επιστημονικός κόσμος σιωπά παγκοσμίως, προειδοποίησαν τους ΝΑΤΟικούς ότι διαπράττουν τρία διεθνή εγκλήματα: Το έγκλημα του επιθετικού πολέμου με τη βίαιη καταστροφή ανθρώπινης ζωής, πολιτιστικών μνημείων και ολόκληρων οικισμών. Το έγκλημα της γενοκτονίας με την εσκεμμένη καταστροφή της υποδομής της Σερβικής κοινωνίας. Το οικολογικό έγκλημα με τη χρήση τεχνολογίας πολέμου που προξενεί βλάβη στην ανθρώπινη υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Οι είκοσι δικαστικοί λειτουργοί έκαναν ξεκάθαρο και στην κυβέρνηση Σημίτη ότι δεν μπορεί να αποφασιστεί εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας ούτε με νόμο, γιατί ένας τέτοιος νόμος θα ήταν αντισυνταγματικός.Επίσης, απορρίπτουν ακόμη και τη δυνατότητα διέλευσης ξένων στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος σε επιθετικό πόλεμο, καθώς το Σύνταγμα της χώρας μας επιτρέπει τη διέλευσή τους μόνο για αμυντικούς σκοπούς.

Παράλληλα, για την κοινή δήλωση των είκοσι δικαστικών λειτουργών ο Μ. Δεκλερής διευκρίνισε: "Εμείς μιλήσαμε όχι ως δικαστικός σχηματισμός και με τη δικαστική μας ιδιότητα, αλλά ως ειδήμονες για να ενημερώσουμε τον κόσμο". Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός σχολίασε και το ρόλο του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι"αυτόκλητα χρίστηκε ως εκτελεστής των νόμων" και πως με τον τρόπο αυτό"διαπράττει το έγκλημα της αυτοδικίας".

Ενας άλλος σύμβουλος επικρατείας ο "Σωτ. Ρίζος" ήταν πιο αφοπλιστικός, μιλώντας για το ρόλο του δικαστή. "Υπάρχουν κρίσιμες στιγμές στη ζωή ενός δικαστή, είπε, και αυτή είναι μια από τις πολύ κρίσιμες που εμφανίζονται ίσως μια φορά στη ζωή του δικαστή και τότε πρέπει να δηλώσει την παρουσία του".

Σε άλλη ερώτηση για το πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία της κοινής δήλωσης των ανώτατων δικαστών ο Σωτ. Ρίζος απάντησε: "Είμαστε περίπου μια οικογένεια, οι δικαστές έχουν καθημερινή επαφή, έχουμε μια μεγάλη ενασχόληση με το δημόσιο δίκαιο, αυτό είναι το αποκλειστικό μας έργο και το συνταγματικό δίκαιο κατά κύριο λόγο. Αυτά που τελούνται στη Γιουγκοσλαβία, αυτή η επίθεση και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται και η δημοσιότητα που τον περιβάλλει στη Δύση, είναι μία άρνηση του διεθνούς δικαίου. Αυτός ο μεγάλος τριγμός του δικαίου είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα και πρέπει κάποιοι άνθρωποι, των οποίων το επάγγελμα είναι η εφαρμογή του δικαίου, οφείλουν να παρουσιαστούν και να κάνουν μια έγκυρη ενημέρωση των ανθρώπων μαζί με τους οποίους ζούνε. Αυτή ήταν η πρόθεση".

Ο Σωτ. Ρίζος δε δίστασε να σχολιάσει και τους Ευρωπαίους επιστήμονες για τη στάση που τηρούν σχετικά με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς: "Εκείνο που μ' έχει καταεντυπωσιάσει, συνέχισε, είναι η σιωπή στην Ευρώπη των αρμοδίων επιστημόνων και των συναδέλφων. Οφείλω να σας ομολογήσω ότι είχα ένα μεγάλο θαυμασμό στη νομική επιστήμη της Γερμανίας και από εκεί υπάρχει απόλυτη σιωπή".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί δε θα είχαν αντίρρηση να εκδικάσουν - εφόσον έφτανε στο ΣτΕ από οποιοδήποτε πολίτη - ακόμη και αίτηση ακύρωσης, σε περίπτωση που αποφασιζόταν συμμετοχή της Ελλάδας σε υποτιθέμενο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες τα διοικητικά συμβούλια των πέντε δικαστικών ενώσεων - Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, η Ενωση Εισαγγελέων, η Ενωση Δικαστών του ΣτΕ και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου - με κοινό ψήφισμά τους ζητούσαν από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς, αλλά και από τη Διεθνή Ενωση Δικαστών να πάρουν πρωτοβουλίες για την κατάπαυση των βομβαρδισμών και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τις Ενώσεις Δικαστών συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (2016-06-09 00:00:00.0)
Οι πρώτες ποινές... (2005-02-25 00:00:00.0)
Πίσω, στην εποχή του Κατσιγιάννη (2000-11-14 00:00:00.0)
Αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας (1999-04-22 00:00:00.0)
Για τις προαγωγές η Ολομέλεια; (1999-02-09 00:00:00.0)
Κυβερνητική η ευθύνη για το Κρυονέρι (1998-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ