Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Πίσω, στην εποχή του Κατσιγιάννη
  • Επίθεση του Μ. Σταθόπουλου στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και απάντηση της Ενωσης Δικαστών
  • Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ αποδοκιμάζει την επίθεση της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης

Μετά την επίθεση κατά των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Τύπου Χρ. Παπουτσή και Δ. Ρέππα, τη σκυτάλη πήρε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» καταφέρθηκε κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και κυρίως του Ε' Τμήματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκτός του ότι αποδοκιμάζει την αποδεκτή από την κοινωνία νομολογία του ΣτΕ για το περιβάλλον, προβαίνει σε πρωτοφανείς δηλώσεις για το περιβάλλον, που θυμίζουν την εποχή του τότε υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κατσιγιάννη και έμμεσα κάνει υποδείξεις στους δικαστικούς λειτουργούς να αλλάξουν ρότα σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις για το περιβάλλον, ώστε αυτές να προσαρμοστούν στην κυβερνητική πολιτική οικοδόμησης των πάντων.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Επρεπε να σταματήσει το λάθος του το Ε' Τμήμα που είχε καταλήξει σε ένα άκαμπτο σύστημα, βάσει του οποίου το περιβάλλον υπερέχει πάντα έναντι άλλων αξιών». Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ο δικαστής πρέπει να σταθμίζει τις αξίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και ως παράδειγμα ανέφερε την κατασκευή της Αττικής Οδού, η οποία - κατά τη γνώμη του - θα βελτιώσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ, υποστήριξε ο Μ. Σταθόπουλος, διέπραξε πολλές φορές το ίδιο λάθος και πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα. Τέλος, έθεσε το... ρητορικό ερώτημα για ποιο λόγο να υπάρχει δυσπιστία έναντι της πολιτικής εξουσίας ότι αυθαιρετεί και γιατί πρέπει να δεχτούμε ότι οι δικαστές παίρνουν τη σωστή απόφαση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και αρκετό καιρό δέχεται μια ενορχηστρωμένη και πολύπλευρη επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που η ίδια επιχειρεί την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, γεγονός που θα οδηγήσει σε τσιμεντοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, με πρόσχημα την καλυτέρευση της ποιότητα ζωής των κατοίκων! Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το ΣτΕ αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τους κυβερνώντες και πολλές φορές μέχρι τώρα έχει βάλει φραγμούς σε σχέδιά τους για υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ με χτεσινή ανακοίνωσή της αποκρούει τις κατηγορίες του υπουργού Δικαιοσύνης και αναφέρει πως «τελευταία δίνεται η εντύπωση ότι επιχειρείται επίθεση τόσο κατά της Δικαιοσύνης γενικότερα όσο και κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Στη συνέχεια, η Ενωση επισημαίνει ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί αρνητικό φαινόμενο» και προσθέτει πως με «λύπη διαπιστώνει ότι ο αρμόδιος καθ' ύλην υπουργός της Δικαιοσύνης με πρόσφατες δηλώσεις του επιτέθηκε συλλήβδην κατά της νομολογίας του ΣτΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας υπεραπλουστευτικά επιχειρήματα».

Υπενθυμίζουμε ότι ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μ. Δεκλερής έκανε έκκληση προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 και ότι «οι αλλαγές γίνονται εκ του πονηρού». Στο ρόλο του Ε' Τμήματος του ΣτΕ αναφέρθηκε και ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν την προηγούμενη βδομάδα μαζικοί φορείς κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος. Ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε ότι η νομολογία που διαμορφώθηκε τα δέκα τελευταία χρόνια από το Ε' Τμήμα με πρόεδρο τον Μ. Δεκλερή, αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας για την προστασία του περιβάλλοντος και αυτή τη γραμμή άμυνας πρέπει να την υπερασπίσει το λαϊκό κίνημα

  • Αργά χτες το βράδυ με γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, απαντώντας στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ επικαλέστηκε ανακρίβειες στις δηλώσεις του, ενώ στην ουσία επαναβεβαίωσε τις θέσεις του για τη νομολογία του Ε' Τμήματος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ