Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
«Διαγράφονται» τα κοινωνικά αγαθά

«Η προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών για την Υγεία, την Πρόνοια, την  Ασφάλιση, την ασφάλεια της εργασίας δεν είναι μόνο κοινωνικό αγαθό», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης

Στη διαγραφή απ' το πολιτικό του λεξιλόγιο της Υγείας, της Πρόνοιας, της ασφάλισης και της ασφάλειας της εργασίας ως κοινωνικών αγαθών προχωρά το ΠΑΣΟΚ όπως έδειξαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης του κυβερνώντος κόμματος που έγινε στις 11 και 12 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη και είχε ως θέμα το σχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Υγεία για τον πολίτη».

Μιλώντας απ' το βήμα της Συνδιάσκεψης ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, μεταξύ των άλλων είπε: «Η προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών, για την Υγεία, την Πρόνοια, την ασφάλιση, την ασφάλεια της εργασίας, δεν είναι μόνο κοινωνικό αγαθό. Είναι δημόσια υποχρέωση πάντα, συγκροτείται σε συνθήκες κοινωνικής συνεργασίας, αλλά το καινούριο στοιχείο είναι ότι πρέπει να παράγει ανταγωνιστικές υπηρεσίες, σε σχέση με το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον».

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί προέκταση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης: «Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα κοινωνικής προστασίας: αποτελεσματικό, δικαιότερο, ευφυέστερο».

Και ο Κ. Σκανδαλίδης εξειδικεύοντας αυτή την αποτελεσματικότητα είπε: «Αν πρέπει να αλλάξει η αντίληψη που θέλει το κράτος πρόνοιας συμπληρωματικό στοιχείο της ανάπτυξης, η αντίληψη που το θέλει να τρέφεται κυρίως από τα περισσεύματα του κρατικού προϋπολογισμού και να εξαντλείται στα όρια της επιδοματικής προστασίας, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος πρέπει να γίνει, και αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή, αυτόνομο και οργανικό στοιχείο της ανάπτυξης. Ο κοινωνικός προϋπολογισμός που το στηρίζει να είναι αυτόνομος και επαρκής, τόσο στο μέρος των εθνικών πόρων, όσο και στο μέρος των επενδυτικών προγραμμάτων, που διατίθενται στο συνολικό του σχεδιασμό».

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δικαιολόγησε αυτή την επιλογή -που μάλιστα την παρουσίασε και ως απάντηση στο φιλελευθερισμό- με το επιχείρημα του δυσβάσταχτου κόστους του κράτους πρόνοιας.

«Η υγεία και η περίθαλψη, η συνταξιοδότηση, η ασφάλιση της ανεργίας, η παροχή στέγης είναι ακριβές παροχές, που το κόστος τους αυξάνεται αλματωδώς», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Κι έτσι καλείται η ελεύθερη αγορά να δώσει λύσεις και στα πλαίσια αυτά, όπως είπε απερίφραστα ο Κ. Σκανδαλίδης η λεγόμενη «αναμόρφωση του ΕΣΥ» και η «μεταρρύθμιση στην κοινωνική ασφάλιση», που θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο του «σύγχρονου κοινωνικού κράτους», το οποίο θα εξασφαλίζει ελάχιστες παροχές «ιδιαίτερα τους μη έχοντες και κατέχοντες».

Κινούμενη στην κατεύθυνση για το λεγόμενο «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό γίνεται αύριο σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη με τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος τάχτηκε υπέρ του σχεδίου του υπουργείου Υγείας.

«Δεν απαντούν στα προβλήματα»

Κυρίως μέλη της ΠΟΕΔΗΝ τόνισαν ότι στις εισηγήσεις των στελεχών της κυβέρνησης διακρίνονταν καθαρά τα στοιχεία άκρατου φιλελευθερισμού με μοναδικό στόχο τη διάλυση και υποβάθμιση του ΕΣΥ και την τελική άλωσή του από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσουμπέλης σημείωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δεν απαντούν στα προβλήματα του ΕΣΥ, είναι σε συντηρητική κατεύθυνση, εμπορευματοποιούν το κοινωνικό αγαθό της υγείας, παραβιάζουν την αρχή της καθολικότητας και της ισότητας, την πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας.

«Η Συνδιάσκεψη για την Υγεία, σημείωσε, δε γίνεται για να πάρουμε τις πολιτικές αποφάσεις για την επίλυσή τους, αλλά για να νομιμοποιήσουμε προειλημμένες αποφάσεις έξω και πέρα από τις κομματικές διαδικασίες. Το ΕΣΥ έχει εγκαταλειφθεί από εμάς τους ίδιους ανυπεράσπιστο και έρμαιο των μηδενιστικών επιθέσεων που δέχεται από τα οργανωμένα συμφέροντα».

Επίσης ο Δ. Μαυροματίδης, Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να ψάξει για υπονομευτές του συστήματος υγείας και υπερασπιστές άλλων συμφερόντων, αλλού κι όχι στους εργαζόμενους. Ανέφερε παράλληλα ότι σύμβουλοι και συνεργάτες του πρωθυπουργού με δηλώσεις και θέσεις απαξίωναν τον δημόσιο τομέα της υγείας, όπως το ίδιο κάνουν και σήμερα σύμβουλοι του υπουργού Υγείας.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση της Λ. Βασιλάκου, πρώην προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, που υποστήριξε ότι η ΠΟΕΔΗΝ δεν εκφράζει όλους τους εργαζόμενους.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Σάββατο σε αντίθεση με την πρώτη μέρα της συνδιάσκεψης, η αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ήταν γεμάτη. Αυτό κράτησε μέχρι την ώρα που τέλειωσε την ομιλία του ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Αφού τον άκουσαν, οι περισσότεροι χειροκροτητές του αποχώρησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ