Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρωπαϊκό τεστ... για τρελές αγελάδες

Ν' αναστρέψει το κλίμα φόβου και ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί στο καταναλωτικό κοινό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις τρελές αγελάδες, επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστοποιώντας ότι θα προταθεί η επέκταση των τεστ για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια σε όλα τα βοοειδή που σφάζονται «πάνω από μια ορισμένη ηλικία».

Χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ενός εκπροσώπου της, κατέστησε γνωστό ότι θα προταθεί στα 15 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επεκτείνουν τα τεστ για τον εντοπισμό της ασθένειας των τρελών αγελάδων σε όλα τα σφαγεία, αντί να περιορίζονται στα τυχαία τεστ. Η πρόταση αυτή θα διατυπωθεί προς τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν στις 20 του Νοέμβρη στις Βρυξέλλες. Το ίδιο θέμα επίσης, πρόκειται να συζητηθεί αύριο στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, όπου αναμένεται να καθοριστεί και το όριο «της ορισμένης ηλικίας». Το ζήτημα πάντως είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί για άλλη μια φορά, κατόπιν εορτής, να δείξει ότι επεκτείνονται τα μέτρα ελέγχου όσον αφορά τις τρελές αγελάδες.

Από την άλλη, όπως έγινε γνωστό χτες, η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει τη διακοπή της χρήσης ζωικών αλεύρων στις ζωοτροφές. Η κίνηση ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να βγάλει καθαρό και ακίνδυνο στο μέλλον το γαλλικό βοδινό κρέας. Ωστόσο, όμως, το ερώτημα είναι: Με τι θα αντικατασταθούν οι ζωικές πρωτεϊνες που παρέχονται στα ζώα μέσω των κρεαταλεύρων; Μήπως από φυτικές πρωτεϊνες μεταλλαγμένης σόγιας;

Μέσα σε όλα αυτά, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης φαίνεται ότι θίχτηκε... από κάποια δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ισπανία απαγόρευσε τις εισαγωγές γαλλικού βοδινού κρέατος, ενώ η Ελλάδα αδρανεί. Ετσι, έβγαλε μια ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι η Ισπανία δεν έλαβε μέτρα για το κρέας, αλλά μόνο για την εισαγωγή ζώντων ζώων αναπαραγωγής, εμβρύων και ωαρίων. Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα κοινοτικά θέματα, επιλύονται στα κοινοτικά όργανα» και πως «μονομερή μέτρα ισοδυναμούν με εμπορικό ενδοκοινοτικό πόλεμο». Οσο για το ζήτημα των τρελών αγελάδων και των αθρόων εισαγωγών κρεάτων και παρασκευασμάτων από τις βόρειες χώρες της ΕΕ, ο υπουργός Γεωργίας επανέλαβε, όπως συνηθίζει, ότι η χώρα μας λαμβάνει... «όλα τα απαραίτητα μέτρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένη ευρω-κοροϊδία (2000-11-28 00:00:00.0)
Λίστα απαγορευμένων προϊόντων από Βέλγιο (1999-06-06 00:00:00.0)
Στο Ευρωδικαστήριο οι "τρελές αγελάδες" (1997-10-01 00:00:00.0)
Αγροτικές κινητοποιήσεις (1996-09-14 00:00:00.0)
Χοντρά παιχνίδια με τις "τρελές αγελάδες" (1996-04-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ