Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Συντονισμένη ευρω-κοροϊδία

Τρεις επίτροποι της ΕΕ βάλθηκαν, χτες, να αποτρελάνουν τους καταναλωτές! 

Συντονισμένη «επίθεση» κοροϊδίας σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών και εξυπηρέτησης των αντικρουόμενων συμφερόντων των πολυεθνικών της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν, όπως έγινε γνωστό χτες, τρεις Ευρωπαίοι επίτροποι.

Σε δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ΑΠΕ - Ρόιτερ - Γαλλικό Πρακτορείο, οι επίτροποι γεωργίας, προστασίας των καταναλωτών και εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ επιχείρησαν να διαμορφώσουν ένα κλίμα αποδοχής του άρρωστου φαινομένου των «τρελών αγελάδων». Παράλληλα επιχείρησαν να εξασφαλίσουν τη «συμπόνια» των καταναλωτών για το κόστος της κατάργησης των κρεατάλευρων και παρεμπιπτόντως των ελέγχων, καθώς και την εξόφθαλμη εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων των βιομηχανικών «τεράτων» της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ.

Ο επίτροπος γεωργίας της ΕΕ, Φραντς Φίσλερ, δήλωσε χτες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή το ενδεχόμενο επιβολής μιας γενικής απαγόρευσης στις ζωοτροφές που περιέχουν ζωικά άλευρα, αφού ένα τέτοιο μέτρο θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ. Η δήλωση αυτή σημαίνει ότι το οικονομικό κόστος μπαίνει πάνω απ' όλα! Κάτι ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Γεωργίας σε άλλη μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Εθνος». Ο Γ. Ανωμερίτης τόνισε πως το κόστος των ελέγχων είναι μεγάλο και μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. Και η υπουργική κοροϊδία κορυφώθηκε όταν ο Γ. Ανωμερίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρότεινε ελέγχους σε όλα τα ζώα, αλλά δε... διευκρίνισε τι ψήφισε τελικά ο ίδιος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Από τις χτεσινές δηλώσεις του επιτρόπου γεωργίας προκύπτει και ένα ακόμα μείζον θέμα. Ο Φρ. Φίσλερ ανέφερε πως η ΕΕ δε σκοπεύει να αυξήσει την εσωτερική παραγωγή ελαιούχων σπόρων. Θα συνεχίσει όπως διευκρίνισε, να βασίζεται στις εισαγωγές σόγιας. Η σόγια παράγεται βασικά στις ΗΠΑ και είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία μεταλλαγμένη. Τούτο σημαίνει ότι τα επικίνδυνα κρεατάλευρα της ΕΕ θα αντικατασταθούν σε ένα βαθμό με μεταλλαγμένη σόγια που επίσης φαίνεται να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και των ζώων!

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πασκάλ Λαμί, αρμόδιος για το εξωτερικό εμπόριο, φρόντισε να τονίσει χτες πως η ΕΕ συζητά την αύξηση της αναλογίας εισαγωγών βοδινού κρέατος από τρίτες χώρες, δηλαδή από την Αμερική. Ο επίτροπος εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ ανέφερε πως η πιθανότητα αύξησης της αναλογίας των εισαγωγών ξένου κρέατος, αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα στην ΕΕ και στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου. Και για να κρατήσει τις ισορροπίες... επισήμανε πως τα κρέατα εκτός ΕΕ είναι ακριβότερα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τελείως τις ποσότητες κρεάτων που αυτή τη στιγμή καταναλώνονται στην ΕΕ. Η ουσία πάντως είναι κατά πώς δείχνουν τα πράγματα ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε επικίνδυνα για την υγεία τους κρέατα που θα έχουν παραχθεί με επικίνδυνα κρεατάλευρα - οστεάλευρα και διάφορα αντιβιοτικά και φάρμακα προέλευσης ΕΕ ή με ορμόνες, μεταλλαγμένες τροφές και διάφορα αντιβιοτικά και φάρμακα προέλευσης ΗΠΑ.

Με τη σειρά του ο επίτροπος για την προστασία των καταναλωτών της ΕΕ, Ντέιβιντ Μπιρν, δήλωσε όπως έγινε γνωστό χτες, ότι καμία χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα βοοειδή της δεν έχουν μολυνθεί από την ασθένεια των «τρελών αγελάδων». Παράλληλα ο επίτροπος προστασίας των καταναλωτών, καθότι Ιρλανδός, επιχείρησε για εμφανώς εθνικούς λόγους να βγάλει «καθαρό» το βοδινό κρέας της Ιρλανδίας. Αν άκουγε πάντως τον Ελληνα υπουργό Γεωργίας, μάλλον θα έβγαζε «καθαρό» όλο το παραγόμενο βοδινό κρέας στην επικράτεια της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ