Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ - ΠΕΤΡΩΤΟ
Κλείνουν τα εργοτάξια του Αχελώου

Στο πλευρό των εργαζομένων, που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους, το ΚΚΕ. Περιοδεία εκπροσώπων του ΠΑΜΕ

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλιά τους βρίσκονται οι 250 εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Δρακότρυπας και Πετρωτού Καρδίτσας, που έχουν στηθεί για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, καθώς η κυβέρνηση δε στέλνει ούτε δραχμή για τη συνέχιση του έργου, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ετσι, εκτός από τους αγρότες που λένε το «νερό, νεράκι», για να ποτίσουν τα χωράφια τους το καλοκαίρι, από τους κατοίκους των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύδρευσης, από τη Θεσσαλία που κινδυνεύει με απερήμωση, τα «σπασμένα» της απόφασης να σταματήσουν οι εργασίες την «πληρώνουν» και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για την κατασκευή του έργου.

Τα «μαύρα» μαντάτα έφτασαν στους εργαζόμενους πριν λίγες μέρες, όταν οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας, που έχει αναλάβει το έργο, τους ειδοποίησαν ότι τα εργοτάξια σταματούν να δουλεύουν, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ δε στέλνει χρήματα και τους ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια!!! Η κινητοποίηση των εργαζομένων ήταν άμεση και κάλεσαν τους φορείς του νομού και της περιοχής, για να συζητήσουν και ν' αποφασίσουν τους τρόπους συντονισμού δράσης τους κατά των αντεργατικών μεθοδεύσεων. Μάλιστα, σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο της Δρακότρυπας, παρουσία εκπροσώπων φορέων, ο εκπρόσωπος της εταιρίας, που παραβρέθηκε κάτω από τις έντονες πιέσεις, που ασκήθηκαν αναγκάστηκε να πάρει «πίσω» τις υποχρεωτικές άδειες. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Καρδίτσας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Γούλας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τους Τάκη Τσιόγκα, Βαγγέλη Κολοκύθα και Γιώργο Κοντοζήση, που δήλωσαν ότι βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνέχισης του έργου, εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και της καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών.

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους εξέφρασαν ο Νίκος Γκατζής, βουλευτής του Κόμματος και τα μέλη της πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ που περιόδευσαν χτες στο εργοτάξιο.

Οι εργαζόμενοι, που δηλώνουν ότι δεν εφησυχάζουν και ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, θα συζητήσουν τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης τους σε σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο Μουζακίου.

Ο Νίκος Γκατζής

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Γκατζής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα του έργου, τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής του και καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τα εμπόδια που κάθε φορά παρουσιάζονται και δεν προχωράει η εκτροπή του Αχελώου.

Ο Νίκος Γκατζής υπογράμμισε: «Η εκτροπή του Αχελώου θεωρείται έργο πνοής για τη Θεσσαλία. Πρώτον, διότι θα επιλύσει, σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα του υδατικού ελλείμματος της περιοχής. Ενα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη γεωργία - οι αγρότες δε βρίσκουν τις ποσότητες νερού που απαιτούνται για την άρδευση - αλλά και τους κατοίκους αρκετών θεσσαλικών πόλεων και χωριών, που δε βρίσκουν την ποσότητα και την ποιότητα νερού που χρειάζονται για την ύδρευση.

Δεύτερον, διότι θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου οικολογικού προβλήματος της Θεσσαλίας, το οποίο δημιουργείται και οξύνεται, εξαιτίας της δραματικής μείωσης της στάθμης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι, αν συνεχιστεί αυτή η μείωση και δεν εμπλουτιστεί με νερό από τον Αχελώο ο υδροφόρος ορίζοντας, η Θεσσαλία απειλείται στο ορατό μέλλον, με απερήμωση. Επομένως, η εκτροπή του Αχελώου μπορεί να δώσει ζωή στην πανίδα και τη χλωρίδα που κινδυνεύουν και, ταυτόχρονα, ν' ανοίξει το δρόμο για περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

Ο κίνδυνος για τη γεωργία που «φυτοζωεί», τους ανθρώπους που διψούν και το περιβάλλον που υποβαθμίζεται είναι άμεσος και γι' αυτό οποιαδήποτε καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου είναι απαράδεκτη και, εν πολλοίς, μπορεί να εξελιχθεί σε μοιραία. Απ' αυτή την άποψη η διακοπή των εργασιών μετά την πρόσφατη εμπλοκή του Συμβουλίου της Επικρατείας - παρά το γεγονός ότι με την υπ' αριθμ. 3478/2000 απόφασή του απορρίπτει τις αιτιάσεις των οικολογικών οργανώσεων που αντιδρούν στην εκτροπή του Αχελώου - δημιουργεί πρόβλημα.

Οι ευθύνες, βεβαίως, βαρύνουν, κυρίως, την κυβέρνηση, η οποία δε θωρακίζει το έργο από οποιαδήποτε αμφισβήτηση, έτσι ώστε να συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής τους. Αναρωτιέμαι, δε, αν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο εισηγητής στον Αρειο Πάγο και ο νομικός σύμβουλος των οικολογικών οργανώσεων, που προσέφυγαν κατά της εκτροπής του Αχελώου, τυγχάνουν, αμφότεροι, νομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού... Αυτές οι συμπτώσεις, αλλά και το γεγονός ότι έχουμε ενόψει τους ολυμπιακούς αγώνες, μας δημιουργούν την ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει αναβολή - ακόμα και επ' άπειρον (!) - του έργου.

Αυτή τη στιγμή προέχει η ανάγκη να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και να ξαναρχίσουν οι εργασίες εκτέλεσης του έργου. Προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και γενικότερα για την ολοκλήρωση του έργου εκτροπής του Αχελώου πρέπει και μπορούν ν' αναπτυχθούν ενωτικοί και δυναμικοί αγώνες στη Θεσσαλία. Το ΚΚΕ, όπως πάντα, θα σταθεί στο πλευρό όσων αγωνίζονται για να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα το όνειρο των Θεσσαλών για εκτροπή του Αχελώου!»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ