Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χοντρά παιχνίδια με τις "τρελές αγελάδες"

"Δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας και η απαγόρευση εξαγωγών έγινε για στήριξη της ευρωπαϊκής αγοράς" (!), λέει ο επίτροπος Γεωργίας, ενώ οι Βρετανοί προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αρνούνται τη μαζική σφαγή αγελάδων...

"Δεν υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας από τις "τρελές" αγελάδες",δηλώνει τώρα... ο Φρ. Φίσλερ,επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, που αποκαλύπτει ότι η απόφαση για την απαγόρευση των εξαγωγών βοδινού κρέατος από τη Μ. Βρετανία πάρθηκε μόνο και μόνο... "για να προλάβει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωπαϊκής αγοράς βοδινού κρέατος"! Ακολούθως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε χτες ότι η Βρετανία "αποφάσισε πως πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη" κατά του διεθνούς εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο βρετανικό βοδινό κρέας, ενώ ο υπουργός Γεωργίας Ντάγκλας Χογκ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση "δεν έχει την πρόθεση να υιοθετήσει σχέδιο για τη μαζική σφαγή βοοειδών" και διευκρίνισε πως... "το πολύ πολύ το σχέδιο σφαγής αφορά μερικές δεκάδες χιλιάδες ζώων"!

"Δε θα δίσταζα να φάω βοδινό στην Αγγλία. Δε βλέπω κανένα ιατρικό λόγο για να μην το κάνω" τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο πρακτορείο "Ρόιτερ", από τη γενέτειρα του το Τιρόλο της Δυτ. Αυστρίας, ο Φρ. Φίσλερ. Ο ίδιος που πρωτοστάτησε ως αρμόδιος επίτροπος για να παρθεί η σχετική απόφαση απαγόρευσης, παρόλο ότι γνώριζε αυτά που σήμερα δηλώνει, έδωσε την εξήγηση ότι "η ΕΕ αναγκάστηκε να επιβάλει εμπάργκο στις βρετανικές εξαγωγές όχι για το συμφέρον της δημόσιας υγείας, αλλά για να προλάβει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωπαϊκής αγοράς βοδινού κρέατος". Πρόσθεσε (προετοιμάζοντας, προφανώς, το έδαφος) ότι "είναι πιθανόν να αρθεί η απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων βρετανικών προϊόντων βοδινού, όπως η ζελατίνη και το ξίγκι, πριν από τη λήξη της συνολικής απαγόρευσης".Για την ολική άρση της απαγόρευσης είπε ότι θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η Βρετανία θα εφαρμόσει τα μέτρα θανάτωσης των άρρωστων ζώων.

Το θέμα της άρσης απαγόρευσης θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες από ειδική επιτροπή την ερχόμενη βδομάδα, οπότε η Κομισιόν θα παρουσιάσει σχετικές προτάσεις που ο Φρ. Φίσλερ δεν άφησε να διαφανεί σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται.

Μετά τις δηλώσεις Φίσλερ και πριν ο Τζ. Μέιτζορ ανακοινώσει τις αποφάσεις του, Βρετανοί βουλευτές χαρακτήριζαν παράλογη την κατάσταση και κατηγορούσαν τον επίτροπο Γεωργίας ότι "μετέβαλε τη Μ. Βρετανία σε "αποδιοπομπαίο τράγο" και έριξε το βάρος της ευθύνης στους Βρετανούς αγρότες". Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Βρετανών κτηνοτρόφων απείλησαν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κομισιόν, αν δεν άρει την απαγόρευση στις εξαγωγές βοδινού από τη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ