Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βήματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Μία νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου, που μπορεί να δώσει ελπίδες στους πάσχοντες από καρκίνο των πνευμόνων, ανακοίνωσαν χτες ότι βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες. Η νέα προσέγγιση αφορά στην παρεμπόδιση της δράσης των μορίων που είναι γνωστά ως νευροπεπτίδια - τύπος ορμόνης που βοηθά στη διαβίβαση των μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα νευροπεπτίδια κολλούν στα κύτταρα σε ειδικά σημεία, που είναι γνωστά ως αποδέκτες, και τους στέλνουν σήματα που τα κάνουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων χαρακτηρίζει την ασθένεια του καρκίνου.

Οσον αφορά στον καρκίνο του μαστού, Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεϊνη σόγιας μπορεί να συμβάλει στην προστασία των γυναικών.

Η καθηγήτρια Ε. Ουίσμαν, του τμήματος Διατροφής και Διαιτητικής Κολεγίου του Λονδίνου, ανακάλυψε ότι η πρωτεϊνη σόγιας, που εμπεριέχεται σε πολλά είδη διατροφής της Ανατολικής Ασίας, περιέχει βιοδραστικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται ισοφλαβονοειδή. Οπως το ταμοξιφέν - φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού - έτσι και τα ισοφλαβονοειδή, περιορίζουν τη γυναικεία ορμόνη, οιστρογόνο, αποτρέποντας έτσι την πρόκληση καρκίνου του μαστού.

Το ταμοξιφέν χορηγείται για περιπτώσεις καρκίνου του μαστού εδώ και 20 χρόνια. Οι μελέτες απέδειξαν ότι μπορεί να παρατείνει τη ζωή ασθενών για περισσότερο από δέκα χρόνια σε ποσοστό 45 - 51%. Ωστόσο, αρκετές μελέτες συσχετίζουν το φάρμακο με την εκδήλωση άλλων μορφών της επάρατης νόσου.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της ασθένειας στις γυναίκες. Τα κρούσματά του σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 250.000 το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ