Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο σκοτάδι οι έρευνες για την έκρηξη στο τρένο

Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης κατά του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη ανήμερα του Πάσχα. Για δεύτερη φορά μέσα σε 53 ημέρες, με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, βαγόνι προερχόμενο με ανταπόκριση μέσω Προμαχώνα από τη Σόφια της Βουλγαρίας, ανατινάχτηκε από ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη (ΤΝΤ) και διαλύθηκε εντελώς, προκαλώντας ζημιές σε τζαμαρία του εργοταξίου του ΟΣΕ και σε δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά.

Η ώρα ήταν 4.48 το απόγευμα όταν η ισχυρή έκρηξη τράνταξε το σταθμό του ΟΣΕ και όπως στις 21 Φλεβάρη κανείς μέχρι εκείνη την ώρα, από τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, το συνεργείο καθαρισμού ή τους 50 επιβάτες που αποβιβάστηκαν νωρίτερα στις 3.11 μμ δεν ανέφεραν ή αντιλήφθηκαν κάποια ύποπτη κίνηση. Από την έκρηξη, κομμάτια από ξύλο και μέταλλο εκτινάχτηκαν σε απόσταση 50 μέτρων και φλόγες τύλιξαν τα υπολείμματα του βαγονιού απειλώντας προς στιγμή τα διπλανά βαγόνια. Ο ωρολογιακός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί όπως και την πρώτη φορά σε δύσβατο κρυφό σημείο της τουαλέτας και σύμφωνα με την αστυνομία, από καθαρή σύμπτωση και αυτή τη φορά δε θρηνήσαμε θύματα.

Η αμαξοστοιχία 7633 του ΟΣΕ που εκτελούσε το δρομολόγιο Σερρών - Θεσσαλονίκης στις 12.55 παρέλαβε από τον Προμαχώνα δύο βαγόνια που έφτασαν από την Κουλάτα της Βουλγαρίας στις 12.37 με 17 Ελληνες και Βούλγαρους επιβάτες. Το τρένο έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 3.10 και μετά την αποβίβαση των επιβατών τα βαγόνια ελέγχθησαν από φύλακα του ΟΣΕ και οδηγήθηκαν σε χώρο στάθμευσης - διαλογής, σε απόσταση 300 μέτρων από το σημείο επιβίβασης και αποβίβασης. Ακολούθησε καθαρισμός από ιδιωτικό συνεργείο και μετά από 5 περίπου λεπτά που αποχώρησε και η τελευταία καθαρίστρια σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη. Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εντόπισαν υπολείμματα από βραδύκαυστο φιτίλι, κομμάτια από επιτραπέζιο ρολόι και τμήμα βουλγάρικης εφημερίδας γεγονός που δείχνει σε πρώτη εκτίμηση την προέλευση των δραστών. Από τις "τυφλές" προσαγωγές έξι αλλοδαπών που συνελήφθησαν γύρω από το σταθμό δεν προέκυψε τίποτα και αυτό που πονοκεφαλιάζει την αστυνομία είναι ο χρόνος και ο τρόπος τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού.

Τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα. Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών καθώς από τις επιθέσεις οι έλεγχοι στα βαγόνια από Βουλγαρία θα γίνουν εξονυχιστικοί, ενώ δεν αποκλείεται η εκδοχή της πρόκλησης έντασης μεταξύ των δύο χωρών από εθνικιστικούς κύκλους που δε θέλουν την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Η πρώτη βόμβα εξερράγη την ημέρα που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονας βρισκόταν στη Σόφια για συνομιλίες με τον Βούλγαρο ομόλογό του, ενώ τη Μ. Τρίτη λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και τη δεύτερη έκρηξη, δύο άγνωστοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν Βούλγαρο τραπεζίτη που βρισκόταν για δουλιές στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί πως ακόμα και αν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί και τις δύο φορές είχαν τοποθετηθεί στη Βουλγαρία από την ντόπια μαφία, οι βόμβες εξερράγησαν στη χώρα μας, αλλά σε βουλγάρικο βαγόνι. Προφανώς οι δράστες να θέλουν να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες και να τις στρέψουν στη γείτονα χώρα ανατινάζοντας βουλγάρικα βαγόνια στην Ελλάδα. Υπάρχει η εκδοχή της προσπάθειας από ύποπτα κυκλώματα να αναλάβουν τη φύλαξη των τρένων του ΟΣΕ μέσω ιδιωτικών εταιριών "σεκιούριτι" γεγονός που ενισχύεται προς το παρόν από την άρνηση του υπουργείου Μεταφορών να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις φυλάκων, όπως ζητούν άλλωστε και οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Β. Ελλάδας τονίζει πως πρέπει άμεσα να ενταθούν τα μέτρα φύλαξης σε όλα τα δίκτυα, με υπαλλήλους του ΟΣΕ που θα οπλοφορούν και να φωτιστούν κατάλληλα όλοι οι χώροι στάθμευσης για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο.

Από την αστυνομία ανακοινώθηκε πως οι έλεγχοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς θα αυξηθούν και θα ενισχυθούν με τη χρήση δύο ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ ο ΟΣΕ προσανατολίζεται στη διακοπή παραλαβής βαγονιών από τη Βουλγαρία παραλαμβάνοντας μόνο επιβάτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μέτρα αστυνομοκρατίας μετά την επίθεση στο μετρό (2017-09-19 00:00:00.0)
Ερευνες για «τρομοκρατικό συμβάν» στο μετρό του Λονδίνου (2017-09-16 00:00:00.0)
Να αποσυρθούν οι κλινάμαξες με αμίαντο (2005-07-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-12-21 00:00:00.0)
Παραμένει το μυστήριο (1996-02-23 00:00:00.0)
Εκρηξη βόμβας σε τρένο! (1996-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ