Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα μέτρα αστυνομοκρατίας μετά την επίθεση στο μετρό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στην αξιοποίηση ακόμη ενός συμβάντος που φέρει χαρακτηριστικά «τρομοκρατικής επίθεσης» προχωρούν οι βρετανικές αρχές μετά τον τραυματισμό περίπου 30 ατόμων σε βαγόνι συρμού στο Πάρσονς Γκριν στο μετρό του Λονδίνου, την περασμένη Παρασκευή, από έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού που είχε φτιαχτεί με χημικές ουσίες.

Σε πρώτη φάση, το συμβάν χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων πάνοπλων αστυνομικών σε κεντρικές περιοχές αλλά και προάστια του Λονδίνου. Η ηλεκτρονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα metro.co.uk, μάλιστα, υποστήριξε χτες ότι πλέον κυκλοφορούν σε σταθμούς και βαγόνια του λονδρέζικου μετρό ένοπλοι πράκτορες των ειδικών δυνάμεων SAS ντυμένοι με πολιτικά, στο πλαίσιο επιπρόσθετων μέτρων «ενίσχυσης της ασφάλειας».

Οι αρχές, πατώντας στον «αντιτρομοκρατικό» νόμο, προχώρησαν στη σύλληψη ενός 18χρονου Ιρακινού πρόσφυγα και ενός 21χρονου Σύρου πρόσφυγα, που είχαν υιοθετηθεί από ζευγάρι ηλικιωμένων Βρετανών που είχαν βραβευτεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες τους σε παιδιά το 2009. Ο πρώτος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Ντόβερ και ο δεύτερος σε περιοχή του δυτικού Λονδίνου πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Σε κανέναν από τους δύο, που κρατούνται και ανακρίνονται, δεν απαγγέλθηκαν άμεσα κατηγορίες. Φέρεται όμως πως συνελήφθησαν μετά τον έλεγχο βίντεο από κλειστά κυκλώματα που καταγράφηκαν στο χώρο της επίθεσης και τους «συνδέουν» με κάποιο τρόπο με το συμβάν στο Πάρσονς Γκριν.

Αυτά ενώ χτες η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ ανακοίνωσε πως οι βρετανικές αρχές κατέβασαν το επίπεδο τρομοκρατικών απειλών από κρίσιμο σε σοβαρό.

Η πρόσκληση στον Τραμπ

Παράλληλα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως η πρόσκληση προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επισκεφθεί επίσημα τη Βρετανία ισχύει, παρά την αντίδρασή του μετά την επίθεση της Παρασκευής στο Λονδίνο, καθώς είχε πει ότι η επίθεση έγινε «από αποτυχημένο τρομοκράτη που βρισκόταν στο μικροσκόπιο της Σκότλαντ Γιαρντ». Η Μέι, που είχε αντιδράσει δηλώνοντας (αναφερόμενη στον Τραμπ) ότι «δεν προσφέρει καμία βοήθεια όταν κάποιος προβαίνει σε εικασίες για έρευνα σε εξέλιξη», πρόσθεσε χτες ότι μένει να καταληχθούν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες και ότι Βρετανία και ΗΠΑ «διατηρούν πάντα μια ειδική σχέση και πάντα εργάστηκαν πολύ καλά μαζί».

«Διαρροή» χιλιάδων θέσεων εργασίας λόγω Brexit

Με φόντο τις ζυμώσεις και τα παζάρια για το επικείμενο Brexit, δημοσιοποιήθηκε χτες νέα έρευνα σε 123 εταιρείες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα, που δείχνει πως εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξασφαλίσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ τότε θα χαθούν από το χρηματοπιστωτικό κλάδο περίπου 10.000 θέσεις εργασίας.

Οι περισσότερες από αυτές φαίνεται πως θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες τα επόμενα χρόνια, με τις πόλεις Φρανκφούρτη και Παρίσι στις δύο πρώτες θέσεις.

Παράλληλα, χτες, ο Ολιβερ Ρόμπινς, ένας από τους ανώτερους Βρετανούς διαπραγματευτές που συμμετέχει στην ομάδα των παζαριών για το Brexit, αποχώρησε από το ομώνυμο υπουργείο για να γίνει σύμβουλος της πρωθυπουργού σε θέματα ΕΕ. Η εξέλιξη ερμηνεύτηκε ως «ένδειξη χάους» στους κόλπους της κυβέρνησης.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ανακοίνωσε ότι θέλει μία ευρεία συμφωνία για συνεργασία με την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας «ώστε να εξασφαλίζει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες το μοίρασμα πληροφοριών μυστικών και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών». Χαρακτήρισε μάλιστα τη «διασυνοριακή συνεργασία των δύο πλευρών κρίσιμη για την ασφάλεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην κόντρα ΗΠΑ - ΕΕ φαίνεται πως «ποντάρει» η Μέι (2018-08-08 00:00:00.0)
Αλληλεπιδρούν με εγχώριες αλλά και διατλαντικές αντιθέσεις (2018-07-14 00:00:00.0)
«Κυβερνητική κρίση» και έντονη ενδοαστική διαπάλη (2018-07-11 00:00:00.0)
Ερευνες για «τρομοκρατικό συμβάν» στο μετρό του Λονδίνου (2017-09-16 00:00:00.0)
Το «σκληρό» παζάρι ξεκινά σιγά σιγά (2017-04-21 00:00:00.0)
Ο «τελευταίος λόγος» στη Βουλή, αλλά μετά τα παζάρια (2016-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ