Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Υπό μελέτη οι οικονομικές σχέσεις Γερμανίας με την Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Τουρκία, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της ενόψει των εκλογών στη χώρα της.

«Θα πρέπει να περιορίσουμε περαιτέρω την κοινή οικονομική συνεργασία μας με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε τα σχέδιά μας», ανέφερε συγκεκριμένα η Μέρκελ, συνδέοντας την ανάγκη επαναξιολόγησης των διμερών σχέσεων με τη συνεχιζόμενη κράτηση Γερμανών υπηκόων σε τουρκικές φυλακές. Η αφετηρία βέβαια των «τριβών» μεταξύ Γερμανίας - Τουρκίας αφορά βαθιές αντιθέσεις, οι οποίες αποτυπώνονται και στις εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που ωστόσο συνυπάρχουν με αλληλεξαρτώμενα συμφέροντα και τροφοδοτούν ένα σκληρό παζάρεμα για πολλά θέματα. Δεν είναι τυχαίες οι επισημάνσεις, και από τις δύο πλευρές, για τη σημασία που έχει η διατήρηση διαύλων και τα προβλήματα που θα προκαλούσε μια οριστική «ρήξη».

Στο μεταξύ, το Σάββατο, η Αγκυρα κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη Μάρτιν Ερντμαν για να διαμαρτυρηθεί για μια συγκέντρωση οπαδών του ΡΚΚ που έγινε στην Κολωνία. Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Γερμανία για «υποκριτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «ανησυχητική όσον αφορά τις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Καταλήγοντας το υπουργείο εκφράζει την προσδοκία η Γερμανία «να υιοθετήσει μια προσέγγιση με αρχές ενάντια σε όλα τα είδη της τρομοκρατίας». Χτες, ο Ερντμαν κλήθηκε ξανά στο τουρκικό ΥΠΕΞ, για να δεχτεί διαμαρτυρίες, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, αυτήν τη φορά για τη στάση του Βερολίνου απέναντι στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ