Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
72η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέα διεθνή παζάρια με φόντο τις πιέσεις του Τραμπ για «μεταρρυθμίσεις»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Υπό τις πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για «μεταρρυθμίσεις» στον ΟΗΕ και «συμμάζεμα» της κακοδιαχείρισης, της γραφειοκρατίας και των «φουσκωμένων» προϋπολογισμών, εντείνονται από χτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη οι εργασίες της 72ης Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

Στο πλαίσιο των πολυήμερων εργασιών που «σφραγίζονται» σήμερα από τις ομιλίες δεκάδων ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα κυριαρχήσουν όλα τα μείζονα διεθνή ζητήματα, με φόντο βεβαίως τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε περιοχές - κλειδιά. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στα τραπέζια διεθνών, πολυμερών ή διμερών διαβουλεύσεων, θα είναι το Ιράν και η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα (στην οποία αντιτίθεται σφόδρα το Ισραήλ και επιχειρεί να «επαναδιαπραγματευτεί» η κυβέρνηση των ΗΠΑ), οι εξελίξεις σε μέτωπα συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ, το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό, οι κλιματικές αλλαγές, η «βιώσιμη ανάπτυξη» και στόχοι για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη βελτίωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επισήμως, το κεντρικό θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης είναι επισήμως το ακόλουθο: «Εστιάζοντας στον Ανθρωπο. Πασχίζοντας για Ειρήνη και Αξιοπρεπή Ζωή για όλους σε ένα βιώσιμο πλανήτη».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα εκφωνήσει φέτος ομιλία στη Γενική Συνέλευση, καθώς τη χώρα του θα εκπροσωπήσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Τραμπ θέλει «μεταρρυθμίσεις» μέσω... διακηρύξεων

Χτες το απόγευμα, ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε την «παρθενική» του εμφάνιση στην έδρα του ΟΗΕ και μίλησε για την ανάγκη «μεταρρυθμίσεων» στο διεθνή οργανισμό με βάση ένα σχέδιο διακήρυξης 10 σημείων που προωθεί η κυβέρνησή του και το οποίο έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη 72 εκ των 193 μελών του ΟΗΕ. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα είναι εταίροι» στις προσπάθειες για τον εκσυχρονισμό και τη «βελτίωση του ΟΗΕ», ώστε να γίνει τάχα «πιο αποτελεσματική δύναμη για την ειρήνη διεθνώς». Επέκρινε τον ΟΗΕ για κακοδιαχείριση πόρων, λέγοντας ότι έχει υπερδιπλασιάσει το προσωπικό του από το 2000 και έχει «φουσκώσει» τις δαπάνες του προϋπολογισμού «χωρίς να βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσης». Ζήτησε ο ΟΗΕ «να εστιάσει περισσότερο στους ανθρώπους και λιγότερο στη γραφειοκρατία» και να τερματίσει αναποτελεσματικές τακτικές του παρελθόντος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παίρνοντας το λόγο υποσχέθηκε ότι ο ΟΗΕ «θα κάνει περισσότερα για τους ανθρώπους και λιγότερα για τις διαδικασίες».

Το σχέδιο διακήρυξης των ΗΠΑ για «μεταρρυθμίσεις» στον ΟΗΕ δεν δημοσιοποιήθηκε άμεσα. Ωστόσο, το απέρριψε πρώτα από όλους η Ρωσία, που διά του πρέσβη της στην έδρα του οργανισμού στη Ν. Υόρκη, Βασίλι Νεμπένζια, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ θα πρέπει να αποφασιστεί «διαμέσου διαπραγματεύσεων όλων των χωρών - μελών του διεθνούς οργανισμού και όχι διά της υιοθέτησης διακήρυξης ενός από τα κράτη - μέλη της».

Η Γαλλία δεν ξεκαθάρισε τη θέση της, ενώ η Βρετανία και η Γερμανία αναφέρονται μεταξύ των πιθανών υποστηρικτών του σχεδίου διακήρυξης των ΗΠΑ.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε προγραμματίσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διαδοχικές συναντήσεις με διάφορους ηγέτες, με πρώτους τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Πριν τις συναντήσεις του Τραμπ με ξένους ηγέτες, αίσθηση δημιούργησε η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, πως η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπο «να συνεργαστεί με τους εταίρους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα» επειδή θέλει να είναι «παραγωγική και χρήσιμη»...

Οι εργασίες της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ολοκληρώνονται στις 25 Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (2018-09-26 00:00:00.0)
Ψήφισμα υπέρ της διατήρησης του στάτους της Ιερουσαλήμ (2017-12-22 00:00:00.0)
Καταδικάζει ως «άκυρη και κενή» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ (2017-12-14 00:00:00.0)
Εξωραΐζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα (2017-01-18 00:00:00.0)
Ρητορείες περί «πολυπολικότητας»... (2009-09-24 00:00:00.0)
«Μάλιστα κύριε» (2002-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ