Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις και απειλές

Εξι μέρες πριν το κουρδικό δημοψήφισμα

Από τις χτεσινές τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με το αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ...

Copyright 2017 The Associated

Από τις χτεσινές τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με το αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε αιφνιδιαστικές στρατιωτικές «ασκήσεις» και σε απειλές για «μέτρα» κατά «τεχνητά ανεξάρτητων κρατών που θα απειλήσουν τα νότια σύνορά της» προχώρησε χτες η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση ενόψει του δημοψηφίσματος που έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν στις 25 Σεπτέμβρη οι Κούρδοι στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ.

Στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην τουρκική μεθοριακή επαρχία Σιλώπη, κοντά στη συνοριακή πύλη Χαμπούρ (στα σύνορα με το Ιράκ), συμμετέχουν πάνω από 100 τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και κινητές μονάδες πυροβολικού του τουρκικού στρατού. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προειδοποίησε πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί «τεχνητά ανεξάρτητα κράτη που θα απειλήσουν την ασφάλειά της», τονίζοντας: «Κανείς δεν θα πρέπει να κάνει σχέδια για τετελεσμένα στα νότια σύνορά μας. Δεν θα απόσχουμε από τη λήψη απαραίτητων μέτρων...». Παράλληλα, άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι την ερχόμενη Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα ανακοινώσει «την αποφασιστική στάση» της κυβέρνησής του με αφορμή το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα των Κούρδων στο Ιράκ.

Το ίδιο διάστημα, και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, μιλώντας το Σάββατο στο πρακτορείο ΑΡ, προειδοποίησε ότι ο ιρακινός στρατός «είναι προετοιμασμένος να επέμβει» ...«σε περίπτωση που απειληθεί ιρακινός πληθυσμός από εξωκρατική βία ως συνέπεια του δημοψηφίσματος». Η απειλή του είχε εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στην πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ, που δεν συμπεριλαμβάνεται στα εδάφη του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, αλλά την διεκδικούν οι Κούρδοι. Αυτά ενώ χτες το Ιρακινό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν είναι «παράνομο» και «αντισυνταγματικό». Η εξέλιξη δεν αποθάρρυνε τον Κούρδο Πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί, που επέμεινε για άλλη μία φορά πως το δημοψήφισμα θα γίνει.

Την ίδια στάση επέδειξε και χτες όταν άσκησε έναντί του πιέσεις και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, που προηγουμένως είχε μεταβεί και στη Βαγδάτη, προφασιζόμενος πως παίζει το ρόλο «μεσολαβητή». Παράλληλα, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε το επικείμενο δημοψήφισμα των Κούρδων «άκαιρη πρωτοβουλία», προτείνοντας διάλογο ανάμεσα στους Κούρδους και την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση ώστε να βρεθεί λύση.

Επενδύσεις της «Rosneft» για αγωγό φυσικού αερίου

Ενδεικτική των ανταγωνισμών που οξύνονται για νέες πηγές και οδούς Ενέργειας στις περιοχές των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ είναι και η είδηση που μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς» πως η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Rosneft» θα επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το αυτόνομο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ.

Ο αγωγός σχεδιάζεται να εξάγει κουρδικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ενώ παράλληλα θα καλύπτει και τις εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες των Κούρδων της περιοχής. Οι πληροφορίες του «Ρόιτερς» αναφέρουν πως ο αγωγός μπορεί να φτιαχτεί το 2019 ώστε να εξάγει στις ευρωπαϊκές αγορές το 2020 φυσικό αέριο περίπου 30 δισ. κ.μ. το χρόνο. Αν προχωρήσει αυτή η επένδυση (που δείχνει παράλληλα και τον «ενδορωσικό» ανταγωνισμό ανάμεσα στο μονοπώλιο πετρελαίου «Rosneft» και το μονοπώλιο φυσικού αερίου «Gazprom»), τότε δεν αποκλείεται να αναδείξει μεταξύ των ωφελημένων και την Τουρκία, η αστική τάξη της οποίας δραστηριοποιείται ενεργά εδώ και χρόνια στο Κουρδιστάν αξιοποιώντας και τον αγωγό πετρελαίου Κιρκούκ - Τσεϊχάν...

Συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, συναντήθηκαν χτες ξημερώματα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συζητώντας μεταξύ άλλων εκτενώς τις εξελίξεις σε εμπόλεμα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «TASS», οι δύο υπουργοί συζήτησαν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και επανέλαβαν τη «δέσμευσή» τους για «εξάλειψη των συγκρούσεων» στη Συρία, τη μείωση «των επιπέδων βίας» και τη δημιουργία συνθηκών για την προώθηση διπλωματικής ενδοσυριακής διαδικασίας στη Γενεύη της Ελβετίας στο πλαίσιο της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ