Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εξετάζουν κλείσιμο της πρεσβείας στην Αβάνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, σύμφωνα με αμερικανικά πρακτορεία και δηλώσεις στο CBS, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει την πρεσβεία της στην Αβάνα της Κούβας, μετά τα περιστατικά των προβλημάτων υγείας που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα υπάλληλοι διπλωμάτες, άλλο προσωπικό και μέλη των οικογενειών τους. Οπως είπε, θεωρούν την περίπτωση πολύ σοβαρή και πρέπει να δοθεί μια λύση. Από το φθινόπωρο του 2016, λίγο διάστημα μετά τη μερική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών (επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, το 2015, με την οποία επιδιώκεται με άλλη τακτική ο ίδιος στόχος: η ανατροπή των κατακτήσεων που έφερε ο σοσιαλισμός στην Κούβα), η αμερικανική πλευρά διαπίστωσε ότι αρκετοί υπάλληλοι της πρεσβείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακοής. Θεωρεί δε ότι τα προβλήματα προέρχονται από κάποιου είδους επίθεση με συσκευή εκπομπής ήχου. Μάλιστα, στις αρχές Μάη του 2017 οι ΗΠΑ απέλασαν 2 Κουβανούς διπλωμάτες από την πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον, ενώ ήδη 21 υπάλληλοι των ΗΠΑ δηλώνεται ότι παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την ακοή.

Η κουβανική πλευρά αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στα συμβάντα και δήλωσε διατεθειμένη να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σε παλιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σημειωνόταν ότι «η Κούβα τηρεί τη Συνθήκη της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις, σε ό,τι αφορά την προστασία και ακεραιότητα των διπλωματικών υπαλλήλων και των οικημάτων των διπλωματικών αποστολών» και κατέληγε: «Η Κούβα δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει το κουβανικό έδαφος να χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε δράση κατά διπλωματών και των οικογενειών τους».

Πάντως, ανώνυμες πηγές υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμπλοκή άλλης τρίτης χώρας στην όλη υπόθεση, με κάποιους να «φωτογραφίζουν» ανοιχτά τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ