Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Ευρωδικαστήριο οι "τρελές αγελάδες"

Ισχύει η απόφαση για απαγόρευση εξαγωγής βοδινού κρέατος από τη Βρετανία

Ο γενικός συνήγορος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εξαγωγές βοοειδών και βοδινού κρέατος προερχομένων από τη Βρετανία.

"Σύμφωνα με τον γενικό συνήγορο, η απόφαση της Κομισιόν με την οποία απαγορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να εξαγάγει ζώντα βοοειδή, κρέας και παράγωγα του βοδινού κρέατος προς άλλες χώρες μέλη ή μη μέλη (της ΕΕ), ισχύει", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η εκτίμηση του γενικού συνηγόρου Τζιουζέπε Τεζάουρο δεν είναι δεσμευτική, αλλά στο 90% των περιπτώσεων υποστηρίζεται από τα υπόλοιπα μέλη του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε το Μάρτη του 1996 απαγόρευση στις εξαγωγές βοοειδών, βοδινού κρέατος και των παραγώγων του, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (νόσου των "τρελών αγελάδων") και μιας παραλλαγής της νόσου, γνωστής ως Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, που προσβάλλει τον άνθρωπο.

Το τελευταίο όμως διάστημα η βρετανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για τη μερική άρση της απαγόρευσης, ενώ ζητά, στην περίπτωση που συνεχιστεί να δοθούν πρόσθετες κοινοτικές ενισχύσεις. Εξάλλου πυκνώνουν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένες χώρες, είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε όχι, έχουν εντοπιστεί ποσότητες κρεάτων από τη Βρετανία. Μεταξύ των χωρών αυτών συγκαταλέγεται και η Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ