Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Απομονώθηκε η κυβέρνηση

Την αντίθεσή τους σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Κραυγαλέα διάψευση στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο για τα "μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής και διασφάλιση εσόδων ΙΚΑ" που προωθείται, έχει συνταχθεί με τη σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων και ασφαλιστικών οργανισμών, αποτέλεσε η χτεσινή ακρόαση φορέων, που έγινε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζητείται το νομοθέτημα. Τόσο οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΓΣΒΕΕ, όσο και το ΤΕΒΕ, με τις θέσεις που κατέθεσαν διαφοροποιούνται σαφώς από ουσιαστικές διατάξεις του προτεινόμενου νόμου, εκθέτοντας τον αρμόδιο υπουργό Μιλτ. Παπαϊωάννου, που στις προηγούμενες συνεδριάσεις της επιτροπής διαβεβαίωνε ότι οι φορείς αυτοί συναινούν σε επίπεδο θέσεων!

Στις θέσεις που κατέθεσε η ΓΣΕΕ, κυρίως όσον αφορά τις διατάξεις του νόμου που δεν έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες ελέγχου της εισφοροδιαφυγής, αλλά με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, σημειώνεται ότι καταλήγουν "σε βάρος των ασφαλιστικών οργανισμών", αφού "το κράτος επιχειρεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων". Ειδικά για την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με τους πόρους των ταμείων σημειώνεται ότι "έχει διαπιστωθεί πως έχει οδηγήσει ευθέως στην ανατροπή της αναλογιστικής ισορροπίας τους και στην αναπαραγωγή και μεγιστοποίηση της κρίσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης".

Πάντως, αντιφατικός υπήρξε στην παρουσίαση αυτών των θέσεων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, αφού, εστιάζοντας στα άρθρα που αφορούν τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, δήλωσε ότι... "συγχαίρει όσους συνέβαλαν στο νομοθέτημα". Παράλληλα, ζήτησε την επίσπευση της υλοποίησης του "λογαριασμού (βλ. φόρου) κοινωνικής αλληλεγγύης", ενώ σε σχετική ερώτηση βουλευτή απάντησε πως είναι απαραίτητη αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση παράλληλα με τη λήψη μέτρων πάταξης της εισφοροδιαφυγής. Επίσης, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μήτσου Κωστόπουλου, σχετικά με το γιατί η ΓΣΕΕ συμμετέχει στον "κοινωνικό διάλογο" για τα θέματα της ασφάλισης, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί ένα νόμο σε αντίθεση με τις θέσεις της Συνομοσπονδίας, λέγοντας ότι "αυτά είναι επιμέρους θέματα"!

Αντίθετη σε ουσιαστικές διατάξεις του νομοσχεδίου ήταν και η ΓΣΕΒΕΕ, αφού στις θέσεις που κατέθεσε κάνει λόγο για δημιουργία προϋποθέσεων για "κατάχρηση εξουσίας", ενώ σημειώνει ότι ο προτεινόμενος νόμος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα των εσόδων των ταμείων. Την αντίθεσή του εξέφρασε σε διατάξεις του νομοσχεδίου ο Ν. Κόντος, πρόεδρος του ΤΕΒΕ, σημειώνοντας ότι το ταμείο δεν είναι σύμφωνο στη δημιουργία μεικτών επιτροπών με το ΙΚΑ για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, θεωρώντας αυτό το μέτρο μη εφαρμόσιμο και χρήσιμο στην πράξη.

Μόνο στο πρόσωπο του Διοικητή του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμού η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρήκε συμπαραστάτη, αφού δήλωσε ότι όλες οι απόψεις της διοίκησης του ΙΚΑ, "πέρασαν" στο νομοσχέδιο. Πάντως με έγγραφό του προς την επιτροπή ο Γρ. Σολωμός ζήτησε την άρση του καθεστώτος, σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί που συνεργάζονται με το ΙΚΑ, μπορούν παραλλήλως να καλύπτουν και ασφαλισμένους άλλων ταμείων.

Τέλος, στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν τροπολογίες που προβλέπουν την ασφάλιση στο ΤΑΤΤΑ εργαζομένων στον Τύπο με "παλιές" ειδικότητες (π.χ. λινοτύπες) ενώ παράλληλα επεκτείνεται η ασφάλιση στο ΤΣΠΕΑΘ των δημοσιογράφων που εργάζονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και κανάλια,εφόσον είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ ή της ΕΣΗΕΜ-Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ