Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για να μην περάσει η Σένγκεν

Του Νίκου Τσιούνη, εκπροσώπου της Επιτροπής για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν

- Μπήκαμε στο τελικό στάδιο εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά για τη χώρα και τους πολίτες;

- Πράγματι μπήκαμε στο τελικό στάδιο εφαρμογής της Σένγκεν. Στις 2 του Οκτώβρη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, υπογράφεται στο Αμστερνταμ, με τυμπανοκρουσίες και παράτες, η ομώνυμη Συμφωνία των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι η Διακυβερνητική, που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ΕΕ "θα μας έφερνε το αριστερό Μάαστριχτ". Η αλήθεια είναι ότι η Διακυβερνητική τη μόνη ουσιαστική αλλαγή που επιφέρει είναι η ένταξη της Σένγκεν στο Κοινοτικό Δίκαιο. Ακόμα με βάση την Οδηγία 95/46, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη συνεργασία με τη ΝΔ, προχώρησε στη νομοθέτηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών της χώρας μας. Εξάλλου πώς θα μπορούσε να γίνει αριστερή στροφή σε μια ΕΕ, αφού η συντηρητική της στροφή είναι δοσμένη και η ολομέτωπη επίθεσή της στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών είναι στην ημερήσια διάταξη και τείνει να πάρει μορφή χιονοστιβάδας; Οσο για τους ντόπιους υποστηρικτές της, τις απόψεις τους περί δημοκρατίας τις απέδειξαν με την πρακτική τους, αφού προσπαθούν να εφαρμόσουν μια συμφωνία, η οποία είναι στην ουσία άκυρη.

- Πού στηρίζετε την άποψή σας για ακυρότητα της Σένγκεν;

- Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος, για να κυρωθεί διεθνής συμφωνία, με την οποία περιορίζεται η εθνική κυριαρχία, απαιτείται η ψήφισή της από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών. Δε χωράει αμφιβολία ότι με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε τρίτους, αφού άλλοι θα αποφασίζουν για κάποια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι η θεώρηση των διαβατηρίων, η πολιτική ασύλου, αλλοδαπών, διακρατικών συμφωνιών με αυτό το περιεχόμενο κ. ά. Δηλαδή με βάση το Σύνταγμα της χώρας, η Σένγκεν για να θεωρείται έγκυρη έπρεπε η κύρωσή της να συγκεντρώσει στη Βουλή τουλάχιστον 151 ψήφους. Ομως συγκέντρωσε μόνο 142. Εμείς, και με βάση το Σύνταγμα, θεωρούμε ότι η Σένγκεν είναι ουσιαστικά και τυπικά άκυρη. Ετσι κι αλλιώς, τέτοια αντιδραστικά νομοθετήματα, όπως η Σένγκεν και ο ν. 2472/97 (νόμος για το φακέλωμα σε εθνικό επίπεδο), είναι άκυρα στη συνείδηση της εργατικής τάξης και όλου του λαού μας.

- Η Επιτροπή σας, καθ' όλη τη διάρκεια που το φακέλωμα και η Σένγκεν ήταν στην επικαιρότητα, παρουσίασε μια αξιόλογη δραστηριότητα. Τώρα που φτάσαμε στο τελικό στάδιο εφαρμογής τους τι προτίθεστε να κάνετε;

- Η Επιτροπή μας έριξε και ρίχνει μεγάλο βάρος στην πλατιά ενημέρωση του λαού, για το τι σημαίνει μια ενδεχόμενη εφαρμογή αυτών των νομοθετημάτων, καθώς και για τις πραγματικές προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων επιτηρητών της. Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η υπεράσπιση των δημοκρατικών, πολιτικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι υπόθεση του μαζικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Στο βαθμό που θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από την εργατική τάξη και τις οργανώσεις της, θα έχουμε και ανάλογα θετικά αποτελέσματα. Το ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας δεν είναι υπόθεση κάποιων "ειδικών", είναι υπόθεση των εργαζομένων και του λαού γενικότερα. Ακόμη θα προσπαθήσουμε να θέσουμε τα κόμματα και τους βουλευτές, βασικά αυτούς που διαφοροποιήθηκαν απέναντι στη Σένγκεν, μπροστά στις ευθύνες τους. Είναι γνωστό ότι στη φάση αυτή ψήφος υπέρ της Διακυβερνητικής, είναι ψήφος υπέρ της Σένγκεν, του ν. 2472/97, ψήφος υπέρ του φακελώματος, ντόπιου και "ευρωπαϊκού".

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ