Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Μονιμοποιείται η στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία

ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ.-

Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα και αύριο στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας για να συζητήσουν την παραμονή της λεγόμενης Δύναμης Σταθεροποίησης SFOR στη Βοσνία μετά τον Ιούνη του 1998 οπότε λήγει η εντολή της, αλλά και την αλλαγή της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς. Για το Μάαστριχτ αναχώρησε χτες το βράδυ και ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος εκτός των άλλων θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας της Ρωσίας και του Καναδά. Προηγήθηκε χτες συνάντηση του Α. Τσοχατζόπουλου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,όπου συζήτησαν θέματα των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και του ρόλου που διεκδικεί η Ελλάδα στη Βαλκανική ενόψει και της συνόδου των υπουργών Αμυνας που θα γίνει αμέσως μετά στη Σόφια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στα επιτελεία της Συμμαχίας, η στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία θα είναι και μετά αναγκαία. Ο Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, κατέστησε άλλωστε σαφές ότι η ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία δε θα σταματήσει με τη λήξη της θητείας της SFOR. To NATO έχει ήδη αποφασίσει να καθυστερήσει την αποχώρηση των πρώτων μονάδων της SFOR, που είχε προβλεφτεί να γίνει την επομένη των δημοτικών εκλογών της 14ης Σεπτέμβρη. Η απόφαση αυτή είναι μία "πρώτη ένδειξη" των προθέσεών του. Αυτό που μένει είναι να διευκρινιστεί η μορφή με την οποία θα διατηρηθεί η διεθνής - ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία και αυτό ακριβώς θα εξετάσουν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλές ιδέες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα η μείωση κατά 50% του σημερινού αριθμού των ανδρών της SFOR 35.000,ώστε να εστιαστεί η δράση της στα "θερμά σημεία" Σαράγεβο, Μοστάρ και Μπρτσκό.

Για τους Ευρωπαίους είναι πάντως αναγκαία η παραμονή και μάχιμων αμερικανικών μονάδων στη Βοσνία. Πηγή του ΝΑΤΟ, δε, τόνιζε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα αποστολής αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, ανέφερε, "θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ πιο ευκίνητη δύναμη από την SFOR".

Στη διάρκεια της άτυπης αυτής συνόδου του Μάαστριχτ οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν επίσης τη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ και θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον νέο Ρώσο υπουργό Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, και τους ομολόγους τους, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, που στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ