Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΗΜΑ" ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Στα "μείζονα ζητήματα" του "κοινωνικού διαλόγου", έχει εντάξει εξ αρχής - και επανέφερε προχτές - η κυβέρνηση το θέμα της ύπαρξης "πολιτικής δέσμευσης μεταξύ των εταίρων (!)" και της ίδιας, για τη διαμόρφωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Εννοεί, ασφαλώς, τα εισοδήματα στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου ισχύει ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, αφού για τους δημόσιους υπαλλήλους συνεχίζει να εφαρμόζεται το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της εισοδηματικής πολιτικής. Ακόμα πιο σαφής, για το τι ακριβώς επιδιώκει, γίνεται η κυβέρνηση στη γραπτή πρόταση που κατέθεσε για το θέμα στη Συντονιστική Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου". Αναφέρει συγκεκριμένα: "Η αντιπληθωριστική πολιτική σχεδιάζεται από το κράτος και άλλους θεσμικούς φορείς. Η "αποκέντρωση" των σημαντικών αυτών ρόλων αποτελεί χαρακτηριστικό των σύγχρονων κοινωνιών. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι τα επίπεδα αμοιβών που καθορίζονται από τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις έχουν σημαντική επίδραση στις πληθωριστικές τάσεις και την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής (!). Επίσης η κυβέρνηση έχει την ευθύνη υλοποίησης των στόχων εθνικής εμβέλειας και δίνει τα αναγκαία σήματα, που μπορούν να διευκολύνουν ή να παρεμποδίσουν την επίτευξη αυτών των στόχων...". Και για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, επισημαίνει ότι "στόχος εθνικής εμβέλειας" είναι η μείωση του πληθωρισμού και "εργαλείο" γι' αυτό, η εισοδηματική πολιτική, ιδιαίτερα κατά την "κρίσιμη περίοδο 1998 - 1999"...

***

Από τα παραπάνω, που δεν αποτελούν παρά μια επαναβεβαίωση των δηλώσεων, που κάνουν συχνά - πυκνά κυβερνητικά στελέχη, για λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξεως, γίνεται φανερός ο διπλός στόχος που προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα αυτό, με προκάλυμμα τον "κοινωνικό διάλογο":

α. Επιδιώκει την εξασφάλιση συναίνεσης από την πλευρά των συνδικαλιστών, που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, σε μια συμφωνία μακράς μονόπλευρης λιτότητας, με τη μόνη ...δέσμευση στην πρότασή της για αυξήσεις "που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας"... Βεβαίως, σχετικά με το πόσο θα διασφαλιστεί έστω κι αυτό, αρκεί να αναλογιστούμε και μόνο τις επίσημες κυβερνητικές ...εκτιμήσεις, ότι με την εισοδηματική πολιτική των προηγούμενων χρόνων υπήρξε έως και αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων!

β. Προωθεί, ταυτόχρονα, το χτύπημα και την ακύρωση στην πράξη του θεσμού των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και, μάλιστα, στη φάση που πρόκειται να αρχίσει η διαδικασία καταγγελίας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (ΕΓΣΣΕ) και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας! Χαρακτηριστική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η απάντηση κυβερνητικού παράγοντα, με ειδική χρέωση στο συντονισμό του "κοινωνικού διαλόγου", στο ερώτημα: Τι ρόλο θα παίξει η ΕΓΣΣΕ, αλλά και οι κλαδικές συμβάσεις, στο βαθμό που στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" θα υπάρξει "πολιτική συμφωνία" για τους μισθούς και τα μεροκάματα; "Οι συμβάσεις - είπε - έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά άλλα πολύπλοκα ζητήματα, όπως οι ρήτρες για τυχόν υπέρβαση του πληθωρισμού"!

Το χτύπημα του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή η αναίρεση της θεσμικής κατοχύρωσης ενός ελάχιστου ορίου αμοιβής, κάτω από το οποίο δεν μπορεί να αμείβεται κανένας μισθωτός, είναι από τους πρώτους στόχους των βιομηχάνων. Ως τέτοιος, προβάλλεται σε κάθε ευκαιρία στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, εμπεριέχεται, βεβαίως, στις προτεραιότητες της "Λευκής Βίβλου" και το ακριβές "ξήλωμά" του ανέλαβε να το επεξεργαστεί ο ΣΕΒ. Ετσι, με αρχή υπόμνημα που έστειλε πριν ένα χρόνο στα πολιτικά κόμματα, ζητά να του αναγνωριστεί η "δυνατότητα καθορισμού μικρότερων αμοιβών από τις προβλεπόμενες στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως: σε περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, για ανειδίκευτους νέους, σε ορισμένες εταιρίες, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση..."!

***

Η επιχειρηματολογία είναι, από όλα τα πιο πάνω κέντρα, γνωστή και ταυτόσημη. Ο βασικός μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις ενοχοποιούνται ως υπεύθυνες, τόσο για τον πληθωρισμό, όσο και για την αύξηση της ανεργίας! Επομένως - άλλοτε ευθέως, όπως στις θέσεις του ΣΕΒ, και άλλοτε έμμεσα, όπως στις θέσεις της κυβέρνησης στον "κοινωνικό διάλογο" - προτείνεται ή η αναίρεση του θεσμού ή η ύπαρξή του μόνο ως επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων!

Κάτω από αυτό το πρίσμα, εξηγείται πλήρως ο "νόμος της σιωπής", που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση μετά την προχτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου", που είχε ως αντικείμενο το θέμα της "πολιτικής συμφωνίας για τις αμοιβές". Εκείνο, όμως, που είναι εντελώς εξοργιστικό, είναι η στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σ' αυτόν τον πλειστηριασμό εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Η αυτολογοκρισία, η ένοχη σιωπή, η σύμπραξη, τελικά, απέναντι σε ασύλληπτες προκλήσεις! Τα πράγματα έχουν οδηγηθεί πλέον σ' ένα σημείο, όπου κάθε μέρα, κάθε λεπτό παραμονής σ' αυτό το επαίσχυντο παζάρι βαρύνει ακόμα περισσότερο τις - ήδη σφόδρα επιβαρυμένες - συγκεκριμένες πλειοψηφίες, με ιστορικές ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Διπλό στόχο υπηρετεί η επιμονή της κυβέρνησης για τον καθορισμό των αποδοχών των εργαζομένων με "πολιτική συμφωνία", μέσω του "κοινωνικού διαλόγου": Τη διαιώνιση της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας. Την ακύρωση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ