Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
"Μην υπογράψετε για το Αμστερνταμ"

Επιστολή της Επιτροπής στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς

Να μην προχωρήσει στην υπογραφή της Συνθήκης του Αμστερνταμ, καλεί την κυβέρνηση η "Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ" και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Συγκεκριμένα, εν όψει της υπογραφής της Συνθήκης στις 2 Οκτώβρη, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς η επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ αναφέρει:

"Οπως είναι γνωστό, μεθαύριο Πέμπτη 2.10.97, πρόκειται να υπογραφεί το τελικό κείμενο της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Θα συμφωνείτε, ασφαλώς, μαζί μας ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το χαρακτήρα, τις μέχρι σήμερα επιλογές ή την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι συγκεκριμένες προς υπογραφή και επικύρωση συμφωνίες αναφέρονται σε εθνικά ζητήματα μείζονος σημασίας.

Εχουμε την άποψη, επίσης, ότι οι Ελληνες πολίτες είναι ελάχιστα ή καθόλου πληροφορημένοι σχετικά με το πραγματικό περιεχόμενο της Συνθήκης, όπως ακριβώς συνέβη - και συμβαίνει - με εκείνο της μητρικής Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Υποστηρίζουμε, συνεχίζει η επιστολή, ότι τέτοιες αποφάσεις, που αφορούν στο μέλλον του τόπου, με ορατές τις επιπτώσεις σε ζητήματα απασχόλησης, ανάπτυξης, κοινωνικών δικαιωμάτων κλπ., προαπαιτούμενο πρέπει να έχουν τη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών και την προσφυγή σε εθνικό Δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο μοντέλο ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Ηδη, στις παραμονές της υπογραφής της Συνθήκης στο Αμστερνταμ και της προβλεπόμενης συζήτησης στα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών - μελών, το διπλό αυτό αίτημα καθίσταται εξαιρετικά επιτακτικό, επίκαιρο και κρίσιμο.

Αν, αντίθετα, επιλεγεί μια τυπική συνοπτική διαδικασία επικύρωσης, όπως έγινε το 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός, τότε - εκτός των άλλων - θα χαθεί μια από τις σοβαρές ευκαιρίες ενεργοποίησης των πολιτών, η οποία θα αποτελούσε και αναντικατάστατη δύναμη για το μέλλον του τόπου. Και η επιστολή καταλήγει:

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας στους προβληματισμούς, που πολύ συνοπτικά εκθέσαμε, και παρακαλούμε θερμά να αποδεχτείτε την πρόσκληση για μια συνάντηση μαζί σας, πριν από την επιλογή των διαδικασιών επικύρωσης, προκειμένου να καταθέσουμε στην κρίση σας πιο αναλυτικά τις σκέψεις και τις προθέσεις μας. Προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκρισή σας".

Η επιστολή υπογράφεται από τα μέλη της Επιτροπής: Μιχάλη Βαρδάνη Υποστράτηγο ε.α., Μαρία Δελιβάνη - Νεγρεπόντη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Στρατή Κουνιά καθηγητή Πανεπιστημίου, Ασπα Μανδηλαρά Αντιπρόεδρο ΟΓΕ, Ευάγγελο Μαχαίρα επιτ. Πρόεδρο ΔΣΑ, Αλέξη Μητρόπουλο Πανεπιστημιακό- Δικηγόρο, Αντώνη Ντρέκο Οικονομολόγο - μέλος ΚΔΟΕΕ, Θεοφάνη Πάκο καθηγητής Πανεπιστημίου και Γιώργο Τσαπόγα δημοσιογράφο.

Οι ΥΠΕΞ θα βάλουν την υπογραφή

Οι υπουργοί Εξωτερικών και όχι οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπογράψουν στη διάρκεια επίσημης τελετής που θα γίνει στο Αμστερνταμ στις 2 Οκτωβρίου την ομώνυμη Συνθήκη που τροποποιεί το περιεχόμενο της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος.

Μετά την υπογραφή της νέας Συνθήκης θα αρχίσει η διαδικασία της έγκρισής της από τα κράτη - μέλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η Δανία έχει ανακοινωθεί ήδη ότι για το σκοπό αυτό θα γίνει δημοψήφισμα, ενώ σε άλλες χώρες - μέλη έχει ανακοινωθεί ότι η Συνθήκη θα συζητηθεί στα εθνικά Κοινοβούλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βουλή η Συνθήκη Αμστερνταμ (1998-10-02 00:00:00.0)
Αλλαγή πολιτικού σκηνικού; (1998-03-11 00:00:00.0)
Αναγκαίο το δημοψήφισμα (1997-10-14 00:00:00.0)
Συνθήκη Αμστερνταμ (1997-10-07 00:00:00.0)
Στα "κρυφά" η υπογραφή της Συνθήκης του Αμστερνταμ (1997-10-03 00:00:00.0)
"Οχι" στη Συνθήκη του Αμστερνταμ (1997-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ