Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυσοίωνες προβλέψεις

Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 0,9 έως 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2030 προβλέπει έκθεση του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις κλιματικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, η έκθεση αναφέρει ότι στη Μεσόγειο η μέση στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό 5 εκατοστά ανά δεκαετία. Οι περιοχές της Μεσογείου που αναμένεται να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Δέλτα του Νείλου, η Βενετία και η Θεσσαλονίκη.

Οι επιπτώσεις για τη Δημόσια Υγεία από την αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι η εμφάνιση μικροβιακών οργανισμών και παρασίτων, η ανάπτυξη των οποίων θα ευνοηθεί από τις νέες κλιματολογικές συνθήκες. Στην αγροτική παραγωγή οι επιπτώσεις οφείλονται στη μεταβολή των επιπέδων θερμοκρασίας. Ακόμα, θα υπάρξει σημαντική απώλεια γης εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Στα φυσικά οικοσυστήματα και στη βιοποικιλότητα θα παρατηρηθούν σημαντικές διαταραχές και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα δασικά οικοσυστήματα θα μειωθούν κατά 10%, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του 10 - 50% των ειδών που ζουν στα μεγάλα δάση των βόρειων χωρών.

Τέλος, θα υπάρχουν συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, πλημμύρες, καταιγίδες, τροπικοί κυκλώνες κ.ά.) με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για ανθρώπινες ζωές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ