Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η δυσωδία των αμερικανικών εκλογών

Λογικά, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έπρεπε να μας αφήσουν παντελώς αδιάφορους, αφού το μόνο «ενδιαφέρον» τους ήταν το ερώτημα «Τζορτζ Μπους ή Αλ Γκορ;». Κάτι όμοιο, δηλαδή, με αυτό που λέμε εμείς «Γιάννης ή Γιαννάκης», όταν θέλουμε να δείξουμε ότι ουδεμία διαφορά έχουν δυο πρόσωπα ή δύο καταστάσεις. Και όμως χιλιάδες Ελληνες ξενύχτησαν την περασμένη βδομάδα μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης για να δουν ποιος θα είναι ο νικητής. Λες και είχε την παραμικρή έστω σημασία, όχι μόνο για μας, αλλά και τους Αμερικανούς ακόμη, ποιος θα γινόταν ο 43ος Πρόεδρος στη χώρα, που κρύβει όλες τις πληγές του καπιταλισμού πίσω από τη βιτρίνα της και που έχει αναγάγει το γκανγκστερισμό σε δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής. Λες και δεν είναι κοινό μυστικό ότι η διακυβέρνηση στις ΗΠΑ ασκείται από τις γιγαντιαίες πολυεθνικές και ο εκάστοτε πρόεδρος και πλανητάρχης είναι ένας «αχυράνθρωπος» και τίποτε άλλο. Αυτός μεν κάθεται στο θώκο και εμφανίζεται επί σκηνής, αλλά τα νήματα για κάθε τι κινούν πίσω του άλλοι. Αυτοί που τον έστησαν στο ύπατο αξίωμα και δεν τον αφήνουν «ούτε να βήξει» χωρίς την άδειά τους. Ακόμη και η παραμικρή «αυτόνομη» κίνηση εκ μέρους του μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες γι' αυτόν. Οι «εγκληματίες με τα λευκά κολάρα», που δρουν στο παρασκήνιο, δεν αστειεύονται, δεν το έχουν σε τίποτε να τον στείλουν να συναντήσει τα... πνεύματα του Λίνκολν και των Κένεντι, προς δόξαν της «δημοκρατίας», της «ελευθερίας» και των «υψηλών ανθρωπιστικών ιδεωδών» που «πρεσβεύει» το αμερικανικό έθνος!

«Τζορτζ Μπους ή Αλ Γκορ»; Μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Εμάς μας αρκεί ότι σ' αυτή την αναμέτρηση έπεσαν οι μάσκες. Και αποδείχτηκε από τις παρατυπίες και τις νοθείες που έγιναν στις κάλπες ότι η δημοκρατία των ΗΠΑ είναι μία απάτη ολκής, ένα επιχρυσωμένο πτυελοδοχείο, όπου στο εξής, τουλάχιστον, ο καθείς θα μπορεί να ρίχνει τα αποχρέμματά του, όταν ακούει το κράτος αυτό να μιλάει για δημοκρατικούς θεσμούς και ηθικούς κανόνες.

Αλλωστε, ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας το ποιος θα εκλεγεί τελικά πρόεδρος ουδεμία συγκίνηση προκαλεί. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι είτε με τον Μπους, είτε με τον Γκορ η ανισότητα και η αδικία θα εξακολουθήσουν να βασιλεύουν εκεί. Οι λίγοι θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη και οι πολλοί να λιμοκτονούν κυνηγώντας μάταια το απατηλό αμερικανικό όνειρο. Οι γέφυρες και τα πάρκα των μεγαλουπόλεων θα είναι πάλι γεμάτα με αστέγους, τα ναρκωτικά θα θερίζουν τους νέους και η αθλιότητα θα σέρνεται, όπως πάντα, στα γκέτο των εγχρώμων.

Και ο πρόεδρος, όποιος κι αν είναι αυτός, υπακούοντας στα κελεύσματα των πατρώνων του θα αδιαφορεί εντελώς για όλες αυτές τις πληγές και θα ζητάει να αυξηθούν τα κονδύλια για τους εξοπλισμούς και να δοθούν νέα προνόμια στους μεγιστάνες. Και ως πλανητάρχης θα ποδοπατεί κάθε έννοια ηθικής, βομβαρδίζοντας αμάχους και υποδουλώνοντας λαούς ή θα επιδιαιτητεύει και θα «διευθετεί» διαφορές κρατών, με «λύσεις» που ευνοούν απόλυτα τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα και θα συνεχίσει να υφίσταται με τον άλφα ή τον βήτα στην προεδρία των ΗΠΑ. Η νέα τάξη θα είναι πάλι πανταχού παρούσα και σκληρότερη. Και είναι λίαν αφελές να πιστεύει κανείς οτιδήποτε άλλο. Προς τι, λοιπόν, η... αγωνία για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής της παρωδίας των αμερικανικών εκλογών; Ας είναι όποιος θέλει. Για μας θα είναι το ίδιο απεχθής για όσα αισχρά μέλλει να πράξει!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ