Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Οι πρώτες ποινές...

Ενας απολύθηκε, μία σε αργία και μία άλλη ελέγχεται πειθαρχικά

Εκτός δικαστικού σώματος τέθηκε χτες ο πρώτος από τους οκτώ δικαστές και εισαγγελείς που παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Επίσης, μία δικαστική λειτουργός τέθηκε σε αργία από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και εναντίον μιας άλλης ασκήθηκε πειθαρχική έρευνα από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Π. Κακαλή.

Με απόφαση της πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου απολύθηκε χτες οριστικά από το δικαστικό σώμα ο Γ. Παπαρδουκάκης, πρωτοδίκης Θηβών για λόγους ανεπάρκειας, καθώς παρουσίαζε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Το τελευταίο διάστημα ο Γ. Παπαρδουκάκης είχε χειριστεί την υπόθεση της τέως ανακρίτριας Αικ. Μπουρμπούλια, η οποία κατά το παρελθόν είχε ασχοληθεί με υποθέσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε επ' αόριστο η υπόθεση της συζήτησης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της απόλυσης του δικαστικού λειτουργού Νεκ. Βαζαίου. Να σημειωθεί ότι οι δικαστικοί λειτουργοί Γ. Παπαρδουκάκης και Νεκ. Βαζαίος δεν ενέχονται στα παραδικαστικά κυκλώματα ή χρηματισμούς - όπως οι υπόλοιποι έξι - αλλά παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια για λόγους ανεπάρκειας.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης ύστερα από ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, έθεσε σε αργία την πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία. Αφορμή για να τεθεί σε αργία η Αντ. Ηλία αποτέλεσε η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της για μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» για τα έτη 2000-2004. Οπως είναι γνωστό η Αντ. Ηλία έχει παραπεμφθεί και στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, ενώ μετά τη δίωξή της έχει απαγορευτεί και η έξοδός της από τη χώρα.

Επίσης, πειθαρχική έρευνα διέταξε χτες ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Π. Κακαλής για τη δικαστική λειτουργό του Βόλου Χρυσαφένια Ζυγούρη, η οποία φέρεται να επεδίκασε υπερβολική αποζημίωση για ακίνητο της μονής Μακρυνίτσας Βόλου. Το ακίνητο αυτό απαλλοτριώθηκε στα πλαίσια των Ολυμπιακών έργων, όταν κατασκευάστηκε περιφερειακός δρόμος στο Βόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω δικαστική λειτουργός έχει συγγενική σχέση με τον δικηγόρο Ν. Εμμανουηλίδη, ο οποίος χειρίστηκε υποθέσεις του αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη.

Οι δικαστικές ενώσεις

Την ταχεία και πλήρη εκκαθάριση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που θα κριθούν ένοχοι ζήτησαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων (Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, Ενωσης Εισαγγελέων και Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Μάλιστα, ο Αχιλλέας Ζήσης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται κασέτες με την προσωπική ζωή των ατόμων. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Σ. Μπάγιας, πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων και αντεισαγγελέας Εφετών, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «ειδεχθή εγκλήματα» χωρίς τη χρήση των συγκεκριμένων οπτικοακουστικών μέσων θα παρέμεναν στο σκοτάδι. Ωστόσο, τόνισε ότι «η ανεξέλεγκτη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην προσωπική ζωή του ατόμου, οδηγεί ευθέως στην κοινωνία του "Μεγάλου Αδελφού" και στην κατάλυση κάθε ανθρώπινης ελευθερίας».

Στην κοινή συνέντευξή τους τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως το τελικό αποτέλεσμα θα αναδείξει ένα αναβαθμισμένο δικαστικό λειτουργό, στον οποίο θα προσβλέπει με απόλυτη εμπιστοσύνη κάθε πολίτης. Επίσης ανέφεραν ότι η εικόνα που δίνεται για γενικευμένα φαινόμενα διαφθοράς, αδικεί τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ