Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Μονομερής αναγνώριση και από Τ. Μπλερ;

Την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» συνιστά κοινοβουλευτική επιτροπή στη Βρετανία, προτρέποντας ταυτόχρονα να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα να πράξει το ίδιο!

Η κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βρετανίας σε έκθεση για τα Δυτικά Βαλκάνια συνιστά στην κυβέρνηση Μπλερ να συνεργαστεί με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τους άλλους εταίρους της ΕΕ για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Μακεδονία» και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να πράξει το ίδιο.

Στην έκθεση ακόμη, αναφέρεται ότι το γεγονός πως τρεις από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα πρέπει να ενθαρρύνει και τη Βρετανία να πράξει το ίδιο.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι επιθυμητή, ενώ προτείνει να υπάρξει βρετανική υποστήριξη των προσπαθειών της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, καθώς και βοήθεια για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και την οικονομία της ΠΓΔΜ.

Στην έκθεση, επίσης, αναφέρεται ότι η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ δεν έχει εγκαθιδρυθεί πλήρως και σημειώνεται πως η μείωση του ενδιαφέροντος και της παρουσίας της διεθνούς κοινότητας στη χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει νέα κρίση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Σάσο Τσολάκοβσκι, σε δήλωση του προς το BBC, που δημοσιοποίησε το έγγραφο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας εκφράζει την ικανοποίησή της για τα συμπεράσματα της έκθεσης, τα οποία αποτελούν επιβεβαίωση και υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αναγνώριση του συνταγματικού της ονόματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ