Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

Οταν οι εργάτες του Σικάγου, την Πρωτομαγιά του 1886, έχυναν το αίμα τους για το 8ωρο, μια ειρηνική διεκδικητική διαδήλωση έγινε στόχος του κράτους της αστικής δημοκρατίας των ΗΠΑ, αποδείχνοντας για μια ακόμη στιγμή στην ιστορία της εξέλιξης των κοινωνιών, ότι οι κυρίαρχες τάξεις δε διστάζουν να εξαπολύσουν τον πόλεμο ενάντια στις εκμεταλλευόμενες τάξεις. Η δικτατορία του κεφαλαίου δε γνωρίζει όρια έκφρασης και εφαρμογής της βίας στον ταξικό πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη. Ομως στην εποχή του ανώτερου και τελευταίου σταδίου του συστήματος, του μονοπωλιακού καπιταλισμού, η βία της ξεπερνά και τα σύνορα του κράτους της. Ο ιμπεριαλισμός δε γνωρίζει οίκτο μπροστά στην καταλήστευση λαών, σε κράτη και εδαφικές περιοχές που τα μονοπώλια έχουν συμφέροντα. Η ιστορία από τις αρχές του αιώνα, από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι, για τον ιμπεριαλισμό, ιστορία επιβολής της παγκόσμιας βίας και καταστολής ενάντια στους λαούς. Η κατάχτηση και υποδούλωσή τους, γίνεται σύμφυτο της δράσης μιας χούφτας μονοπωλητών επιχειρηματιών, μπροστά στην αδηφαγία της συσσώρευσης κερδών και κεφαλαίου. Μιας χούφτας της χρηματιστικής ολιγαρχίας που μπροστά στην επιβολή των τυφλών δυνάμεων της οικονομικής της γιγάντωσης, δε γνωρίζει άλλη ηθική από την ανείπωτη καταδυνάστευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών μαζών στην παγκόσμια σκηνή. Ο βίαιος ταξικός πόλεμος ενάντια στην εργατική τάξη ενός κράτους, μεταφέρεται έξω από τα σύνορα του κράτους με τον πόλεμο που εξαπολύει η κυρίαρχη τάξη ενάντια σε άλλους λαούς, ως προπομπό που ανοίγει τους ορίζοντες της εξάπλωσης της δράσης των μονοπωλίων σ' όλον τον πλανήτη, παντού όπου μπορούν να εκμεταλλεύονται στυγνά την παγκόσμια εργατική τάξη,για να δυναμώνουν.

* * *

Πρωτομαγιά 1999, εν μέσω ενός πολέμου ιμπεριαλιστικού στη Γιουγκοσλαβία... Ενός πολέμου για το διαμελισμό και το μοίρασμα των Βαλκανίων, από τα κράτη που κήρυξαν τον πόλεμο, αλλά και για να κάνουν προγεφύρωμα τη, μεγίστης σημασίας, γεωστρατηγική αυτή περιοχή, με προοπτική την κατάκτηση και το μοίρασμα της πιο μεγάλης λείας... Η Ρωσία με τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές ή ακόμη γενικότερα η λεγόμενη Ευρασία, με τα πετρέλαια, και όχι μόνο, είναι στόχοι.

Πρωτομαγιά 1999, και η εργατική τάξη της Ελλάδας, της οποίας η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση συμμετέχουν στον πόλεμο, οργανώνεται μαχητικά σε πλατύ ταξικό αντιπολεμικό μέτωπο. Η άρχουσα τάξη καλεί σε "εθνικό συναγερμό", δηλαδή σε "ταξική ειρήνη", για υποταγή της εργατικής τάξης και όλου του λαού και ενεργητική στήριξη της πολεμοκάπηλης αντιδραστικής αντεργατικής πολιτικής της. Επιδιώκει, επισείοντας τους κινδύνους από τις συνέπειες του πολέμου, (ενός πολέμου που και η ίδια συμμετέχει ενεργά), τη θωράκιση της δικής της αστικής εξουσίας. Προπαγανδίζει ότι τα οφέλη από την πολιτική και την ταχτική της στον πόλεμο, θα είναι οφέλη για όλους. Και για τους επιχειρηματίες και για την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές μάζες, ενώ οι ζημιές μικρές...

Προπαγανδίζει ότι με την ταχτική της, με την αναβάθμιση του ρόλου της στα Βαλκάνια, με την οικονομική διαχείριση των κεφαλαίων που θα διατεθούν για την ανοικοδόμησή τους, στην οποία και διεκδικεί μερίδιο, με τις αποζημιώσεις που θα επιζητήσει για τις ζημιές προς όφελος των επιχειρηματιών, τα σχέδια ακόμη μεγαλύτερης διείσδυσης της πλουτοκρατίας, θα ωφεληθούν και η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα. Και η ΟΝΕ επιστρατεύεται ακόμα, για να πείσει για την αναγκαιότητα αποδοχής της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο... Η απάτη σ' όλο της το μεγαλείο!

Ολα αυτά σημαίνουν ακόμη πιο στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης της Ελλάδας, αλλά και κάλεσμά της να συμβάλει στην επιτυχία των σκοπών της πλουτοκρατίας στα Βαλκάνια, δηλαδή στην εκμετάλλευση των γειτονικών λαών.

* * *

Απέναντι σ' αυτή την αντιδραστική πολιτική η εργατική τάξη ζει έντονα τις συνέπειες από την κατάργηση του 8ωρου, την ανεργία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την κατάργηση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απαλλοτρίωση της κοινωνικής πολιτικής.Μα ταυτόχρονα ζει και την ένταση από τον εξαναγκασμό να συμφωνήσει η ίδια να γίνει ακόμη και δήμιος αν χρειαστεί της εργατικής τάξης άλλων Βαλκάνιων.

Μπροστά στην εργατική τάξη μπαίνει το καθήκον της ταξικής δράσης της, κόντρα και στο συμβιβασμένο τμήμα μιας εξαγορασμένης κάστας εργατικής αριστοκρατίας, για τις δικές της διεκδικήσεις. Μα ταυτόχρονα επωμίζεται ένα ακόμη διπλό καθήκον. Να γίνει η εμπροσθοφυλακή του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος στην Ελλάδα. Και είναι διπλό καθήκον γιατί διεκδικώντας τους δικούς της στόχους πάλης, κόντρα στα συμφέροντα των επιχειρηματιών, κατανοεί ότι ταυτόχρονα πρέπει να προτάξει την αντιπολεμική της δράση ως το βασικό μέτωπο ενάντια στους ταξικούς της αντιπάλους. Ετσι υπερασπίζεται η ίδια τον εαυτό της από την καθολική επίθεση που δέχεται από το κεφάλαιο, τόσο με τον πόλεμο όσο και με τις μεταρρυθμίσεις, για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, προς όφελος της ολιγαρχίας. Αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται την εργατική τάξη, το λαό της Γιουγκοσλαβίας στον πόλεμο που τον ανάγκασαν οι ιμπεριαλιστές να διεξάγει.

Η πάλη ενάντια στη "νέα τάξη" είναι κοινή. Οι αποφάσεις των σιδηροδρομικών να απεργήσουν για να μη μεταφέρουν πολεμικό υλικό στα Βαλκάνια, των ναυτεργατών, των σωματείων των λιμανιών να εμποδίσουν την έξοδο στρατιωτικού υλικού στο πεδίο του πολέμου, των υπαλλήλων πολιτικής αεροπορίας να μη διευκολύνουν την εναέρια διέλευση των ΝΑΤΟικών, δείχνει το δρόμο.Η εργατική τάξη της Ελλάδας την Πρωτομαγιά, σταθμό στη δική της ταξική πάλη, έχει διεθνιστικό χρέος απέναντι στους Γιουγκοσλάβους, να αντιπαλέψει τον κοινό εχθρό και το εκφράζει με την εναντίωση στη δική της κυβέρνηση για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο.Αυτόν τον ίδιο εχθρό που όταν δεν μπορεί να καταπιέζει με ειρηνικά μέσα, όταν δεν του φτάνει να εκμεταλλεύεται με ειρηνικά μέσα καταφεύγει στη βία του πολέμου.

Ο πόλεμος δεν είναι μόνο η φρίκη του θανάτου. Δεν είναι μόνο οι υλικές καταστροφές. Δεν είναι μόνο οι βαθιές αγιάτρευτες πληγές που αφήνει στους εμπόλεμους λαούς, και σ' αυτούς που διεξάγουν δίκαιο πόλεμο, όπως οι Γιουγκοσλάβοι, και εκείνων των οποίων η άρχουσα τάξη διεξάγει τον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως είναι οι λαοί των κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μαζί μ' όλ' αυτά, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι το πιο βίαιο μέσο στην ιστορία για την ακόμη μεγαλύτερη καταπίεση και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, για το χτύπημα της ταξικής πάλης. Αλλωστε ο πόλεμος γίνεται γιατί τα μονοπώλια θέλουν να διασφαλίσουν, το καθένα για τον εαυτό του, καλύτερους όρους και συνθήκες δράσης για μεγαλύτερα κέρδη. Τον πόλεμο δεν μπορεί να το διεξάγει το κεφάλαιο χωρίς τους λαούς, μα στρέφεται ενάντια στους λαούς.

"...Ο σημερινός πόλεμος είναι πόλεμος ιμπεριαλιστικός... πόλεμος που στρέφεται αποκλειστικά στην κατάκτηση των αποικιών, στη ληστεία των ανταγωνιζόμενων χωρών και στο αδυνάτισμα του προλεταριακού κινήματος μέσω της εξώθησης των προλεταρίων της μιας χώρας κατά των προλεταρίων της άλλης χώρας. Γι' αυτό υποχρέωση των σοσιαλιστών όλων των εμπόλεμων χωρών είναι η άμεση και αποφασιστική.... καταγγελία όλων των εθνικών συνασπισμών και της κοινωνικής ειρήνης σε όλες τις χώρες. Η έκκληση προς τους εργάτες όλων των εμπόλεμων χωρών να διεξάγουν δραστήρια ταξική πάλη τόσο οικονομική, όσο και πολιτική ενάντια στην αστική τάξη της χώρας τους, την αστική τάξη που βγάζει ανήκουστα κέρδη από τις πολεμικές προμήθειες και που έχει την υποστήριξη των στρατιωτικών αρχών για να βουλώσει το στόμα των εργατών και να δυναμώσει την καταπίεση εναντίον τους". (Λένιν, "Απαντα", Τόμος 26, Σελ. 127)

Ετσι τοποθετούσε το συνεπές εργατικό κίνημα τα καθήκοντά του στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επικαιρότητα αυτών των καθηκόντων είναι που καθοδηγεί τον ταξικό πόλο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη δράση του ΠΑΜΕ, στο 10ήμερο της Πρωτομαγιάς, με κορυφαία στιγμή την ίδια την Πρωτομαγιά. Ανάλογους στόχους βάζει το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με επικεφαλής τη συντονιστική επιτροπή κατά του πολέμου, σαν ελάχιστο περιεχόμενο κοινωνικοπολιτικής συσπείρωσης για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, όπως:

  • Η κυβέρνηση να άρει την υποστήριξή της και την υπογραφή της στην απόφαση του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο.
  • Να επιστρέψει το Α/Τ "Θεμιστοκλής", που βρίσκεται στην Αδριατική, κάτω από τις διαταγές του ΝΑΤΟ. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Να σταματήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση προς το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Καμιά χρησιμοποίηση λιμανιού, αεροδρομίου, εναέριου χώρου, οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου για την παροχή υπηρεσιών ή μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και εφοδίων.
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.
  • Καταδίκη του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

Η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να είναι στην πρωτοπορία αυτού του κινήματος.

Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης (2019-05-02 00:00:00.0)
Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά! (2017-04-23 00:00:00.0)
Κάλεσμα έντασης της ταξικής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο (2016-05-04 00:00:00.0)
Να τα βάλουμε με αυτούς που κερδίζουν από τον πόλεμο (2003-04-20 00:00:00.0)
ΟΧΙ τα εγγόνια μας έξω από τα σύνορα (1999-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ