Κυριακή 23 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017
Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!

  • Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 1η Μάη
  • Βδομάδα δράσης των συνδικάτων μπροστά στην Πρωτομαγιά από αύριο Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή 30/4

Τις προσπάθειές τους για την επιτυχία της απεργίας της Πρωτομαγιάς και των συγκεντρώσεων που θα γίνουν τη Δευτέρα 1η Μάη σε δεκάδες πόλεις εντείνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ξεδιπλώνοντας από αύριο Δευτέρα και μέχρι και την Πρωτομαγιά ένα πλούσιο πρόγραμμα πολύμορφων δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης που απλώνουν σε όλη τη χώρα.

«Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!». Με το σύνθημα αυτό, που αποτυπώνει το περιεχόμενο του φετινού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Ομοσπονδίες καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις, να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία τους και την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης.

Επίσης, στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις καλούν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ δεκάδες συγκεντρώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί σε όλη τη χώρα.

Ενιαία απάντηση απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου

Στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης που ξεκινά αύριο, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αξιοποιούν κάθε πρόσφορη μορφή με στόχο να ανοίξει πλατιά η συζήτηση στους εργαζόμενους, με συσκέψεις, ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, αθλητικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στην προσπάθεια να γίνουν εκδηλώσεις μέσα σε χώρους δουλειάς, να συνδυαστούν με στάσεις εργασίας, να τιμήσουν οι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά οργανώνοντας τους σημερινούς αγώνες της τάξης τους.

Μέσα από τις πρωτοβουλίες τους, το κάλεσμα για προετοιμασία απεργιακής απάντησης στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, συνδυάζεται με τη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους στην ειρήνη. Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους στον πόλεμο!», τονίζει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενιαίας απάντησης στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους, στην ενιαία αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που, όπως και οι προκάτοχοί της, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα και στο εισόδημα των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, τον εμπλέκει βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Στο επίκεντρο η πείρα των εργαζομένων

Στις ανακοινώσεις τους και τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουν τα σωματεία επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την πείρα που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους τους.

Τους κινδύνους που συνεπάγεται για το λαό η πολιτική της κυβέρνησης και στην Ενέργεια, για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας και την ανάδειξή της σε «ενεργειακό κόμβο», αναδεικνύει το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. «Στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ουκρανία, στη Β. Αφρική, σε χώρες που είχαν την "ατυχία" να διαθέτουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ή να βρίσκονται στους δρόμους μεταφοράς τους, ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει εδώ και πολλές δεκαετίες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ενώ οργανώνει και εκδήλωση με ανάλογο περιεχόμενο.

Τη στάση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό σχολιάζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επισημαίνοντας ότι κρίνουν πολέμους και αναταραχές στις γειτονικές χώρες με βάση τα κέρδη ή τις ζημιές που περιμένουν να μετρήσουν οι επιχειρήσεις τους, μεταφράζουν τις εξελίξεις σε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στην κούρσα του ανταγωνισμού, την ίδια ώρα που διεξάγουν μόνιμο πόλεμο απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Την ανάγκη κοινής οργάνωσης και πάλης των εργατών, ανεξάρτητα από καταγωγή, χρώμα και εθνικότητα, αναδεικνύουν τα σωματεία των οικοδόμων και των εργαζομένων στις Κατασκευές. «Σε περίπτωση πολέμου, ενώ δουλεύουμε μαζί στο γιαπί εργάτες από διάφορες χώρες, θα μας βάλουν τα αφεντικά να σκοτωθούμε μεταξύ μας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Ξεκαθαρίζουν ότι οι εργάτες «έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανάγκες και τον ίδιο εχθρό, αυτόν που μας κλέβει τον ιδρώτα σε περίοδο "ειρήνης" και αυτόν που θέλει το αίμα μας σε περίοδο πολέμου».

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή είχαν πρόσφατα την ευκαιρία να συζητήσουν για την προσπάθεια των εργοδοτών και στον καιρό της «ειρήνης» να εντείνουν την εκμετάλλευση, βάζοντας την εργατική τάξη μιας χώρας να ανταγωνίζεται την εργατική τάξη των άλλων χωρών. Σε απεργιακή συγκέντρωση στη Ζώνη στο Πέραμα, με αιχμή την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, συνδικαλιστής από το Συνδικάτο Μετάλλου της Τουρκίας που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση, αναφέρθηκε στις απειλές που χρησιμοποιούν οι εργοδότες στην Τουρκία απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου, πως αν απεργήσουν θα πάρουν τα καράβια και θα έρθουν στην Ελλάδα «που έχει κρίση και οι εργαζόμενοι είναι πιο φθηνοί»...

Δυναμώνουμε τη διεθνιστική, ταξική αλληλεγγύη

Απέναντι σε αυτήν τη συστηματική προσπάθεια του κεφαλαίου να διαιρεί τους εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ επιδιώκει και μπροστά στην Πρωτομαγιά οι εργάτες της ευρύτερης περιοχής να μετρήσουν βήματα στην ενίσχυση της διεθνιστικής, εργατικής αλληλεγγύης, στην πάλη απέναντι στον κοινό αντίπαλο.

Για το σκοπό αυτό έχει ήδη απευθύνει σε Συνδικάτα και μαζικούς φορείς της Ελλάδας αλλά και των γειτονικών χωρών Διακήρυξη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με στόχο να συζητηθεί στα σωματεία και να γίνει ψήφισμα των Πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια του μηνύματος διεθνιστικής αλληλεγγύης που απηύθυνε το ΠΑΜΕ προς τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Τουρκίας, το οποίο συνάντησε σημαντική αποδοχή.

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ θα συνεχιστούν και μετά την Πρωτομαγιά:

-- Στις 26 Μάη, μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ), διοργανώνει μεγάλη συναυλία, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Το Σαββατοκύριακο 24 - 25 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη Φεστιβάλ Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, με μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στις 24 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ