Κυριακή 23 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ - ΣΑΜΟΥ - Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Πρωτοβουλίες ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης

Από κινητοποίηση του ΕΚ Λέσβου έξω από το «hot spot» στη Μόρια

Eurokinissi

Από κινητοποίηση του ΕΚ Λέσβου έξω από το «hot spot» στη Μόρια
Με τον φετινό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς να έχει στο επίκεντρό του την πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η δραστηριότητα που ξεδιπλώνουν τα τρία Εργατικά Κέντρα του Ανατολικού Αιγαίου, σε Λέσβο, Σάμο και Κω, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι των νησιών βλέπουν καθημερινά τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπως και των ιμπεριαλιστικών «συμβιβασμών», στα πρόσωπα των χιλιάδων και χιλιάδων προσφύγων, των κυνηγημένων που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και, με τις απαράδεκτες συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, μένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα νησιά. Προβληματίζονται και συζητούν για την όξυνση του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, στο φόντο των συνολικότερων εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Τα Εργατικά Κέντρα των τριών νησιών, με εφόδιο την πλούσια πείρα τους από την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες όλο το προηγούμενο διάστημα, εντείνουν την προσπάθειά τους για να δυναμώνει ακόμα περισσότερο αυτή η αλληλεγγύη, να αναδεικνύεται ο κοινός εχθρός των εργαζομένων, να απομονώνονται όλες οι δυνάμεις που επιχειρούν να σπείρουν τον εθνικισμό, το μίσος και τον διχασμό ανάμεσα στους εργάτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπροστά στην Πρωτομαγιά, ξεχωρίζουν οι δραστηριότητες των Εργατικών Κέντρων με τη συμμετοχή Τούρκων συνδικαλιστών και αγωνιστών, όπως και οι πρωτοβουλίες σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.

Απέναντι στους ιμπεριαλιστές, οι λαοί να απαντήσουν με διεκδίκηση των δικών τους συμφερόντων

«Το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς, "Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά", πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Θόδωρος Ασλανίδης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η συμμετοχή της με ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ μπλέκουν τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στο Αιγαίο, η κατάσταση μυρίζει πιο έντονα μπαρούτι.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς των αστικών κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών όπου συμμετέχουν αμφότεροι, οι λαοί των δύο χωρών, η εργατική τάξη, συνολικά, πρέπει να απαντήσει αγωνιστικά για το δικό της συμφέρον και όχι για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απομονώσουν τις εθνικιστικές - φασιστικές φωνές, να αναδείξουν την αλληλεγγύη των λαών, να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές που ξεριζώνουν και εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Σ' αυτό το πλαίσιο, και το πρόγραμμα δράσης που έχει βάλει και το Εργατικό Κέντρο, το οποίο κορυφώνεται με την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση, στόχο έχει να αναδείξει αυτές τις πτυχές, να ενημερώσει τους εργαζόμενους, να μην επαναπαύονται, να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στις πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ, που μόνο δεινά φέρνουν στους λαούς.

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος του αγώνα, της ρήξης και της ανατροπής με αυτές τις πολιτικές».

Οι εκδηλώσεις στη Λέσβο

Σε αυτό το πλαίσιο, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο προχωρά από την Τρίτη 25/4 έως την Πέμπτη 27/4 σε εξορμήσεις σε χώρους εργασίας.

Στη συνέχεια:

-- Την Παρασκευή 28/4, στις 7 μ.μ., διοργανώνει πικετοφορία στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης.

-- Το Σάββατο 29/4, το πρωί, προγραμματίζει περιοδείες στο «hot spot» της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Το απόγευμα, το Εργατικό Κέντρο θα δώσει σχετική συνέντευξη Τύπου.

-- Την Κυριακή 30/4, το πρωί, το Εργατικό Κέντρο θα έχει συνάντηση με εργαζόμενους και αγροτικούς συλλόγους. Το απόγευμα θα γίνει εκδήλωση για την Πρωτομαγιά και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με προβολή βίντεο και έκθεση φωτογραφίας στο Εργατικό Κέντρο, στην οποία θα συμμετάσχουν και τα σωματεία του νησιού.

-- Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Σε Σάμο, Ικαρία και Κω

Ανάλογη δραστηριότητα αναπτύσσει και το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που προγραμματίζει, ξεχωρίζουν τα εξής:

-- Την Τρίτη 25/4 και την Τετάρτη 26/4 συσκέψεις Σωματείων Οικοδόμων Καρλοβάσου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

-- Την Παρασκευή 28/4 το απόγευμα εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, με Τούρκο συναγωνιστή, στο Καρλόβασι.

-- Τη Δευτέρα 1/5 στις 10 το πρωί απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Σάμου στο Βαθύ.

Αντίστοιχα, στην Ικαρία διοργανώνονται:

-- Αύριο, Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ. στον Εύδηλο, συνεδρίαση των τοπικών Γραμματειών ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ και ΟΓΕ.

-- Την Τρίτη 25/4 στο Περδίκι Ικαρίας (στο σχολείο) στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων, με συζήτηση και προβολή ταινίας.

-- Η ίδια εκδήλωση θα γίνει την επόμενη μέρα, στις 8.30 μ.μ. στο Καραβόσταμο Ικαρίας.

-- Τη Δευτέρα 1η Μάη στις 10.30 π.μ. εκδήλωση στον Εύδηλο στο μνημείο εκτελεσμένων της Καισαριανής. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στον Αγιο Κήρυκο, ενώ μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Πλατύ πρόγραμμα περιοδειών σε εργασιακούς χώρους αρχίζει από αύριο και το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Μεταξύ άλλων, περιοδείες και εξορμήσεις θα γίνουν στις υπηρεσίες του Δήμου Κω, στο «hot spot» και το αεροδρόμιο του νησιού, σε υπηρεσίες του Δημοσίου, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα. Την Κυριακή 30/4 διοργανώνεται εκδήλωση με προβολή υλικού για την Πρωτομαγιά και εργατικά τραγούδια, ενώ η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στην πλ. Ελευθερίας στις 10.30 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ