Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
ΟΧΙ τα εγγόνια μας έξω από τα σύνορα

- Η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα. Πείτε μας, τι επιδιώκετε να καταδείξετε μέσα απ' αυτή την κινητοποίηση;

- Με τη συγκέντρωση και πορεία μας θέλουμε να καταδείξουμε τις ευθύνες και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έριξε τη μάσκα και έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για την γκανγκστερική δολοφονική επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, καταπατώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Θέλουμε ακόμα να καταγγείλουμε την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων", που μοιράζει τον κόσμο, διαλύει χώρες, χαράζει νέα σύνορα για εκμετάλλευση χωρών και λαών, αλλά και την κυβέρνηση, που τα έχει δώσει όλα και υπογράφει και με τα δυο της χέρια τα φιλοπόλεμα σχέδια. Θέλουμε να απαιτήσουμε να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος, να μη συμμετάσχει η χώρα μας με κανένα τρόπο σ' αυτόν και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες και το πολεμικό καράβι από την Αδριατική. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Δε μεγαλώσαμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και της ντόπιας ολιγαρχίας. Δε δίνουμε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να στέλνει τα εγγόνια μας έξω από τα σύνορα.

- Θα υπάρξει συνέχεια στην αντιπολεμική σας δράση και αν ναι πώς θα εκφραστεί αυτή;

- Κατ' αρχήν, θα συμμετάσχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, που φέτος έχει αντιπολεμικό χαρακτήρα, και στην κορυφαία συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και στην πορεία μετά προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Επίσης, θα συμμετάσχουμε στο δεκαήμερο ειρήνης και στη μαραθώνια πορεία, σε κάθε άλλη φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση και θα δούμε στην πορεία τι άλλο θα κάνουμε. Οι συνταξιούχοι, και αυτό είναι γνωστό, πάλεψαν και παλεύουν. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι ο αγώνας για την ειρήνη στα Βαλκάνια δε σταματά εδώ.

- Οι συνταξιούχοι είναι μια γενιά ανθρώπων που αγωνίστηκε για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία. Με βάση την πείρα και την εμπειρία σας, θεωρείτε ότι σήμερα μπορούμε, και με ποιο τρόπο, να προωθήσουμε την ειρηνική συμβίωση και τη φιλία μεταξύ των λαών των Βαλκανίων;

- Εμείς οι συνταξιούχοι, που ζήσαμε τον πόλεμο, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι ως προς αυτό το θέμα. Αγωνιστήκαμε ενάντια και στον πόλεμο και στο φασισμό, στην Αλβανία και στην Εθνική Αντίσταση. Η ζωή απέδειξε ότι οι λαοί με τον αγώνα τους μπορούν να επιβάλλουν λύσεις προς όφελός τους. Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι αήττητοι. Στους νεότερους θα λέγαμε να στρατευτούν στον αγώνα για τα οξυμένα προβλήματά τους, που τα "γεννάει" το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Να αγωνιστούν μαζί με την εργατική τάξη, μέσα από τα συνδικάτα και τις ταξικές δυνάμεις για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται εργαζόμενοι και νέοι. Να αγωνιστούν για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα όπου την οδήγησαν οι πολιτικές της εξάρτησης στο κεφάλαιο. Το μέλλον της νέας γενιάς είναι ο σοσιαλισμός. Είναι ένας δύσκολος δρόμος, είναι όμως ωραίος και ο μοναδικός.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ