Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"ΩΔΗ" ΣΤΟΝ... ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ!

Οι δηλώσεις, στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ - όσον αφορά τη στάση του ελληνικού λαού έναντι της επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία - είναι πραγματικά μνημειώδεις. Βασικό μοτίβο του κ. Σημίτη στις εν λόγω τοποθετήσεις του ήταν ο ακραίος αντικομμουνισμός. Μάλιστα το... κλίμα των ΗΠΑ επέδρασε τόσο "αναπτερωτικά" στον αντικομμουνιστικό οίστρο του πρωθυπουργού, ώστε ο "Ρ" την περασμένη Παρασκευή τιτλοφόρησε το σχετικό, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ρεπορτάζ, ως εξής: "Τον ακούει ο Γεωργαλάς και... ζηλεύει!".

Θα πρέπει, εισαγωγικά, να τονιστεί ότι το από αμερικανικού εδάφους παραλήρημα του πρωθυπουργού δε σεβάστηκε ούτε τη νεότερη ελληνική ιστορία. Σε τέτοιο βαθμό, δε, κονιορτοποίησε την ιστορική αλήθεια ο κ. Σημίτης, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για ένα είδος αστού πολιτικού, που, ίσως, είναι η πρώτη φορά που ευθυγραμμίζεται σε τέτοιο βαθμό με τη μετεμφυλιακή προπαγάνδα των εγχώριων υπηρετών των Αμερικανών.

Το δυστύχημα για τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι ότι και αυτές, αλλά και οι γενικότερες επιδόσεις του, όπως η στάση της κυβέρνησής του στη ΝΑΤΟική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, δεν περνούν απαρατήρητες. Ετσι ο κ. Σημίτης κατάφερε να είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός στα χρονικά, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από 2.000 Ελληνες της ομογένειας την περασμένη Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη.

***

Ας περάσουμε στις δηλώσεις, λοιπόν, του πρωθυπουργού. Ενα από τα ερωτήματα που του τέθηκαν ήταν πώς εξηγεί ο ίδιος το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός αντιτίθεται ομόθυμα στο ΝΑΤΟ. Ιδού η απάντησή του: "Οι Ελληνες απεχθάνονται τις ξένες επεμβάσεις", είπε και "αυτό που βαρύνει σημαντικά στην ελληνική κοινή γνώμη είναι η εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι Ελληνες τα τελευταία 40 - 50 χρόνια μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εμείς - συνέχισε - είχαμε έναν εμφύλιο πόλεμο, γιατί το ΚΚΕ προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία, με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας. Η έκβαση του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα σάς είναι γνωστή. Οι συντηρητικοί επιβλήθηκαν βοηθούμενοι από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία"!

Η προσπάθεια του κ. Σημίτη να απολογηθεί στους Αμερικανούς, επειδή δεν μπορεί η κυβέρνησή του να ελέγξει το αντιΝΑΤΟικό φρόνημα των Ελλήνων είναι προφανής. Το μη προφανές ήταν - πριν την απάντησή του - ότι θα κατέφευγε σε τέτοια διαστροφή της ιστορίας, ώστε να επενδύσει με μετεμφυλιακού τύπου αντικομμουνισμό το ραγιαδισμό και τη δουλικότητα τη δική του και της κυβέρνησής του απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Ετσι, άρχισε πλέον να βομβαρδίζει ακόμα και την ελληνική ιστορία!

***

Ο αναγνώστης της παραπάνω πρωθυπουργικής δήλωσης αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Σημίτης, όχι απλώς υποστήριξε πως όλος περίπου ο διεθνής κομμουνισμός εισέβαλε στην Ελλάδα το '44 (!), αλλά προσέφερε και ετεροχρονισμένο άλλοθι στους Αγγλους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, οι οποίοι ήταν αυτοί - οι πάντες το γνωρίζουν - που εισέβαλαν στην Ελλάδα. Ο κ. Σημίτης, 55 χρόνια μετά τα Δεκεμβριανά αναδεικνύεται σε πρωθυπουργό που "ευλογεί" τα βόλια του Σκόμπι και του Βαν Φλιτ, που έχυσαν το ελληνικό αίμα! Ο πρωθυπουργός, αντιστρέφοντας πλήρως την ιστορική αλήθεια, έφτασε στο σημείο να εμφανίσει το ματοκύλισμα του ελληνικού λαού, μέσω της επέμβασης Αγγλων, Αμερικανών και των εγχώριων συνεργατών τους, σαν δήθεν "επέμβαση" των κομμουνιστών και του... "παραπετάσματος"! Μάλιστα ο κ. Σημίτης - που σημειωτέον ανήκει σε κείνη την κατηγορία αντικομμουνιστών, που μέχρι πρότινος κατηγορούσαν την ΕΣΣΔ, επειδή δεν επενέβη στον ελληνική εμφύλιο - τώρα πέραν της "επέμβασης" (!) της Σοβιετικής Ενωσης, διέγνωσε και "επέμβαση" της Γιουγκοσλαβίας στον ελληνικό εμφύλιο! Αραγε, είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που σήμερα συνυπογράφει το βομβαρδισμό της Σερβίας;...

Εν προκειμένω, ένα μόνο σχόλιο αρμόζει: Με αυτό το αναποδογύρισμα της ιστορίας, ο κ. Σημίτης θέτει υποψηφιότητα, ώστε να μπει το όνομά του στο "πάνθεον" όσων έχουν κατά καιρούς αποτελέσει προσωποποίηση της ντροπής σε αυτό τον τόπο.

***

Ομως, ο κ. Σημίτης δε σταματούσε με τίποτα! Μετά την ιστορία που αφορά στον εμφύλιο, επιδόθηκε σε "βομβαρδισμό" σχετικά και με την ιστορία που αφορά στην επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα το 1967. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός προσέφερε μια ακόμα "εξήγηση" για την αντίδραση του ελληνικού λαού κατά του ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός, είπε, αντιδρά γιατί "πιστεύει" ότι η δικτατορία στην Ελλάδα εγκαθιδρύθηκε μετά από παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ... Προφανώς, ο ίδιος δεν το πολυπιστεύει. Η δήλωση αυτή έγινε ανήμερα της 21ης Απρίλη.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν προσθέταμε μια ακόμα "εξήγηση" από τον πρωθυπουργό στο γιατί τάσσονται οι Σέρβοι - αυτή τη φορά - κατά της ΝΑΤΟικής επέμβασης; Ιδού τι είπε: Οι Σέρβοι, δήλωσε, "ζούσαν επί 25 χρόνια κάτω από το φόβο μιας σοβιετικής επέμβασης στη χώρα τους"! Γι' αυτό τάσσονται, τώρα, κατά του ΝΑΤΟ που τους βομβαρδίζει... Επειδή τους έχει αφήσει... κατάλοιπα ο παλιότερος "φόβος" μιας ενδεχόμενης "σοβιετικής επέμβασης"!

Αφήσαμε για το τέλος τη δήλωση, με την οποία επένδυσε ο πρωθυπουργός την υπογραφή του στη Διακύρηξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ. Ανέβηκε, λοιπόν στο βήμα ο κ. Σημίτης και υπό τα βλέμματα του Κλίντον και των υπολοίπων δήλωσε: "Το 1949, πριν από 50 χρόνια, κυβερνητικά στρατεύματα εισέβαλαν σε ένα χωριό της Ελλάδας και σκότωσαν δύο νέους και όταν ρωτήθηκαν γιατί το έκαναν, απάντησαν ότι ήταν Βούλγαροι κομμουνιστές. Δύο χρόνια αργότερα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, οι αντάρτες επέστρεψαν στο χωριό και σκότωσαν κι αυτοί δύο νέους. Οταν ρωτήθηκαν γιατί, απάντησαν ότι είναι Αμερικανοί Φασίστες. Το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ήταν και πρέπει να είναι μία προσπάθεια για το τέλος τέτοιων νοοτροπιών και ενεργειών. Θα πρέπει να είναι προσπάθεια για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και της συνεργασίας. Αυτός είναι ένας μεγάλος σκοπός και πρέπει να εργαστούμε γι' αυτόν"!

Ακόμα και το γεγονός ότι ο εμφύλιος στην Ελλάδα έληξε το 1949 και όχι "δυο χρόνια" αργότερα, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον "ιστορικό" κ. Σημίτη... Αλλωστε για τον κ. πρωθυπουργό - μπροστά στην απόλυτη ΝΑΤΟφροσύνη του - δεν έχει νόημα κάτι πολύ ουσιαστικότερο: Η αλήθεια για το ποιος σκότωνε ποιον, τότε, στην Ελλάδα. Και ο κ. Σημίτης αναδεικνύεται γνήσιος απόγονος εκείνων που σκότωναν (και) τότε...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το από αμερικανικού εδάφους παραλήρημα του πρωθυπουργού δε σεβάστηκε ούτε τη νεότερη ελληνική ιστορία. Σε τέτοιο βαθμό, δε, κονιορτοποίησε την ιστορική αλήθεια ο κ. Σημίτης, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για ένα είδος αστού πολιτικού, που, ίσως, είναι η πρώτη φορά που ευθυγραμμίζεται σε τέτοιο βαθμό με τη μετεμφυλιακή προπαγάνδα των εγχώριων υπηρετών των Αμερικανών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ