Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επανεμφανίζονται οι "αισιόδοξες" εκτιμήσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία για διπλωματική διέξοδο στη γιουγκοσλαβική κρίση, επικρατεί στην Αθήνα, μετά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στη Μόσχα

Στην Αθήνα - μετά τις επαφές που είχε χτες στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου - επανεμφανίστηκαν στο προσκήνιο, μεταξύ στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών, αισιόδοξες εκτιμήσεις για την έναρξη μιας διπλωματικής διαδικασίας επίλυσης της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Ελληνας υπουργός, πριν τις επαφές του στη Μόσχα μάλιστα, σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα, "διαπίστωσε ενδείξεις μιας "νέας ευελιξίας" τόσο στο Βελιγράδι όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ". Ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι οι Σέρβοι δεν είναι πλέον αντίθετοι σε μια "δύναμη επιτήρησης" στο Κόσσοβο ενώ από την πλευρά της Ατλαντικής Συμμαχίας "γίνεται τώρα συζήτηση για μια δύναμη υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ με νατοϊκό πυρήνα".

Οι αισιόδοξες αυτές διαπιστώσεις, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, πολλαπλασιάστηκαν, μετά τις συναντήσεις που είχε ο Γ. Παπανδρέου με τους Ρώσους αξιωματούχους, και ιδιαίτερα μετά την "τετραμερή" συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ελλάδας, Καναδά και του ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, είχε χτες στη Μόσχα και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, κατά την οποία, όπως είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας "συζήτησαν θέματα που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια και αντάλλαξαν σκέψεις για την ενίσχυση των προσπαθειών, προκειμένου μέσω πολιτικής προσέγγισης να λυθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, συζήτησαν τη δυνατότητα ενεργότερης ανάμειξης του ΟΗΕ στις διαδικασίες για την αναζήτηση λύσης. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την υποστήριξη της Ελλάδας προς τις πρωτοβουλίες του, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε προβάδισμα στην πολιτική προσέγγιση και λύση του θέματος της κρίσης. Και ακόμη, γιατί η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αναπτυχθούν διαδικασίες, οι οποίες θα μας φέρουν κοντά σε μία λύση με συναίνεση όλων των πλευρών".

Πάντως, όπως σημειώνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν πρέπει να αναμένει κανείς γρήγορες εξελίξεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης, ότι υπάρχουν ενδείξεις για "προσέγγιση", ωστόσο για την ώρα δεν έχει καταγραφεί κάποια ουσιαστική ενέργεια. Η "ενέργεια" αυτή, όπως λένε οι ίδιες πηγές, έχει να κάνει με τη δραστηριοποίηση του ΟΗΕ, κάτω από την "ομπρέλα" του οποίου θα αναπτυχθούν οι "ειρηνευτικές δυνάμεις" στο Κόσσοβο.Ηδη, όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες, υπάρχουν στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες για τη σύνθεση της ειρηνευτικής δύναμης, ακόμη και για τον τρόπο ανάπτυξής της μέσα στο Κόσσοβο, μετά τη συμφωνία του Βελιγραδίου. Αυτές οι ιδέες θα καταγραφούν τις προσεχείς μέρες και έτσι θα αρχίσει να σχηματίζεται το "σώμα" της διαπραγμάτευσης, το οποίο, όπως ελπίζει η Αθήνα, θα προσφέρει μια διπλωματική διέξοδο για τον τερματισμό του πολέμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Σεϊντίου βλέπει «ανεξαρτησία» έτσι κι αλλιώς... (2007-05-05 00:00:00.0)
Πάλι στο «τρίγωνο» ο διαμεσολαβητής (2001-01-26 00:00:00.0)
Με ποιον θα πάει ο Πούτιν, τις ΗΠΑ ή το Βελιγράδι; (2000-02-09 00:00:00.0)
"Σχεδιασμός" για την πολιτική διοίκηση (1999-07-01 00:00:00.0)
Τίποτα το νεότερο από το "διπλωματικό μέτωπο" (1999-05-28 00:00:00.0)
Προσπάθειες για συμμετοχή στο διπλωματικό "παιχνίδι" (1999-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ