Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
USA: "Φακελώστε τους αντιαμερικανούς"!

Προχτές πληροφορηθήκαμε από την Κύπρο - και το μεταφέρουμε ακριβώς όπως το μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων - την εξής ενδιαφέρουσα είδηση: "Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία - έλεγε το σχετικό τηλεγράφημα - κάλεσε τους συνδέσμους της με τους Αμερικανούς πολίτες να συγκεντρώνουν πληροφορίες για αντιαμερικανικές ενέργειες. Σε εγκύκλιο του Αμερικανού προξένου, με τη μονογραφή του πρέσβη, Κένεθ Μπριλ, δίνονται οδηγίες για τον τρόπο ενέργειας. Ο Αμερικανός πρόξενος αναφέρεται σε συμβάντα τα οποία ο ίδιος τα χαρακτηρίζει μεμονωμένα, όπως συνθήματα στους τοίχους και πινακίδες σε καταστήματα με τις οποίες ανακοινώνεται ότι Βρετανοί και Αμερικανοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών, ζητεί από τους συνδέσμους να λειτουργήσουν ως πράκτορες για τη συγκέντρωση από Κυπρίους, με τους οποίους σχετίζονται, πληροφοριών για αντιαμερικανικές δραστηριότητες και επεισόδια. Οι σύνδεσμοι αυτοί αποκαλούνται στο μήνυμα ως τα μάτια και τα αυτιά της πρεσβείας ανάμεσα στους Κύπριους, για να μπορεί η πρεσβεία να είναι σωστά πληροφορημένη για φιλοσερβικές και αντιαμερικανικές, όπως αναφέρεται, εκδηλώσεις".

Η παραπάνω είδηση, σε συνδυασμό με τη στάση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, σκιαγραφεί ανάγλυφα την αποθράσυνση των Αμερικανών, που - ανάλογα με το "αν τους παίρνει" - ενεργούν σαν επικυρίαρχοι της Γης. Τι θα ήθελε δηλαδή ο Αμερικανός πρόξενος στην Κύπρο (κάλεσε σε ενεργό δράση τους πράκτορές του και τους σπιούνους, τους ρουφιάνους, τους καταδότες και τους προδότες) και ο δικός μας "ανθύπατος" κύριος Μπερνς (ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει "νταντά" το νομάρχη Χανίων επειδή - ανταποκρινόμενος στο αίσθημα του κρητικού λαού - χαρακτήρισε "ανεπιθύμητο" πρόσωπο τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα);

Περίμεναν μήπως να δουν τους Κύπριους να γράφουν φιλοαμερικανικά συνθήματα στη Λευκωσία και άλλες πόλεις της μαρτυρικής Κύπρου, όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι βιώνουν ακόμη τις συνέπειες της εισβολής των Τούρκων (που έγινε πριν 25 ρόνια με τις πλάτες των Αμερικανών) και εξακολουθούν να κατέχουν σήμερα τη μισή Κύπρο; Η μήπως θα ήθελαν να δουν τους Ελληνες να χειροκροτούν τους Αμερικανούς που βομβαρδίζουν προκλητικά και χωρίς έλεος επί 35 μέρες την ανεξάρτητη και κυρίαρχη Γιουγκοσλαβία και τον περήφανο λαό της Γιουγκοσλαβίας, επειδή αντιστέκεται στη "νέα τάξη πραγμάτων";

Κάποιο λάθος έκαναν οι πρεσβευτές και πρόξενοι των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επειδή είδαν τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να στηρίζουν τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Επειδή είδαν την ελληνική κυβέρνηση να υπογράφει τις αποφάσεις για τους βομβαρδισμούς και άκουσαν και 2-3 δημοσιογράφους στην Ελλάδα να βαφτίζουν τον βρώμικο πόλεμο σαν... "ανθρωπιστική βοήθεια" στους Κοσσοβάρους, νόμισαν ότι είναι και ο ελληνικός και κυπριακός λαός "Αμερικανάκια".

Εκαναν όμως λάθος. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Σε ό,τι αφορά τον δικό μας τον κ. Μπερνς, το θράσος του ίσως δικαιολογείται από τη δουλική στάση της κυβέρνησης και τους κάθε είδους προπαγανδιστές της πολιτικής της, που - ενεργώντας σαν "Αμερικανάκια" - προσπαθούν να ανακαλέσουν στην τάξη τον ελληνικό λαό και τους δημοσιογράφους, επειδή αποκαλύπτουν τα φρικιαστικά εγκλήματα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να ακούσει τη φωνή του "κυρίου" και ανακάλεσε στην τάξη τον νομάρχη Χανίων - και εμμέσως τον ελληνικό λαό που επιμένει να εκφράζει τα αντιαμερικανικά αισθήματά του και να διαδηλώνει φωνάζοντας "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" - μάλλον αποθρασύνει τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τους Αμερικανούς πράκτορες και συνεργάτες τους.

Ενα είναι σίγουρο. Οσο η κυβέρνηση θα ανέχεται παρόμοιες καταστάσεις. Οσο δηλαδή θα υπακούει στα κελεύσματα των ΗΠΑ και θα αφαιρεί άδειες από τοπικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς (επειδή πρόβαλαν τα φρικιαστικά εγκλήματα και τις μαζικές δολοφονίες που προκαλούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία) ή θα δηλώνει πως "δεν μπορούν οι τοπικοί άρχοντες να ασκούν εξωτερική πολιτική" (εκφράζοντας έτσι διά του κυβερνητικού εκπροσώπου τη δυσφορία της απέναντι στο νομάρχη Χανίων που χαρακτήρισε "ανεπιθύμητο" τον κ. Μπερνς στην Κρήτη), τόσο θα ενισχύεται ο αντιμερικανισμός στην Ελλάδα.

Σίγουρο είναι, επίσης, πως όσο θα αυξάνουν τα κρούσματα δουλικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης και των κάθε είδους συνεργατών της απέναντι στους Αμερικανούς και τη "νέα τάξη πραγμάτων", τόσο θα ενισχύεται το μεγάλο στρατόπεδο των Ελλήνων, που καθημερινά και δικαίως διαδηλώνει και βροντοφωνάζει στους δρόμους "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Οσο ο ελληνικός λαός και οι λαοί του κόσμου θα λένε τα πράγματα με το όνομά τους και θα καταδικάζουν τις εγκληματικές πράξεις των Αμερικανών, που σήμερα εκδηλώνονται με τους απρόκλητους και απροσχημάτιστους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και άλλες μορφές σε διάφορες κυβερνήσεις χωρών της Γης που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων", τόσο οι Αμερικανοί και τα "Αμερικανάκια" θα αναγκαστούν να τα μαζέψουν μια ώρα νωρίτερα. Μόνο οι λαοί - με τους αγώνες τους - είναι σε θέση να "σπάσουν" τον "τσαμπουκά" των Αμερικανών και να αναγκάσουν "να τα μαζέψουν", αναγκάζοντας από τις κυβερνήσεις τους να απαιτήσουν από τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών χωρών της Γης σεβασμό στην εθνική ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ