ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνονται οι αντεγκλήσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό

Απανωτές παρεμβάσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μαίνονται οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό ενόψει και των τοπικών εκλογών του Μάρτη

Από τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που χτυπιούνται από την αστυνομία
Από τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που χτυπιούνται από την αστυνομία
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Παζάρια» που εντείνονται για την αναμόρφωση των πολιτικών συμμαχιών και πιθανά του πολιτικού χάρτη στην Τουρκία προδιαθέτουν οι αντεγκλήσεις που συνεχίζονται σε εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό, στο φόντο της δικαστικής έρευνας της υπόθεσης διαφθοράς που συνεχίζεται.

Ετσι, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν δεν αποκλείεται τώρα να αναζητά ερείσματα στον τουρκικό στρατό και αναφέρονται στο ενδεχόμενο να επανεξεταστούν οι υποθέσεις «Εργκένεγκον» και «Βαριοπούλα» (στο πλαίσιο των οποίων καταδικάστηκαν εκατοντάδες αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν ενάντια στο κράτος). Αυτό σηματοδοτούν οι δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν σε καθημερινές συγκεντρώσεις οπαδών του, ενόψει και των δημοτικών εκλογών του Μάρτη. Ο πολιτικός σύμβουλος του Ερντογάν Γιαλτσίν Ακντογάν, φωτογραφίζοντας δικαστικούς - υποστηρικτές του Φ. Γκιουλέν (του ισλαμιστή επιχειρηματία και διανοητή που θεωρείται ότι κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις που έχουν «πλήξει» την κυβέρνηση), μίλησε για «παράλληλο κράτος» και ανέφερε ότι «ομάδες» μέσα στο δικαστικό σώμα «έστησαν» το κατηγορητήριο εναντίον αξιωματικών. Ο βουλευτής του AKP Μουσταφά Ελιτάς δήλωσε: «Αν είναι αναγκαίο, θα κάνουμε τις κατάλληλες νομικές αλλαγές για να σταματήσουμε την άδικη μεταχείριση των ανθρώπων αυτών».

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι και ο ίδιος ο στρατός θα ζητήσει επανεξέταση των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Βολές Ερντογάν προς εσωτερικό και εξωτερικό

Αναλυτές εκτιμούν ότι το «πλήγμα» που δέχεται σήμερα η κυβέρνηση Ερντογάν είναι ίσως πιο ισχυρό από αυτό που δέχτηκε το καλοκαίρι, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι διεργασίες εντείνονται, με στόχο να χειραγωγηθούν τα λαϊκά στρώματα μπροστά και στις δημοτικές εκλογές του Μάρτη: Βασικός στόχος είναι να μη συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι οι εξελίξεις συνδέονται με μια ενδοαστική κόντρα που κλιμακώνεται, με αντικείμενο το ποιος θα καρπωθεί την όλο και μεγαλύτερη καταλήστευση του δικού τους μόχθου.

Τους τόνους υψώνει και το βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, με τον πρόεδρό του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να δηλώνει από συγκέντρωση του κόμματος: «Πώς μπορεί κάποιος που υπερασπίζεται κλέφτες να είναι πρωθυπουργός;».

Να σημειωθεί ότι εκατό πρώην πολιτικοί απηύθυναν ανοιχτή έκκληση για να δημοσιεύσουν όλοι οι υποψήφιοι στις εκλογές τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αλλαγές δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στο εσωτερικό του AKP. Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου ερμηνεύεται από πολλούς ως κίνηση Ερντογάν για να απομακρύνει όσους εμφάνιζαν διαφωνίες με τις επιλογές του και να εξασφαλίσει τις επιθυμητές ισορροπίες στο AKP. Αλλωστε, οι παραιτήσεις βουλευτών του φτάνουν πλέον τις οκτώ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, από την ανατολική επαρχία Μανίλα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αν κάποιος είναι μπλεγμένος στη διαφθορά, σε κάθε περίπτωση, θα αποκλειστεί. Αν καταχράστηκε χρήματα ή άλλα κεφάλαια του κράτους και σφετερίστηκε αυτό που τρέφει τα ορφανά, θα τους κάνουμε να πληρώσουν». Κατά τα άλλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει να σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι η αποκαλούμενη επιχείρηση «κατά της διαφθοράς» επιδιώκει να μπλοκάρει την οικοδόμηση της νέας Τουρκίας. Η συνολική απώλεια από τις 17/12 (όταν ξεκίνησαν οι προσαγωγές υπόπτων) έχει φτάσει τα 12 δισ. δολάρια, επισήμανε, κατηγορώντας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους δικαστικούς που εναντιώνονται στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να ελέγχει το έργο τους.

Την ίδια στιγμή, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε το κίνημα του Φ. Γκιουλέν «να συμμετάσχει σε διάλογο και μια στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων». «Υπάρχει διέξοδος από την κρίση, ας κάνουμε διάλογο. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν κάλεσε τον Γκιουλέν στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η βίαιη καταστολή των συγκεντρώσεων που γίνονται με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης. Το Σάββατο η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού ενάντια σε διαδηλωτές σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Παρεμβαίνοντας στις καθημερινές αποκαλύψεις που συνεχίζουν να εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του Τούρκου πρωθυπουργού, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι πρέπει «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορίες για διαφθορά θα αντιμετωπιστούν χωρίς καμιά διάκριση ή προτίμηση, με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο».

Απαντώντας, ο νέος Τούρκος υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους «να αποφεύγουν τις πρόωρες καταδίκες και να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν σχολιάζουν εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία που έχουν και πολιτικές προεκτάσεις».

Επικριτική για την κυβέρνηση Ερντογάν ήταν και η δήλωση του Ελμαρ Μπροκ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ασκεί σοβαρή πίεση στο έργο των δικαστών.

Παρέμβαση έκανε όμως και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ που σε συνέντευξή του στην «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ» ανέφερε: «Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του τουρκικού κράτους για να ρίξει φως στις υποψίες για διαφθορά που διατυπώνονται, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε πρόσωπα... Η ικανότητα της Αγκυρας να διαλευκάνει την υπόθεση βασισμένη στο κράτος δικαίου θα έχει αξία τεστ για την πολιτική της». Ο Γερμανός υπουργός - παίρνοντας προφανώς υπόψη ότι στη χώρα του υπάρχει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα εκτός Τουρκίας, με περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους - σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε μια περιοχή, τη Μέση Ανατολή, που χαρακτηρίζεται από κρίσεις και συγκρούσεις, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Τουρκία ως πόλο σταθερότητας προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναζητά αναβάθμιση στον ενεργειακό εφοδιασμό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την αναβάθμιση του ρόλου της στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ επιδιώκει η Τουρκία, η οποία αναμένεται να αυξήσει στο 30% (από 20%) το μερίδιό της στον αγωγό Trans Anatolian (ΤΑΝΑP), σύμφωνα με τον επικεφαλής της αζέρικης SOCAR, που κατέχει την πλειοψηφία στο έργο. Η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού πρόκειται να ξεκινήσει το 2014 και θα είναι ο βασικός αγωγός για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ προς την ΕΕ, μέσω του TAP. Ο ΤΑΝΑΡ αρχικά θα μεταφέρει 16 δις. κ.μ. αερίου ετησίως.

Στο μεταξύ, την περιήγησή του εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπάρμπαρος». Μετά από 17 μέρες παρουσίας στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στη διάρκεια της οποίας έφτασε μέχρι και στο «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό ερευνητικό κινήθηκε τις προηγούμενες μέρες βόρεια και δυτικά του νησιού, αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
Ελπίδες για απεγκλωβισμό του παγιδευμένου σκάφους

ΜΟΣΧΑ.--

Με ελικόπτερο (του κινέζικου πλοίου Σούε Λονγκ) θα επιχειρηθεί τελικά ο απεγκλωβισμός όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στο ρωσικό πλοίο Akademik Shokalskiy που «κόλλησε» στους πάγους της Ανταρκτικής στις 24 Δεκέμβρη, όπως ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αυστραλιανό παγοθραυστικό που χτες το πρωί κατευθυνόταν στην περιοχή δεν κατάφερε τελικά να σπάσει τους πάγους. Οι καιρικές συνθήκες το ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει. Αποτυχημένη ήταν η απόπειρα προσέγγισης του πλοίου και από ένα κινέζικο παγοθραυστικό, πριν λίγες μέρες. Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ελήφθη απόφαση να απομακρυνθούν 52 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος με ένα ελικόπτερο του κινεζικού πλοίου Σούε Λονγκ, εφόσον οι μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Το ρωσικό σκάφος μεταφέρει συνολικά 74 πρόσωπα, επιστήμονες, τουρίστες και μέλη του πληρώματος. Απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοέμβρη για μια χρηματοδοτημένη από ιδιωτικά κεφάλαια αποστολή με την ευκαιρία της 100ής επετείου του ταξιδιού του Αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική. Σύμφωνα με το κέντρο συντονισμού διασώσεων στην Αυστραλία που βρίσκεται σε τακτική επαφή με το πλοίο, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Νεκρός διαδηλωτής στην Ταϊλάνδη

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.--

Στο θάνατο ενός ακόμα διαδηλωτή οδήγησαν οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας στη Μπανγκόγκ, καθώς συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις για την απομάκρυνση της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται καθημερινά με επιδίωξη μεταξύ άλλων το μπλοκάρισμα της κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 2 Φλεβάρη. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης καθώς θεωρούν ότι μέσω της Σιναουάτρα κυβερνά ο αδελφός της, που εξορίστηκε αφού καταδικάστηκε για διαφθορά.

Πριν λίγες μέρες, ο στρατηγός Παγιούτ Τσανοτσά ρωτήθηκε αν είναι πιθανό το ενδεχόμενο παρέμβασης του στρατού και εκείνος απάντησε πως «η πόρτα δεν είναι ούτε ανοικτή αλλά ούτε και κλειστή».

Η εκλογική επιτροπή έχει ζητήσει την αναβολή των εκλογών, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα.

Χτες, διαδήλωση πραγματοποίησαν στη Μπανγκόγκ και οι αστυνομικοί, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων επειδή θεωρούν ελλιπή για την άμυνά τους τον οπλισμό που έχουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ