Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
Ελπίδες για απεγκλωβισμό του παγιδευμένου σκάφους

ΜΟΣΧΑ.--

Με ελικόπτερο (του κινέζικου πλοίου Σούε Λονγκ) θα επιχειρηθεί τελικά ο απεγκλωβισμός όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στο ρωσικό πλοίο Akademik Shokalskiy που «κόλλησε» στους πάγους της Ανταρκτικής στις 24 Δεκέμβρη, όπως ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αυστραλιανό παγοθραυστικό που χτες το πρωί κατευθυνόταν στην περιοχή δεν κατάφερε τελικά να σπάσει τους πάγους. Οι καιρικές συνθήκες το ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει. Αποτυχημένη ήταν η απόπειρα προσέγγισης του πλοίου και από ένα κινέζικο παγοθραυστικό, πριν λίγες μέρες. Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ελήφθη απόφαση να απομακρυνθούν 52 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος με ένα ελικόπτερο του κινεζικού πλοίου Σούε Λονγκ, εφόσον οι μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Το ρωσικό σκάφος μεταφέρει συνολικά 74 πρόσωπα, επιστήμονες, τουρίστες και μέλη του πληρώματος. Απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοέμβρη για μια χρηματοδοτημένη από ιδιωτικά κεφάλαια αποστολή με την ευκαιρία της 100ής επετείου του ταξιδιού του Αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική. Σύμφωνα με το κέντρο συντονισμού διασώσεων στην Αυστραλία που βρίσκεται σε τακτική επαφή με το πλοίο, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ