Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Συμφωνία» στα μέτρα του Ισραήλ επιδιώκει ο Νετανιάχου

TEΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Μόνον εάν το Ισραήλ παραμείνει εβραϊκό κράτος και εάν οι Παλαιστίνιοι απεμπολήσουν το όνειρο επιστροφής τους και των άλλων εδαφικών αξιώσεων που έχουν, τότε μόνον μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπεντζαμιν Νετανιάχου, ανεβάζοντας για πολλοστή φορά τους τόνους, με στόχο τον εκτροχιασμό της διαπραγματευτικής διαδικασίας που έχουν δρομολογήσει οι ΗΠΑ, με στόχο την επίτευξη μιας γενικής συμφωνίας ως τον ερχόμενο Απρίλη.

Ο Νετανιάχου, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για χτες βράδυ (τρίτη κατά σειρά) απελευθέρωση 26 Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές, υποστήριξε ακόμη ότι εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε συμφωνία, «που θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ και την αποστρατιωτικοποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής» αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα προτού υπογραφεί. Δεν αποσαφηνίστηκε άμεσα εάν ο Νετανιάχου ενθάρρυνε την κατασκευή εκατοντάδων νέων εποικισμών σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ όπως είχε υπαινιχθεί τις προηγούμενες μέρες.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου, που αν μη τι άλλο τορπιλίζουν, για μία ακόμη φορά, τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον πριν το νέο ταξίδι το αμέσως επόμενο διάστημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού. Μεταξύ των κορυφαίων που αντιτάχθηκαν στις δηλώσεις Νετανιάχου ήταν πρώτη από όλους η επικεφαλής των Ισραηλινών διαπραγματευτών και υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, ο υπουργός Οικονομίας Γιαΐρ Λάπιντ και ο υπουργός Υγείας Γιάελ Τζερμάν.

Σαν να μην έφταναν αυτά, την Κυριακή, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της ισραηλινής βουλής ενέκρινε σχέδιο για την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ, ισραηλινά άρματα μάχης τραυμάτισαν δύο Παλαιστίνιους ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Μπαγκάζι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο παλαιστινιακός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός ξανάρχισε τη λειτουργία του μετά την επανάληψη των παραδόσεων καυσίμων από το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ