Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διπλό μακελειό στο Βόλγκογκραντ

Ευρύτερα συμφέροντα πίσω από τη σύγκρουση Ρωσίας και Τσετσένων ισλαμιστών αποσχιστών στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου

Ο,τι απέμεινε από το χτύπημα στο τρόλεϊ χτες το πρωί
Ο,τι απέμεινε από το χτύπημα στο τρόλεϊ χτες το πρωί
ΒΟΛΓΚΟΓΚΡΑΝΤ.-- Μνήμες μεγάλων μακελειών από τυφλά χτυπήματα και επιθέσεις Τσετσένων αποσχιστών επανήλθαν με τραγικό τρόπο στη Ρωσία μετά τις δύο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις «βομβιστών αυτοκτονίας» με τη χρήση εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, την Κυριακή το μεσημέρι στον προθάλαμο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Βόλγκογκραντ (Στάλινγκραντ την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης) και χθες το πρωί σε τρόλεϊ εν κινήσει γεμάτο επιβάτες, στο κέντρο της ίδιας πόλης.

Από την πρώτη επίθεση στον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 40 και, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία των ρωσικών αρχών, φερόμενος ως «καμικάζι» είναι ο Ρώσος μουσουλμάνος στρατολογήμενος από τους Τσετσένους ισλαμιστές με το όνομα Πάβελ Πετσένκιν που η οικογένειά του έψαχνε στην περιοχή του Νταγκεστάν. Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι το μακελειό στο σταθμό ήταν έργο κάποιας «μαύρης χήρας», όπως λέγονται οι σύζυγοι σκοτωμένων ισλαμιστών τρομοκρατών στην Τσετσενία, που για να πάρουν εκδίκηση εκπαιδεύονται για τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Κατά μια άλλη εκδοχή ο Πετσένκιν είναι ο «καμικάζι» της δεύτερης επίθεσης στο τρόλεϊ που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 30. Και για τις δύο περιπτώσεις γίνονται εξετάσεις ταυτοποίησης με DNA των θυμάτων των επιθέσεων, που συνοδεύτηκαν από ισχυρές εκρήξεις που διαμέλισαν ανθρώπινα σώματα και προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές. Στην περίπτωση δε του σταθμού το μακελειό εκτιμάται ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν ο βομβιστής είχε καταφέρει να περάσει από τον προθάλαμο του σταθμού - όπου ανατινάχτηκε ζωσμένος με εκρηκτικά - στην αίθουσα αναμονής όπου υπήρχαν εκατοντάδες επιβάτες που λόγω και των γιορτών ετοιμάζονταν να μετακινηθούν. Σε όλους τους σταθμούς μέσω μαζικής μεταφοράς έχουν τοποθετηθεί ανιχνευτές μετάλλων για το φόβο τέτοιων επιθέσεων με τις οποίες έχουν απειλήσει οι ισλαμιστές τρομοκράτες.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται μόλις 40 μέρες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που γίνονται στο Σότσι της Νότιας Ρωσίας (κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Βόλγκογκραντ) και όπως είναι φυσικό έχουν σπείρει τον πανικό στον πληθυσμό και έχουν θέσει σε συναγερμό το αστικό κράτος και την κυβέρνηση Πούτιν, που φοβούνται συνέχιση και ένταση των επιθέσεων και δεν θέλουν να επηρεαστούν οι Αγώνες, που εκτός των άλλων έχουν και οικονομικό αντίκρισμα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η Ρωσία είναι και η χώρα που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2018, άλλο ένα «πανηγύρι» για τα μονοπώλια.

Αμεσα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλη τη χώρα σε συνάντησή του με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας και του υπουργείου Εσωτερικών και έστειλε τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ στο Βόλγκογκραντ και ανακοίνωσε αποζημιώσεις στις οικογένειες που είχαν θύματα στις επιθέσεις ύψους 1 εκατ. ρουβλιών και 200.000 ως 400.000 ρουβλιών για τους τραυματίες ανάλογα με τη βαρύτητα των τραυμάτων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, αξιωματούχοι από διάφορες χώρες και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εξέφρασαν την καταδίκη τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις και την «ελπίδα» να εντοπιστούν οι δράστες.

Ευρύτερη αντιπαράθεση στον Καύκασο

Τα νέα αυτά μακελειά είναι «κρίκοι» μιας μακράς αλυσίδας επιθέσεων. Τον περασμένο Οκτώβρη ανατινάχτηκε επίσης στο Βόλγκογκραντ λεωφορείο με 6 νεκρούς. Είχε προηγηθεί η σφαγή στο σχολείο του Μπεσλάν της Ινγκουσετίας το Σεπτέμβρη του 2004 και σειρά επιθέσεων στη Μόσχα και άλλες πόλεις. Ολα αυτά εντάσσονται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο αστικό κράτος και τσετσενικές αποσχιστικές ισλαμιστικές δυνάμεις, με πρόσχημα το ζήτημα της θρησκείας. Στην πραγματικότητα είναι κόντρα αστικών τάξεων στην περιοχή του Καυκάσου, μια περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική σημασία, σταυροδρόμι στις διαδρομές της Ενέργειας - τα πετρέλαια της Κασπίας είναι δίπλα - που δείχνει ότι πρόκειται όχι μόνο για ανταγωνισμό στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά ανάμεσα σε συμφέροντα άλλων αστικών τάξεων άλλων χωρών και εμπλοκή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αλλωστε το «γαϊτανάκι» του τρόμου άνοιξε η ανατροπή του σοσιαλισμού και η καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ το 1991. Τότε που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στήριζαν τις δήθεν «εθνικοαπελευθερωτικές δυνάμεις» στην περιοχή του Καυκάσου στον ανταγωνισμό τους με την ανερχόμενη καπιταλιστική Ρωσία, ενώ η τελευταία αξιοποίησε τους πολέμους στον Καύκασο για την ισχυροποίηση της αστικής τάξης, την καταλήστευση της σοβιετικής λαϊκής περιουσίας σε βάρος των λαών, που στη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ζούσαν αρμονικά, ανεξάρτητα από καταγωγή, ήθη και έθιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ