Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Νέες αντιδράσεις για την πρόκληση στο Γιασουκούνι

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Ανεπιθύμητο» κήρυξε η κινεζική κυβέρνηση τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις που προκάλεσε η επίσκεψη Αμπε στο μνημείο Γιασουκούνι, στο Τόκιο.

Στη χτεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γιανγκ δήλωσε ότι «έναν τέτοιο Ιάπωνα ηγέτη ο λαός της Κίνας σίγουρα δεν θα τον καλωσορίσει και, αναμφίβολα, ούτε οι ηγέτες της Κίνας θα συνομιλήσουν μαζί του». Αποκαλύφτηκε παντελώς πόσο υποκριτικές ήταν οι δηλώσεις του Αμπε ότι δίνει σημαντική προτεραιότητα στις σχέσεις με την Κίνα και το διάλογο με τους Κινέζους ηγέτες, επισήμανε ο Γιανγκ.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γουέν Χι - χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην Ιαπωνία - δήλωσε χτες ότι ελπίζει «τη νέα χρονιά να μην υπάρξουν κινήσεις που θα διαρρήξουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών και τα συναισθήματα μεταξύ των ανθρώπων». Καμιά χώρα δεν πρέπει να επαναλαμβάνει πράξεις που δεν ταιριάζουν με τις αξίες και τα πρότυπα της διεθνούς κοινότητας, συμπλήρωσε.

Εντονη κριτική ασκείται προς την ιαπωνική κυβέρνηση και στη Βόρεια Κορέα, όπου κρατικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι η επίσκεψη Αμπε ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου». «Η Ιαπωνία έγινε κράτος πολέμου στρεφόμενη στο φασισμό», σημειώνουν.

Στο Γιασουκούνι έχουν ταφεί θύματα των σύγχρονων πολέμων που διεξήγαγε η Ιαπωνία, ανάμεσά τους και στρατιωτικοί που καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου. Για πολλούς θεωρείται σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού. Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμπε - η πρώτη Ιάπωνα πρωθυπουργού από το 2006 - έριξε νερό στο μύλο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται οι εντάσεις στις σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας, με βασικότερη αφορμή των τελευταίων μηνών τη διεύρυνση της κινεζικής ζώνης αεράμυνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Ο τεράστιος φυσικός πλούτος της περιοχής συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μονοπωλίων και γι' αυτό αποτελεί «μήλον της έριδος» για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για τον έλεγχό της. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι στην κόντρα συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη (Ιαπωνία, Κίνα) μπορεί να συνειδητοποιήσει γιατί μεγαλώνει η ανησυχία από τους τόνους που υψώνονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ