Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Δε γίνονται συνομιλίες χωρίς το Ιράν λέει ο υπουργός Εξωτερικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιέσεις για τη συμμετοχή του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της 22ας Γενάρη στην Ελβετία άσκησε και χτες ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, σημειώνοντας πως η Δαμασκός δε θα μεταβεί στις συνομιλίες «ούτε για να παραδώσει την εξουσία σε όποιον να 'ναι, ούτε για να συνδιαλλαχτεί με όποιον να 'ναι...».

Επισημαίνοντας ως αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας, ο υπουργός υπογράμμισε πως η Δαμασκός «παραμένει δεσμευμένη» στη συμμετοχή του Ιράν στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης, προσθέτοντας πως «είναι παράλογο για πολιτικούς λόγους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η λεγόμενη αντιπολίτευση να αποκλείουν τη χώρα αυτή από τη διάσκεψη».

Το ίδιο 24ωρο, Σύροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την απομάκρυνση περίπου 5.000 αμάχων από τη βιομηχανική πόλη Αντρα (κοντά στη Δαμασκό) μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι άμαχοι είχαν εγκλωβιστεί εδώ και περίπου 2,5 βδομάδες (σύμφωνα με τις συριακές αρχές) «από ένοπλες ομάδες τρομοκρατών» και οδηγήθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές. Παράλληλα, ο συριακός στρατός συνέχισε από αέρος το σφυροκόπημα θέσεων ισλαμιστών αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα (όπως υποστηρίζουν ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων) αρκετές εκατοντάδες νεκρούς μέσα στην τελευταία βδομάδα.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως δυνάμεις του συριακού στρατού συγκρούστηκαν με αντικαθεστωτικές δυνάμεις σε τουλάχιστον δύο περιοχές της πόλης Χομς, με αποτέλεσμα «δεκάδες νεκρούς». Η ίδια πηγή μετέδωσε ακόμη πως Σύροι στρατιώτες εξουδετέρωσαν στην περιοχή Ιντλέμπ προσπάθεια ισλαμιστών να μεταφέρουν αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην πόλη Αμπού αλ Ντοχούρ και αναχαίτισαν ομάδες ισλαμιστών που τοποθετούσαν νάρκες σε οδικό άξονα δυτικά της πόλης Χάμα.

Στο μεταξύ, ο Ράμι Αμπντέλ Ράχμαν, διευθυντής του «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στη Βρετανία, κατήγγειλε μπαράζ φονικών απειλών που δέχεται η οργάνωσή του από τις πιο ακραίες ομάδες ισλαμιστών που δρουν στη Συρία ιδιαίτερα μετά το ανακοινωθέν της οργάνωσης, την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με τους θανάτους πολλών δεκάδων ισλαμιστών ενόπλων σε ενέδρα του συριακού στρατού κοντά στη Δαμασκό. Ο Ράχμαν σημείωσε πως οι ισλαμιστές έχουν ενοχληθεί από τις ειδήσεις που κοινοποιεί σε διεθνή ΜΜΕ το Παρατηρητήριο και ότι επιχειρούν να εντοπίσουν τους πληροφοριοδότες της οργάνωσης στις περιοχές που ελέγχουν κυρίως σε βόρεια, ανατολική Συρία και στα περίχωρα της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ