Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Εκεχειρία υπό όρους

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Αμυδρά παραμένουν τα σημάδια για άμεση εκτόνωση της σοβαρής κρίσης που έχει ξεσπάσει από τα μέσα Δεκέμβρη στο Νότιο Σουδάν ανάμεσα στον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ και τον πρώην αντιπρόεδρο και αρχηγό των στασιαστών Ρίεκ Ματσάρ.

Ενα 48ωρο μετά την ανακοίνωση του Νοτιοσουδανού προέδρου πως δέχεται να σταματήσει τις εχθροπραξίες σε βάρος των στασιαστών, η πλευρά του πρώην αντιπροέδρου Ματσάρ έθεσε την εκεχειρία υπό αμφισβήτηση, απαιτώντας τη διαπραγμάτευσή της με κεντρικό όρο τον επιβεβαιωμένο έλεγχο (ενδεχομένως από τρίτη πλευρά) για την τήρησή της.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του αιθιοπικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η διακυβερνητική αρχή Ανάπτυξης Ανατολικής Αφρικής (IGAD) θα προχωρήσει άμεσα στο διορισμό ενός Κενυάτη και ενός Αιθίοπα που θα παίξουν το ρόλο των ειδικών απεσταλμένων του οργανισμού, με στόχο τη μεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιπλέον, χτες εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν ανέβασε σε πάνω από 180.000 τον αριθμό των αμάχων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων όχι μόνον στην πρωτεύουσα Τζούμπα και σε πόλεις των πετρελαιοφόρων πολιτειών Γιούνιτι και Τζόνγκλεϊ.

Παράλληλα με το μεσολαβητικό ρόλο της IGAD, η Ουγκάντα επιχειρεί αύξηση της επιρροής της στο Ν. Σουδάν με τον Πρόεδρο Γιοβέρι Μουσεβένι να επισκέπτεται χτες την Τζούμπα, υποσχόμενος «κάθε βοήθεια» στην εξεύρεση λύσης, λίγες μέρες μετά την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων του ουγκαντέζικου στρατού στη χώρα έπειτα από αίτημα του Προέδρου Κιίρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ