ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πολιτεία αφιερωμένη στην πρωτοπόρα θεωρία και δράση

Κάθε γωνιά, κάθε χώρος του Φεστιβάλ θα τιμά και θα προβάλει την 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και τη 40χρονη Ιστορία της ΚΝΕ

Οι πρώτες κατασκευές έχουν αρχίσει να υψώνονται στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της φοιτητικής εστίας, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, εκεί όπου στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη θα ανάψουν τα φώτα του 34ου Φεστιβάλ, του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που είναι αφιερωμένο στην 90χρονη Ιστορία του Κόμματος και τα 40 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, στις 8.45 το βράδυ, θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και νωρίτερα την ίδια μέρα θα χαιρετίσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επίσης, προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Abelardo Alvarez Zil, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και βουλευτής.

Μια πολιτεία με τα όλα της θα είναι και φέτος το Φεστιβάλ, πολιτεία νεανική, πολύβουη, με μουσικές και χρώματα, πολιτεία αφιερωμένη στο δίκιο του εργάτη, στην ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος και του νεολαιίστικου κινήματος. Κάθε γωνιά του, κάθε περίπτερο, κάθε ταμπλό θα είναι κι ένα κομμάτι γνώσης, θεωρίας και εμπειρίας, επαναστατικής πράξης, ένα κομμάτι Ιστορίας, από την ηρωική 90χρονη διαδρομή του ΚΚΕ και τη 40χρονη διαδρομή της ΚΝΕ.

Στο κέντρο του γηπέδου της Κεντρικής Εξέδρας, θα δεσπόζει φέτος το αφιέρωμα στα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40χρονα της ΚΝΕ, όπου θα προβάλλεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ θα εκθέτονται έντυπα και άλλα υλικά από το αρχείο του ΚΚΕ. Τα περίπτερα του «Ριζοσπάστη», του «Οδηγητή», του «902», της ΚΟΜΕΠ, των Αντιστασιακών Οργανώσεων θα κυριαρχούν επίσης στο χώρο, παρουσιάζοντας κομμάτια αυτής της Ιστορίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι χώροι του Φεστιβάλ, σχεδιασμένοι στο περιεχόμενό τους εδώ και καιρό από τις Επιτροπές του ΚΣ της ΚΝΕ και τις αντίστοιχες Επιτροπές και Τμήματα της ΚΕ του ΚΚΕ, θα διατρανώνουν το σύνθημα του ιδιαίτερου φετινού Φεστιβάλ: «Πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας το σοσιαλισμό».

Το Κόμμα του εργάτη

Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα της εργατικής τάξης, γέννημα από τα σπλάχνα της, οργανωτής και υπερασπιστής της μέχρι την τελική νίκη της, την απελευθέρωσή της από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Γι' αυτό και έχει «ψηλά» τον εργάτη, το δημιουργό του πλούτου. Το εργατικό στέκι στο χώρο του Φεστιβάλ θα αντανακλά τη βαθιά και άρρηκτη σχέση του Κόμματος με τους εργαζόμενους, τις ανάγκες, τα δικαιώματά τους, σχέση που διατρέχει ολόκληρη την ιστορική του διαδρομή.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα διοργανώνονται σε κάθε επιμέρους χώρο του Φεστιβάλ, στο εργατικό στέκι θα γίνει εκδήλωση (θεατρική αφήγηση) για τη συμβολή της ΚΝΕ στους εργατικούς αγώνες και αφιέρωμα στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Ακόμα, θεατρικό σκετς από τον Εργατικό Τομέα Πάτρας της ΚΝΕ, συναυλία του συγκροτήματος νυχτερινών μαθητών Πειραιά, καθώς και συζήτηση για τους μετανάστες, τη στάση της ΕΕ στα θέματα των μεταναστών και τη θέση του ΚΚΕ.

Η έκθεση εργατικής αφίσας και φωτογραφίας θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα συνθέτουν το χώρο, μαζί με τα περίπτερα των νέων εργαζομένων σε κάθε κλάδο δουλειάς, στον επισιτισμό, στο εμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην υγεία, στις κατασκευές, στους κλάδους της βιομηχανίας. Παράλληλα, θα υπάρχουν περίπτερα των νέων που βρίσκονται στους χώρους της κατάρτισης, του ΟΑΕΔ, περίπτερα νέων ναυτεργατών και νυχτερινών μαθητών.


Κομμάτι της εργατικής τάξης είναι και οι οικονομικοί μετανάστες, γι' αυτό και στο εργατικό στέκι θα έχουν τη δική τους θέση τα περίπτερα των μεταναστευτικών κοινοτήτων και φορέων, οι εργαζόμενοι από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής που θα παρουσιάζουν τα δικά τους εκθέματα, τις θέσεις και τις κάθε λογής δημιουργίες τους.

Σε ολόκληρη την ιστορική του διαδρομή, το ΚΚΕ αντιμετώπισε ισότιμα τις γυναίκες και τους άνδρες, ενώ με πρωτοποριακές θέσεις για την εποχή του, σε κάθε ιστορική φάση, πάλεψε και παλεύει για τη χειραφέτηση και την ισοτιμία της γυναίκας, της γυναίκας εργαζόμενης. Το «γυναικείο ζήτημα» είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Γι' αυτό και το περίπτερο που θα είναι αφιερωμένο στις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, δε θα μπορούσε να έχει άλλη θέση στο Φεστιβάλ από το εργατικό στέκι.

Στον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών του λαού

Η Παιδεία δε βρίσκεται μόνο στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας, αλλά διαχρονικά βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πολύχρονη ιστορία τους. Το ΚΚΕ είχε πάντα πρωτοπόρες θέσεις για τη μόρφωση των παιδιών του λαού, για τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό σύστημα. Μεγάλες μορφές παιδαγωγών και διανοητών αναδείχτηκαν από τις γραμμές του και όλη αυτή η Ιστορία, η πλούσια σε αγώνες και παιδαγωγική θεωρία, θα αναδειχτεί στο χώρο της Παιδείας στο Φεστιβάλ.


Ο ενιαίος χώρος της Παιδείας, στο Φεστιβάλ, θα περιλαμβάνει εκτός από τα περίπτερα των φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών και το περίπτερο των Νέων Τεχνολογιών, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ανταλλάξουν σκέψεις και να μάθουν τις θέσεις της ΚΝΕ για το ρόλο του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών στις μέρες μας.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις στο χώρο ξεχωρίζουν το ομαδικό παιχνίδι ερωτήσεων στους μαθητές με θέμα «μαθαίνουμε και συζητάμε με έναν ...διαφορετικό τρόπο για την Ιστορία», η βιβλιοπαρουσίαση της ανατύπωσης του περιοδικού «Νέα Γενιά της ΕΠΟΝ», η εκδήλωση και το θεατρικό δρώμενο για την ιστορική προσφορά του ΚΚΕ στην Εκπαίδευση, το σατιρικό σκετς για τον αντικομμουνισμό στα σχολεία και η συζήτηση για το Διαδίκτυο.

Επίσης, το δικό τους περίπτερο, δίπλα στο χώρο της Παιδείας, θα έχουν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι νέοι στρατευμένοι.

Για τα παιδιά, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό

Χαρτόνια, μαρκαδόροι, κατασκευή μουσικών οργάνων, θεατρικό παιχνίδι και κάθε είδους παιχνίδι, παραστάσεις Καραγκιόζη, θεάτρου, κουκλοθέατρου και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, έχει σχεδιαστεί από παιδαγωγούς και καλλιτέχνες ειδικά για τον Παιδότοπο του φετινού Φεστιβάλ. Μαζί, δε, με τα παιδιά, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα υποδέχονται στον παιδότοπο και τους γονείς τους, ειδικά τα νέα ζευγάρια, καταγράφοντας και ανταλλάσσοντας ανησυχίες, προβληματισμούς, προτάσεις. Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο με παιδικά βιβλία.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις του παιδότοπου, ξεχωρίζει η θεατρική παράσταση «Το παραμύθι με τα τέσσερα καπέλα», μια παράσταση διαδραστικού θεάτρου στην οποία θα συμμετέχουν και τα ίδια τα παιδιά υποδυόμενα ρόλους και αυτοσχεδιάζοντας...

Δίπλα στον παιδότοπο, θα βρίσκεται φέτος ο χώρος του Αθλητισμού, που θα φιλοξενεί τραπέζια σκάκι και πινγκ - πονγκ, ενώ προγραμματίζονται επίσης για εκεί συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες.

Η σύνδεση της Τέχνης με το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι ένα στοιχείο που θα διατρέχει ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αλλά θα είναι και το κύριο στοιχείο που θα αντανακλάται στο χώρο του Πολιτισμού. Εκεί θα έχει το δικό της περίπτερο η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, ενώ καθημερινά θα γίνονται:

  • Σεμινάρια κρουστών από τον Βασίλη Βασιλάτο και τους EMPercus ensemble.
  • Κατασκευή ψηφιδωτού και σχετικά μαθήματα από τον Νίκο Ευγενίδη.
  • Σεμινάρια fresco - νωπογραφίας από την Εύα Μελά.

Η αταλάντευτη πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στις εξαρτήσεις και τις κοιμισμένες συνειδήσεις, είναι στοιχείο της δράσης τους από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής τους μέχρι σήμερα. Ενας ξεχωριστός χώρος του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, αφιερώνεται σ' αυτόν τον αγώνα και στο χώρο αυτό θα φιλοξενούνται θεραπευτικές κοινότητες και προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, μαζί με συλλόγους οικογένειας των κοινοτήτων. Παράλληλα, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο, θα προβάλλεται dvd της Επιτροπής κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ και θα στηθεί ένα παιχνίδι ερωτήσεων και Σταυρόλεξα, με θέμα την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Βήμα διεθνούς αλληλεγγύης και προσφοράς

Αντιπροσωπείες από 45 Κομμουνιστικά Κόμματα, Κομμουνιστικές Νεολαίες και άλλες αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις θα συμμετέχουν φέτος στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ, ενώ θα υπάρχει στο χώρο και έκθεση - αφιέρωμα στα 90 χρόνια διεθνιστικής προσφοράς του ΚΚΕ. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Διεθνούπολη θα αποτελέσει ιδιαίτερο πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, που θα έχουν την ευκαιρία στα περίπτερα των ξένων οργανώσεων να ανταλλάξουν εμπειρίες για το κίνημα σε κάθε χώρα, να συζητήσουν για τις διεθνείς εξελίξεις και τις θέσεις των κομμάτων.

Φέτος η Διεθνούπολη θα περιλαμβάνει το «Σπίτι της σοσιαλιστικής Κούβας», ένα χώρο όπου θα βρίσκεται το γνωστό Κουβανέζικο Μπαρ, μια έκθεση - αφιέρωμα στα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης και το «ταχυδρομείο αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς ήρωες» που κρατούνται πάνω από 10 χρόνια στις φυλακές του Μαϊάμι, όπου κάθε επισκέπτης τους φεστιβάλ θα μπορεί να στείλει γράμμα καταγγελίας στις ΗΠΑ.

Στη Διεθνούπολη, επίσης, θα κορυφωθεί η οικονομική καμπάνια αλληλεγγύης της ΚΝΕ για την απαγορευμένη στη χώρα της Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας (KSM), θα ανακοινωθεί το ποσό που συγκεντρώθηκε και θα παραδοθεί σε εκπρόσωπο της KSM.


90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Τιμή στο «Σείριο» της ελληνικής μουσικής

Στον αναμορφωτή του ελληνικού τραγουδιού, στο «Σείριο» της ελληνικής μουσικής, στον Μάνο Χατζιδάκι είναι αφιερωμένη η συναυλία που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ.

Στα 90 χρόνια της ιστορικής του πορείας, το ΚΚΕ έχει αφήσει βαθιά το αποτύπωμά του σ' όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής κοινωνίας και του νέου ελληνικού πολιτισμού. Εφερε νέες ιδέες, αξίες και ιδανικά που βοήθησαν το λαό να δει με άλλο μάτι τον αγώνα και την προοπτική του. Εφερε στην επιφάνεια και στήριξε με ριζοσπαστικά, πρωτοπόρα αιτήματα όλα τα προβλήματα και τις λαϊκές διεκδικήσεις. Μπόλιασε με την υλιστική αντίληψη της ιστορικής εξέλιξης ένα σημαντικό αριθμό πρωτοπόρων καλλιτεχνών και αυτό εκφράστηκε με πρωτοπόρα έργα υψηλής αισθητικής. Στήριξε, πρόβαλε και αξιοποίησε κάθε προοδευτική και λαϊκή δημιουργία, ό,τι θετικό δημιούργησε ο λαός μας στη διαδρομή του. Στήριξε και πρόβαλε καλλιτέχνες που με το έργο τους αποτυπώνουν χωρίς ωραιοποιήσεις την κοινωνία και τις αντιθέσεις της.

Ο Μάνος Χατζιδάκις με την υψηλή αισθητική και την προσωπική ευαισθησία του, την οξεία κριτική ματιά του, την αγάπη του για το λαό και με την απόφασή του να μη συμβιβαστεί με την εξουσία και τις απαιτήσεις της, μπόρεσε να αποτυπώσει με κριτικό ρεαλιστικό τρόπο την ελληνική κοινωνία. Ο Μάνος Χατζιδάκις αντιπαρατέθηκε σ' όλη τη ζωή του στην εμπορευματοποίηση και στον εκχυδαϊσμό της τέχνης. Ανέδειξε το ρεμπέτικο τραγούδι και τους δημιουργούς του, τον πλούτο της ζωής και δημιουργίας του λαού. Ετσι το έργο και η συνολική παρουσία του, ανεξάρτητα από τις δηλωμένες πολιτικές απόψεις και προθέσεις του, είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το λαό, τη διαμόρφωση των αισθητικών και πολιτιστικών αντιλήψεών του. Αυτή τη δημιουργία και το δημιουργό της τιμά το ΚΚΕ στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του.

Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί, στις 8 Σεπτεμβρίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πλάκα, στις 8:30 μμ, συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ελευθερίου Καλκάνη και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Συμμετέχουν οι σολίστ Γιάννης Σπάθας και Εύα Φάμπα. Τραγουδούν: ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός, η Γιώτα Νέγκα και η Αναστασία Μουτσάτσου. Σκηνοθετική επιμέλεια Κώστας Καζάκος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πνεύμα ασυμβίβαστο, που αντιτάχθηκε στους κρατούντες, στην όποια κολακεία και αναρρίχηση, ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε πάνω απ' όλα κορυφαίος αναμορφωτής του ελληνικού τραγουδιού, δρομολογώντας το σε νέους μουσικούς ορίζοντες. «Το τραγούδι», έλεγε, «δεν είναι σύνθημα ή πράξη εκτονώσεως. Ούτε μαστίχα για το στόμα αθλητικών εφήβων ή συντροφιά νυχτερινή για οδηγούς ταξί και φορτηγών. Είναι μία μαγική στιγμή κι εγώ ένας πανηγυριώτης μάγος εκπρόσωπός σας - αφού γεννήθηκα τον ίδιο καιρό με σας και μες στον ίδιο χώρο - που θα φωτίσω τις κρυφές αθέατες γωνιές σας...».

Η απουσία του πικρή. Η «παρουσία» του πάντα φωτεινή. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι εδώ, θα είναι πάντα εδώ όσο υπάρχουν άνθρωποι που τραγουδούν τα τραγούδια του, που διψούν για ομορφιά, που αντιστέκονται στο εφήμερο, στο ευτελές, στην ισοπέδωση. Ο δημιουργός σε συνέντευξή του στο «Ρ» (27/5/90), τόνιζε ότι «λαϊκό είναι ό,τι ασχολείται με τον άνθρωπο και προέρχεται από τον άνθρωπο». Ελεγε, μάλιστα, πως «η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα... Η τέχνη υπάρχει, διότι ανατέμνει τη λειτουργία του ανθρώπου. Του κινητοποιεί τις ευαισθησίες του. Τις αληθινές του ευαισθησίες. Οχι τις επικαιρικές. Η τέχνη συμπληρώνει τον άνθρωπο, τον βοηθά να αισθανθεί, έστω και για λίγο, προς τα πού πρέπει να τείνει. Η μεγάλη τέχνη εννοώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ