ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οδηγίες της Εφορίας για την αποφυγή λαθών

Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2002 (από μισθούς, συντάξεις και άλλες πηγές) σε ευρώ

Οδηγίες προς τους φορολογούμενους, με στόχο την αποφυγή επανάληψης των συνηθισμένων λαθών, που παρατηρούνται στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (ιδιωτών) δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Η δομή του βασικού φορολογικού εντύπου Ε1, με τους κωδικούς για τα εισοδήματα και τις δαπάνες που δηλώνονται από τους φορολογούμενους παραμένει αμετάβλητη όπως ακριβώς και στις περσινές δηλώσεις. Στην ουσία, το έντυπο της φορολογικής δήλωσης είναι το ίδιο με το περσινό, με τη μόνη διαφορά ότι φέτος τα εισοδήματα θα δηλωθούν σε ευρώ. Οι νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, που πέρασαν με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο, αφορούν στα προσωπικά εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2003 και θα δηλωθούν με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2004.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:

  • Πίνακας 1: Γράφονται τα στοιχεία του φορολογούμενου και σε περίπτωση εγγάμου και της συζύγου. Εάν πρέπει να διορθωθούν τα προεκτυπωμένα στοιχεία θα πρέπει πρώτα να δηλωθεί η μεταβολή στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Ειδικά για μισθωτούς και συνταξιούχους οι «δηλώσεις μεταβολής» θα γίνονται κατά την υποβολή της δήλωσης, ενώ σε αυτή την περίπτωση πρέπει απαραίτητα να αναγράφεται και το τηλέφωνο του φορολογουμένου στη δήλωση. Οι έγγαμοι υποβάλλουν κοινή δήλωση στο όνομα του συζύγου, ανεξάρτητα από το αν ο σύζυγος δηλώνει δικό του εισόδημα ή είναι άνεργος ή άεργος. Επίσης, τα εισοδήματα του συζύγου δηλώνονται στην αριστερή στήλη και της συζύγου στη δεξιά στήλη του εντύπου Ε1. Το τετραγωνίδιο με την ένδειξη Αριθμός Φορολογικού Μητρώου Συζύγου συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που η σύζυγος έχει δικό της ΑΦΜ. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διαζυγίου ή θανάτου πρέπει να υποβληθούν χωριστές δηλώσεις.
  • Πίνακας 2: Διαβάστε προσεκτικά μια-μια τις ερωτήσεις. Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης σημειώστε την ένδειξη Χ μέσα στο τετραγωνίδιο με τη λέξη ΝΑΙ. Εάν η απάντηση είναι ΟΧΙ δε συμπληρώνετε τίποτα και προχωρήστε στην επόμενη ερώτηση. Επίσης, αν η απάντηση είναι ΝΑΙ πρέπει να συνυποβάλλεται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εφόσον αυτό προβλέπεται.
  • ΠΙΝΑΚΑΣ 4 (εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες): Το κάθε εισόδημα πρέπει να αναγράφεται στο σωστό κωδικό. Ετσι στους κωδικούς 301-303 γράφετε μόνο τα ποσά από μισθούς και ημερομίσθια. Στους κωδικούς 303-304 μόνο τα ποσά από κύριες συντάξεις. Στους κωδικούς 321-322 μόνο τα ποσά των επικουρικών συντάξεων, μερισμάτων, βοηθημάτων κλπ. Στους κωδικούς 305-306 μόνο το ποσό του ΕΚΑΣ. Οι χαμηλόμισθοι που δικαιούνται για το χρονικό διάστημα από 1/1/2002 μέχρι 31/8/2002 την εισοδηματική ενίσχυση πρέπει να γράψουν το καθαρό ποσό στους κωδικούς 311-312. Σε περίπτωση που δικαιούχος είναι η σύζυγος πρέπει απαραίτητα στον πίνακα 1 να γράψετε τον ΑΦΜ της συζύγου και εάν δεν υπάρχει πρέπει να ζητήσετε από την αρμόδια ΔΟΥ τη χορήγηση ΑΦΜ. Στον υποπίνακα 4Β (εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις) πρέπει να αθροίσετε τα επιμέρους ποσά των διαφόρων εκμεταλλεύσεων και να τα αναγράψετε αντίστοιχα στους κωδικούς 461-462 και 915-916. Για τον υποπίνακα 4Ε (εισοδήματα από ακίνητα) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι θα πρέπει εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 να υποβάλλουν και το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων). Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «αν δε μεταφέρετε τα αθροίσματα από το έντυπο Ε2 στο έντυπο Ε1, τότε τα εισοδήματα αυτά θεωρούνται ως μη δηλωθέντα».
  • Πίνακας 6: Αφορά τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη. Στην περίπτωση 1 του πίνακα αναγράφονται οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (κατοχή ή χρήση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων π.χ αυτοκίνητα), καθώς και τα ποσά που καταβάλλουν σε πρόσωπα που τους παρέχουν υπηρεσίες (π.χ. οικιακούς βοηθούς). Η περίπτωση 2 του πίνακα αυτού αφορά στις «πραγματικές δαπάνες διαβίωσης», όπως για την αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων και μη καταναλωτικών αγαθών. Επίσης, στους κωδικούς 727-728 αναγράφονται τα ποσά των τόκων που πληρώσατε μέσα στο 2002 για την εξόφληση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
ΕΛΛΑΔΑ
Οι 2 στους 3 διαθέτουν κινητό

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την οικιακή χρήση συσκευών υψηλής τεχνολογίας, τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, προκύπτουν από την Ερευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας που διενήργησε - για πρώτη φορά - η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

  • Σχεδόν όλα τα νοικοκυριά διαθέτουν τηλεόραση.
  • 2 στα 3 νοικοκυριά διαθέτουν κινητό τηλέφωνο.
  • 1 στα 4 ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το 38% των Ελλήνων, που διαθέτει υπολογιστή στο σπίτι του, τον χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά τη μέρα, ενώ 63% πιστεύουν ότι οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο δεν είναι χρήσιμες!
  • Σε αγορές μέσω του Διαδικτύου προβαίνει το 15% των νοικοκυριών, ενώ ο υψηλότερος βαθμός χρήσης υπολογιστή γίνεται στην περιφέρεια Αττικής.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στο 16% οι παραβάσεις

Για τα ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά φταίνε όλοι οι άλλοι - ακόμη και οι εργαζόμενοι - εκτός από τους επιχειρηματίες και την κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από τον απολογισμό του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για το 2002. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι διοικούντες τον ΕΦΕΤ προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως η κυβέρνηση - που θεσπίζει τους νόμους οι οποίοι σε κάθε περίπτωση αφήνουν τους καταναλωτές εκτεθειμένους στην επικίνδυνη ασυδοσία της επιδίωξης της μεγιστοποίησης των κερδών των επιχειρηματιών - δεν έχει καμιά ευθύνη για τα ακατάλληλα και συχνά επικίνδυνα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά!

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ, που από την αρχή φάνηκε ότι θα ήταν απλώς το άλλοθι της κυβέρνησης για την εφαρμογή της πολιτικής της, πραγματοποίησε πέρσι 11.000 επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων. Στο ένα τρίτο των επιθεωρήσεων έγιναν «συστάσεις και υποδείξεις», ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε επιχειρήσεις παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων καταγράφτηκαν παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας που φτάνουν το 16% επί του συνόλου των ελέγχων.

Η φοροδιαφυγή των κοτεράδων

Φοροδιαφυγή αγνώστου ύψους και άλλες φορολογικές παραβάσεις προκύπτουν για τους κατόχους σκαφών αναψυχής με βάση τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος για το 2002 για τον προσδιορισμό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών επί της ουσίας ομολογεί την «ανικανότητά» του να ελέγξει το σύνολο των υποθέσεων αυτών λόγω «ελλιπών ή λανθασμένων στοιχείων του ΑΦΜ και του αριθμού αστυνομικής ταυτότητας»...

Από τις διασταυρώσεις στοιχείων που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για το 2002 προκύπτουν τα εξής:

  • Οι νηολογήσεις και μεταβιβάσεις σκαφών έφτασαν στις 11.711 αλλά μόνον 7.653 (το 65,4% του συνόλου) δήλωσε την απόκτηση σκάφους αλλά και από αυτούς οι 2.154 «ξέχασαν» να δηλώσουν τη δαπάνη αγοράς
  • Ο αριθμός των παραστατικών νηολογήσεων και μεταβιβάσεων που σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών «δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν» έφτασε σε 1.900 ή σε ποσοστό 16,2% του συνόλου. Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά παραβατικότητας των «κοτεράδων» κυμαίνονταν σε ανάλογα ύψη και τα προηγούμενα χρόνια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ