Ερώτηση για τα εργοδοτικά εγκλήματα - «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς
Σημειώνεται ότι από 1 Γενάρη 2024, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 114 εργατικά δυστυχήματα, ένας νεκρός κάθε δυόμισι μέρες. Κι αυτή είναι η συνέχεια μιας ακόμη «μαύρης» χρονιάς, αφού για το 2023 καταγγέλθηκαν 14.920 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα. Επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε «καρμανιόλα» για τους εργαζόμενους, στο έδαφος της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και των ανύπαρκτων ελέγχων στις επιχειρήσεις, και ως αποτέλεσμα της μετατροπής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε δήθεν «Ανεξάρτητη Αρχή», σύμφωνα με τα ευρωενωσιακά πρότυπα.
Ταυτόχρονα, για τους εργαζόμενους ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων, για τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει κανένα σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης. Αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά και με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε διυλιστήριο της «Motor Oil» που ήταν σε διαδικασία shut-down. Εργάτες τραυματίστηκαν και κινδύνεψε η ζωή εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.
Είναι μεγάλες οι ευθύνες της εργοδοσίας που πιέζει να γίνουν όλα πιο γρήγορα, πιο εντατικά, σε βάρος ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, ιδιαίτερα κατά τη συντήρηση που θεωρείται κυνικά «χαμένος» χρόνος, άρα και χαμένα κέρδη.
Η μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «σφαγεία» φέρουν τη διαχρονική υπογραφή του κράτους και της εργοδοσίας. Οι αντεργατικοί νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, αλλά και η πρόσφατη εγκύκλιος 37271/21-06-2024, που διευκολύνει την εργοδοσία να επιβάλλει ωράρια - λάστιχο και ενεργοποιεί την εξαήμερη εργασία από 1 Ιούλη 2024, εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας. Αλλωστε, οι τραυματισμοί, οι ασθένειες από την κόπωση και τα εργατικά «ατυχήματα» καταγράφονται ιδιαίτερα σε υπερωριακό χρόνο ή σε χρόνο υπερεργασίας, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Οι γιατροί Εργασίας βρίσκονται μόνο στα χαρτιά, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν παρέχονται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτά που παρέχονται είναι ανεπαρκέστατα ή ακατάλληλα, οι απαραίτητες συντηρήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο καθώς αυτές κοστίζουν για την εργοδοσία.
Οι εργοδότες μπορούν να αυθαιρετούν αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο ΕΕ - κυβερνήσεων που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους καθώς και το ΣΕΠΕ, που συνεχώς αποδυναμώνεται, κατά τα πρότυπα και τις κατευθύνσεις της «Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας». Για πάνω από 300.000 επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην Ελλάδα το 2023 υπήρχαν μόλις 408 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 243 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Αυτά προωθεί άλλωστε κι επιταχύνει η ΕΕ με την εχθρική για τα συμφέροντα των εργαζομένων έκθεση Ντράγκι, για τη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-- Στο γεγονός ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η υλοποίησή τους από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, που βασίζονται στην Οδηγία 2003/88 της ΕΕ για "την οργάνωση του χρόνου εργασίας" εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση, εξαιτίας των οποίων αυξάνονται και τα ατυχήματα και δυστυχήματα και την ίδια ώρα οι ελεγκτικές αρχές υποστελεχώνονται.
-- Στο γεγονός ότι με βάση την Οδηγία Seveso της ΕΕ, η "δέουσα επιμέλεια" καθιστά τις επιχειρήσεις υπεύθυνες να καταρτίζουν σχέδια προστασίας με κριτήριο τα κέρδη τους, αντί για ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
-- Στα επείγοντα αιτήματα του εργατικού κινήματος για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέσω των οποίων μπορούν να κατοχυρωθούν σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη εργασιακά δικαιώματα».
Το όργιο νοθείας που έστησε η εργοδοσία και οι άνθρωποί της στο επιχειρησιακό σωματείο στην επιχείρηση «ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ» κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών που ολοκληρώθηκαν χτες, καταγγέλλει η ΔΑΣ.
«Οσους θεωρούν πως δεν τους έχουν στο χέρι, όσους δεν μπορούν να τους τρομοκρατήσουν με συνοπτικές διαδικασίες, τους διαγράφουν από το μητρώο για να ελέγξουν το αποτέλεσμα», σημειώνει η ΔΑΣ σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη προσωρινή διοίκηση, αναδεικνύοντας πως «αυτό που φοβούνται είναι τη δύναμη των εργαζόμενων να διαμορφώσουν ένα σωματείο που θα είναι πραγματικά των εργαζομένων, που θα διεκδικεί και θα παλεύει για τα δικαιώματά μας».
Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, που συμμετείχαν με το ψηφοδέλτιό τους στις αρχαιρεσίες, αναδεικνύουν την ...κοπτοραπτική που γίνεται στο μητρώο του Σωματείου, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του πρώην προέδρου της προσωρινής διοίκησης, η οποία είναι εκπρόθεσμη από το 2022. Ετσι, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο μητρώο πριν τις εκλογές ήταν 475 εργαζόμενοι, «αυτό που εμφανίστηκε την ημέρα των εκλογών αριθμούσε 484 άτομα». Στα εγγεγραμμένα μέλη δεν περιλαμβάνονται μια σειρά εργαζόμενοι που είναι όχι μόνο γραμμένοι στο Σωματείο αλλά και οικονομικά τακτοποιημένοι.
Ακόμα χειρότερα, εργαζόμενη η οποία συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ενημερώθηκε τη μέρα που πήγε να ψηφίσει πως ούτε εκείνη είναι γραμμένη στο μητρώο (!), παρόλο που είχαν ελεγχθεί οι συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια. Αντίστοιχα τραγελαφικά περιστατικά καταγράφηκαν και με εργαζόμενους που είχαν πάρει μέρος στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, είχαν ψηφίσει για εφορευτική επιτροπή και ξαφνικά ανακάλυψαν πως το όνομά τους έχει αφαιρεθεί από το μητρώο την ημέρα των εκλογών!
Επιπλέον, μέλη της πρώην προσωρινής διοίκησης επεδίωξαν να υποκαταστήσουν την εκλεγμένη από τους εργαζόμενους εφορευτική επιτροπή, προσπαθώντας να απορρίψουν υποψηφιότητες, εξέλιξη που αποτράπηκε όταν πιάστηκαν στα πράσα από υποψήφιο της ΔΑΣ. Μάλιστα, στα μαγειρέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη συμμετέχει πρώην εργαζόμενος και συνδικαλιστής από άλλη εταιρεία, ο οποίος «άγνωστο με ποια ιδιότητα σουλατσάρει και παρεμβαίνει στις διαδικασίες των εκλογών, προφανώς υπό τις εντολές της εργοδοσίας». Πιο συγκεκριμένα, η ΔΑΣ καταγγέλλει πως πρόκειται για «συνταξιούχο (!), ΠΡΩΗΝ εργαζόμενο του "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ"»!
Η ΔΑΣ καταγγέλλει όλα τα παραπάνω και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν το Σωματείο να μετατραπεί σε «υπόθεση λίγων», που δρουν «πίσω από κλειστές πόρτες και με παιχνίδια κάτω από το τραπέζι». «Τώρα είναι ώρα για δράση. Σας καλούμε όλους να βάλετε στην άκρη όσους μας θέλουν θεατές βρώμικων παιχνιδιών εις βάρος μας», υπογραμμίζει.
Το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ελληνικού - Αγίου Κοσμά χαιρετίζει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις πρώτες του αρχαιρεσίες και ψήφισαν μαζικά για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Οικοδόμων και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Συγκεκριμένα, στις εκλογές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα πήραν μέρος 575 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.
«Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές, καθώς και η επιτυχία των απεργιών στις 6 και 20 Νοέμβρη, μας δίνει ώθηση να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Δίνει δύναμη στο Σωματείο για τη συνέχιση της δράσης του το επόμενο διάστημα, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο έργο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Με ώθηση από τις μάχες που έχει ήδη δώσει, το Σωματείο ετοιμάζει τις επόμενες δράσεις του, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, την κάλυψη με Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων που δουλεύουν με «μπλοκάκι», 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ουσιαστικά μέτρα προστασίας από εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης, διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων σε όλους τους οικοδόμους, μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στο έργο.
Επιπλέον, το Σωματείο καλεί και όσους εργαζόμενους δεν συμμετείχαν στις εκλογές να κάνουν το βήμα, να οργανωθούν στις γραμμές του και να πάρουν μέρος στη δράση του. «Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας! Η μαζική συμμετοχή μπορεί και πρέπει να δώσει νέα ώθηση, νέα ελπιδοφόρα δυναμική στον αγώνα μας, ώστε να βγούμε νικητές», καταλήγει.
Εκδήλωση την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης του, οργανώνει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής.
Θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), και το πρόγραμμά της έχει ως εξής:
-- Ανοιγμα από τον Βαγγέλη Ζέρβα, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου.
-- Προβολή βίντεο με στιγμιότυπα από τη δράση του Συνδικάτου.
-- Χαιρετισμός από την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
-- «Η δράση του Συλλόγου Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής, Πειραιά και Νήσων από το 1924 μέχρι το 1974»: Παρουσίαση από τον Αντώνη Πέτρου, μέλος του Συνδικάτου.
-- «Η δράση του Συλλόγου Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής, Πειραιά και Νήσων από το 1975 μέχρι το 2000»: Παρουσίαση από τον Αντώνη Κούτα.
-- «100 χρόνια Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής - Πώς η ανάγκη γίνεται Ιστορία»: Κεντρική ομιλία από τον Στάθη Σταθουλόπουλο, πρόεδρο του Συνδικάτου.