ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
"Η Αλβανία είναι από δω... "

Ποια Αλβανία... η Αλβανία είναι από δώ! Η χαρακτηριστική αυτή φράση - απάντηση των κατοίκων ενός χωριού δίπλα στον ποταμό Καλαμά και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από τα σύνορα με την Αλβανία αποδίδει, παραστατικά, την ωμή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη παραμεθόρια περιοχή του Nομού Ιωαννίνων. Την πραγματικότητα οικονομικού μαρασμού, υπανάπτυξης και εγκατάλειψης, που εντείνονται από την αδιαφορία των κυβερνήσεων και τις αντιλαϊκές - αντιαναπτυξιακές και αντεθνικές πολιτικές που εφαρμόζουν, υποτασσόμενες στις επιλογές των "φίλων και συμμάχων" Αμερικανών και, τώρα, του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γιατί, όπως διαπίστωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής, στη διάρκεια της πολυήμερης περιοδείας επικοινωνίας και συζήτησης με εκπροσώπους δεκάδων δήμων και κοινοτήτων, άλλων μαζικών φορέων και κατοίκων στο Νομό Ιωαννίνων, στην πραγματικότητα, υπάρχει μια "εστία ζωής" στην πόλη των Γιαννίνων και τη γύρω κοντινή περιοχή και στηρίζεται, κυρίως, στον τομέα των υπηρεσιών και σε 2-3 συνεταιριστικές επιχειρήσεις (γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ηπείρου "Πίνδος"). Αντίθετα, οι μεγαλύτερες περιοχές του νομού - μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία - μαραζώνουν οικονομικά, εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους και ερημώνουν.

Κατά τα άλλα, η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν, ουσιαστικά, την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νομού. Μάλιστα, ο Νομός Ιωαννίνων είναι από τους μεγαλύτερους κτηνοτροφικούς νομούς της χώρας. Εκτρέφονται περί τα 500.000 γιδοπρόβατα συνολικά (390.000 πρόβατα και 110.000 γίδια) και παράγονται κάθε χρόνο περί τους 75-80.000 τόνους γάλα, ενώ εκτρέφονται και 5-6.000 βοοειδή. Η ύπαρξη σημαντικής κτηνοτροφικής παραγωγής στο νομό, βεβαίως, πέραν των άλλων, έχει σχέση και με την ίδρυση και λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ" από τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Περιοχής και την ΑΤΕ, που στήριξε αποφασιστικά την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Βιομηχανίες που, τώρα, απειλούνται από την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αδιαφορία και απόγνωση...

Τα τελευταία χρόνια, η αγροτική παραγωγή και στο Νομό Ιωαννίνων πλήττεται από τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική (αύξηση του κόστους, μειωμένες τιμές, απελευθέρωση της αγοράς και της τιμής των ζωοτροφών κλπ.)που εφαρμόζεται. Ενώ άμεση είναι η απειλή για την ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής επιχείρησης "ΔΩΔΩΝΗ", που προωθείται με συντονισμένες προσπάθειες, στο παρασκήνιο... Πέραν αυτών, και παρά τις μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων που προσφέρονται στις ορεινές περιοχές, η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας εμποδίζεται από την έλλειψη υποδομής, που θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα των βοσκοτόπων (δρόμοι προσπέλασης, στέγαστρα, δεξαμενές νερού κλπ.) - τα λίγα που γίνονται μπροστά στις ανάγκες δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία. Πολύ περισσότερο, που υπάρχουν οι αποφάσεις του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περιορισμό της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και του αριθμού των επιδοτούμενων γιδοπροβάτων και βοοειδών.

Σε απόγνωση, όπως επισήμαναν κάμποσες φορές στους κομμουνιστές βουλευτές κάτοικοι και εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, βρίσκονται και οι καλλιεργητές αγροτικών προϊόντων που υποχρεώνονται να πουλάνε σε τιμές μικρότερες κάθε χρόνο, όπως, π.χ., σε σιτάρι, καλαμπόκι κ.λπ. Και το χειρότερο είναι ότι, πλέον, δε γνωρίζουν τι να καλλιεργήσουν για να μπορέσουν να ζήσουν, καθώς η ΕΕ επιβάλλει δραστική μείωση της παραγωγής σ' όλα τα προϊόντα. Την αγωνία των αγροτών εξέφρασε πολύ παραστατικά ο δήμαρχος Κόνιτσας κατά τη συνάντησή του με το βουλευτή του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρη, την περασμένη βδομάδα, επισημαίνοντας πως και με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, ο αγροτικός κόσμος οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο, αλλά δεν το γνωρίζει ακόμα... Η κατάσταση επιδεινώνεται, ασφαλώς, γιατί λείπουν τα αναγκαία αρδευτικά έργα, που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη της γεωργίας με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν και με τη μείωση του κόστους.

Λείπουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις

Η αδιαφορία των κυβερνήσεων του δικομματισμού για την ανάπτυξη και τη στήριξη των παραμεθόριων περιοχών εκφράζεται παραστατικά στην έλλειψη στοιχειωδών όρων και προϋποθέσεων για υποφερτές συνθήκες ζωής των κατοίκων σ' αυτές τις περιοχές του Νομού Ιωαννίνων. Υπάρχουν, δυστυχώς, και σήμερα αρκετά χωριά στις επαρχίες Πωγωνιανής, Κόνιτσας, Δωδώνης και Μετσόβου όπου - όπως κατάγγειλαν στις συναντήσεις με τους βουλευτές του ΚΚΕ εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόεδροι κοινοτήτων και μέλη Αναπτυξιακών Συνδέσμων και Συμβουλίων Περιοχής των παραπάνω περιοχών - η οδική σύνδεση και συγκοινωνία είναι υποτυπώδεις. Σ' ορισμένες περιπτώσεις, η συγκοινωνιακή σύνδεση είναι μείζον πρόβλημα για τους κατοίκους των χωριών. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση με τους αγροτικούς δρόμους - που πολλές φορές δεν υπάρχουν κιόλας... - για την αξιοποίηση των βοσκοτόπων. Ετσι, οι κτηνοτρόφοι ταλαιπωρούνται να μεταφέρουν την παραγωγή γάλακτος με ζώα.

Οσον αφορά την κάλυψη του πληθυσμού από την άποψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ο Νομός Ιωαννίνων διαθέτει δύο μεγάλα σύγχρονα νοσοκομεία για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη με την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Νοσοκομείου, όμως... και η περίθαλψη αυτή γίνεται προβληματική εξαιτίας του γεγονότος πως τα νοσοκομεία υποχρεώνονται να παρέχουν και περίθαλψη πρωτοβάθμιας υγείας σε εξωτερικούς ασθενείς, σε συνδυασμό με το μειωμένο προσωπικό που έχουν, λόγω απαγόρευσης πρόσληψης του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού. Εκεί, ωστόσο, που το πρόβλημα της υγειονομικής κάλυψης είναι έντονο είναι στην περίθαλψη των παραμεθόριων πληθυσμών των επαρχιών Πωγωνιανής, Κόνιτσας και Δωδώνης. Η λειτουργία των Κέντρων Υγείας είναι υποβαθμισμένη, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ειδικευμένων γιατρών. Ετσι, οι κάτοικοι των περιφερειών - ακριτικών περιοχών ταλαιπωρούνται μετακινούμενοι και για απλές περιπτώσεις υγείας στην πόλη των Γιαννίνων. Ενώ για τη μετακίνηση των ασθενών δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα ασθενοφόρα αυτοκίνητα, που, ασφαλώς, δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των περιφερειών.

Η υποαπασχόληση συμπληρώνει την υπανάπτυξη

Κύριο χαρακτηριστικό στο νομό Ιωαννίνων είναι η έλλειψη αξιόλογης βιομηχανικής υποδομής. Ελάχιστες - μετρημένες στα δάχτυλα - είναι οι παραγωγικές - βιομηχανικές επιχειρήσεις που απασχολούν κάποιες εκατοντάδες και δεκάδες εργαζόμενους συνολικά η καθεμιά. Στην πραγματικότητα, η παραγωγική υποδομή των Γιαννίνων βασίζεται στις μικρές επιχειρήσεις βιοτεχνικού χαρακτήρα, που απασχολούν μερικές μόνον μονάδες εργαζομένων είτε είναι οικογενειακής μορφής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, έτσι, απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών - μεγάλος αριθμός στο δημόσιο τομέα υγείας, στα δύο μεγάλα νοσοκομεία των Γιαννίνων - ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των επαγγελματοβιοτεχνών εμπόρων. Γι' αυτό και η οικονομική κατάσταση στο νομό εξαρτάται κατά πολύ από τα εισοδήματα των μισθωτών υπαλλήλων και τα αγροτικά εισοδήματα. Ομως, τα τελευταία χρόνια, οι μισθοί και οι συντάξεις όχι μόνον δεν αυξάνουν, αλλά λιγοστεύουν δραματικά και η κρίση στην αγορά τσακίζει και τους επαγγελματοβιοτέχνες που αποτελούν σημαντικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας, κυρίως της πόλης των Γιαννίνων. Οι επαγγελματοβιοτέχνες, πέρα από τα πλήγματα που έχουν δεχτεί με τα μέτρα απελευθέρωσης, ενοικίων και αγοράς, την αντιλαϊκή φορολογική πολιτική που αποφάσισαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στα πλαίσια της ΕΕ, τώρα απειλούνται με οριστικό αφανισμό εξαιτίας της εφόδου των γνωστών ξένων πολυκαταστημάτων που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα και επεκτείνονται και στις επαρχιακές πόλεις.

Καμπανάκι

Το καμπανάκι έχει χτυπήσει και στα Γιάννενα, όπου ετοιμάζεται να εγκατασταθεί το γνωστό πολυκατάστημα ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ. Η πληροφορία ότι η παραπάνω επιχείρηση αγόρασε ένα τεράστιο οικόπεδο 100 - 140 στρεμμάτων, για να ανοίξει κατάστημα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου προκάλεσε έντονη ανησυχία και έχει κινητοποιήσει τους επαγγελματοβιοτέχνες, αλλά και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που κατανοούν πως η εγκατάσταση στην πόλη των Γιαννίνων ενός τέτοιου "μεγαθηρίου" θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από τα υπόλοιπα μαγαζιά και, τελικά, θα μονοπωλήσει την αγορά με οδυνηρά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο στο νομό. Γι' αυτό και το αίτημα για την προστασία της ντόπιας αγοράς από το ξένο πολυκατάστημα συσπείρωσε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές τάξεις και τους μαζικούς φορείς του νομού που συντονίζουν τον αγώνα ενάντια στην εγκατάστασή του και για να μπουν περιορισμοί στην ασύδοτη δράση τέτοιων ξένων πολυκαταστημάτων.

Την ανησυχία τους αυτή εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και του Επιμελητηρίου τους κατά την ενημερωτική συνάντηση - συζήτηση που είχαν- στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος - με τον Χρήστο Κορτζίδη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στα Γιάννενα. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ Ιωαννίνων εκτίμησαν, ιδιαίτερα τις θέσεις του Κόμματος για περιοριστικά μέτρα στην επέκταση τέτοιων πολυκαταστημάτων, αλλά και για την ένταξη του νομού στις παραμεθόριες περιοχές και τη στήριξη με κίνητρα παραγωγικών επενδύσεων, για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμών των ΜΜΕ.

Το αναπτυξιακό πρόβλημα του νομού Ιωαννίνων απασχολεί όλους σχεδόν τους κατοίκους καθώς, αντί ανάπτυξης έχουμε αποδιάρθρωση και συρρίκνωση της παραγωγικής υποδομής στο νομό. Κι αυτό αφορά και την αγροτική οικονομία (περιορισμός καλλιεργειών, στασιμότητα στην κτηνοτροφία, μείωση επενδύσεων στη γεωργία κλπ.), και τις ανύπαρκτες βιομηχανικές παραγωγικές επενδύσεις με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και να έχουμε μαζική εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους της.

Ωστόσο, μπροστά στην αγανάκτηση των κατοίκων για την εγκατάλειψη, οι εταίροι του δικομματισμού, αντί να βγάλουν τα συμπεράσματα από την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζουν δεκαετίες τώρα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για να αποπροσανατολίσουν ξανά τους κατοίκους του νομού, όπως άλλωστε και όλους τους εργαζόμενους, προπαγανδίζουν τώρα τα μεγάλα έργα και ειδικότερα την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό που θα σπάσει την απομόνωση της Ηπείρου και θα τη βοηθήσει να αναπτυχθεί. Αλλά, πέραν του ότι υπάρχει ανησυχία για το πότε και πώς της υλοποίησης αλλά και του κόστους που θα πληρώσουμε για την κατασκευή του έργου όταν γίνει, το κύριο είναι ότι το πρόβλημα της ανάπτυξης τόσο του νομού Ιωαννίνων όσο και γενικότερα της περιοχής δεν αντιμετωπίζεται με την κατασκευή της ΕΓΝΑΤΙΑΣ.

Οπως υπογράμμισε με κάθε ευκαιρία στις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχε στην περιοδεία του στο νομό με κατοίκους και τους εκπροσώπους μαζικών φορέων και της Τ. Αυτοδιοίκησης της περιοχής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Στριφτάρης φυσικά είναι σημαντικό να γίνει η ΕΓΝΑΤΙΑ και άλλα μεγάλα έργα. Ομως τα έργα αυτά, πρέπει να συνδεθούν με την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας, με τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών κλάδων που η χώρα έχει δυνατότητες και εμπειρίες, με τη δημιουργία και ενίσχυση των υπαρχουσών και νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Κι αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει με τα προγράμματα της ΕΕ - τα οποία οι κάτοικοι πρέπει να εκμεταλλευτούν για να βελτιωθεί ό,τι είναι δυνατόν - γιατί, ουσιαστικά, παραγωγικές επενδύσεις και έργα υποδομής για ανάπτυξη π.χ. της γεωργίας δε χρηματοδοτούνται ενώ, αντίθετα, προωθείται το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και η καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας. Ετσι, υπάρχει κίνδυνος να γίνουν οι δρόμοι, αλλά να χρησιμοποιούνται απλώς για να μεταφέρουν με μικρότερο κόστος οι ισχυροί της ΕΕ τα εμπορεύματά τους στη χώρα μας...

Πρέπει να είναι καθαρό σε όλους σας, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ που επιβεβαιώνονται στη ζωή, πως για να αναπτυχθεί η περιοχή και ο νομός σας χρειάζεται να υπάρξουν ρήξεις, αντίσταση στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι φορείς της Ηπείρου όλος ο λαός των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας να εντείνουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν από τις κυβερνήσεις που δεκαετίες τους κοροϊδεύουν, να δώσουν κίνητρα αναπτυξιακά σαν παραμεθόριου νομού για έργα ανάπτυξης. Για αυξημένες χρηματοδοτήσεις ενάντια στην εξάρτηση και τα δεσμά της ΕΕ. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας όμως, πρέπει οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ που αγωνίζεται μαζί τους για πραγματική ανάπτυξη σε όφελος του τόπου ενάντια στις επιλογές του διευθυντηρίου της Ε. Ενωσης που υποτακτικά εφαρμόζουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του Μάαστριχτ (ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ"), όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Είναι συγκλονιστικό να ακούς, εκεί δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία, από τους ίδιους τους κατοίκους των χωριών, πως σε 22 χωριά της περιοχής Καλπακίου - Πωγωνίου ζουν και πηγαίνουν στα δημοτικά σχολεία της περιοχής μόνον 29 παιδιά - είκοσι εννιά παιδιά σε 22 χωριά!

Οσο είναι εύλογη η έκπληξη και επιφύλαξη ενός "ξένου", δυστυχώς η.. αυτοψία που πραγματοποιήσαμε επισκεπτόμενοι πολλά από τα χωριά στα οποία αναφερόμαστε, δεν άφησε περιθώρια για αμφισβήτηση της παραπάνω αλήθειας. Απ' όσους συναντήσαμε στη διάρκεια της περιοδείας που οργάνωσε η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με τους βουλευτές του Κόμματος Σπύρο Στριφτάρη και Γεράσιμο Αραβανή στο νομό Ιωαννίνων, ελάχιστους κατοίκους κάτω των 45 - 50 χρόνων είδαμε και η συντριπτική πλειοψηφία όσων παραμένουν ακόμα στα σχεδόν εγκαταλειμμένα χωριά του νομού Ιωαννίνων είναι μεγαλύτεροι των 65 χρόνων. Και παραμένουν στα χωριά γιατί τους "δένει" η αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκαν και έζησαν, κι αυτό τους κάνει να... αδιαφορούν για τα εγκόσμια και να προτιμούν την απομόνωση στον πατρικό τους τόπο. 'Η γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή, πού να πάνε να ζήσουν.

Κι όμως, θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά... Γιατί ο νομός Ιωαννίνων που σήμερα παραμένει στις πλέον υπανάπτυκτες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κοινότητας, διαθέτει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί, βιομηχανικά - αγροτικά, αλλά και τουριστικά χάρις στις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές και τις πολιτιστικές παραδόσεις της περιοχής. Αλλά και ως παραμεθόρια περιοχή θα μπορούσε οικονομικά να στηριχτεί και στις διακρατικές σχέσεις με τους βόρειους γείτονες αξιοποιώντας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης και φιλίας που, φυσικά, δεν μπορεί παρά να έχουν αντανάκλαση και στην ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στη χώρα μας και τους γείτονες της, σε όφελος, πρώτα απ' όλους, των κατοίκων των όμορων νομών.

Εδώ, στη σημερινή μιζέρια, αποτυπώνεται η ανάλγητη κοινωνικά πολιτική των κυβερνήσεων των αστικών κομμάτων και, ιδιαίτερα, των τελευταίων δεκαετιών, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Γεράσιμος Αραβανής. Υπογραμμίζεται η υποκρισία και η πατριδοκαπηλία των εκπροσώπων του δικομματισμού όταν διατείνονται πως, τάχα, ενδιαφέρονται για τους ακρίτες και τις ακριτικές περιοχές, ενώ οι περιοχές αυτές εγκαταλείπονται και ερημώνουν. Η ίδια, πάντως, η ζοφερή πραγματικότητα επιβεβαιώνει το ΚΚΕ που προειδοποιεί ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει για την ανάπτυξη και των περιοχών αυτών χωρίς την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος και των αγώνων των εργαζομένων και των αγροτών κόντρα στις αντεθνικές - αντιλαϊκές επιλογές του Διευθυντηρίου της ΕΕ, που υποτακτικά εφαρμόζουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα - υποστηριχτές του Μάαστριχτ (ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ"). Αυτή ήταν και η δέσμευση των βουλευτών του ΚΚΕ. Να προβάλουν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του νομού και να στηρίξουν τους αγώνες τους για πραγματική ανάπτυξη σε όφελος της περιοχής και των κατοίκων της.

Από τις συναντήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ με εκπροσώπους Δήμων και

Από τις συναντήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ με εκπροσώπους Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Ιωαννίνων

Αποψη του συγκροτήματος

Αποψη του συγκροτήματος των εγκαταστάσεων του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων, που περιλαμβάνει εκτός από τα γραφεία, πτηνοσφαγείο, ψυγείο, μονάδα τυποποίησης κ.λπ.

Την Τρίτη:

Οι συνεταιρισμοί

μοναδικό στήριγμα

στο νομό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ