Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είναι συγκλονιστικό να ακούς, εκεί δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία, από τους ίδιους τους κατοίκους των χωριών, πως σε 22 χωριά της περιοχής Καλπακίου - Πωγωνίου ζουν και πηγαίνουν στα δημοτικά σχολεία της περιοχής μόνον 29 παιδιά - είκοσι εννιά παιδιά σε 22 χωριά!

Οσο είναι εύλογη η έκπληξη και επιφύλαξη ενός "ξένου", δυστυχώς η.. αυτοψία που πραγματοποιήσαμε επισκεπτόμενοι πολλά από τα χωριά στα οποία αναφερόμαστε, δεν άφησε περιθώρια για αμφισβήτηση της παραπάνω αλήθειας. Απ' όσους συναντήσαμε στη διάρκεια της περιοδείας που οργάνωσε η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με τους βουλευτές του Κόμματος Σπύρο Στριφτάρη και Γεράσιμο Αραβανή στο νομό Ιωαννίνων, ελάχιστους κατοίκους κάτω των 45 - 50 χρόνων είδαμε και η συντριπτική πλειοψηφία όσων παραμένουν ακόμα στα σχεδόν εγκαταλειμμένα χωριά του νομού Ιωαννίνων είναι μεγαλύτεροι των 65 χρόνων. Και παραμένουν στα χωριά γιατί τους "δένει" η αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκαν και έζησαν, κι αυτό τους κάνει να... αδιαφορούν για τα εγκόσμια και να προτιμούν την απομόνωση στον πατρικό τους τόπο. 'Η γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή, πού να πάνε να ζήσουν.

Κι όμως, θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά... Γιατί ο νομός Ιωαννίνων που σήμερα παραμένει στις πλέον υπανάπτυκτες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κοινότητας, διαθέτει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί, βιομηχανικά - αγροτικά, αλλά και τουριστικά χάρις στις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές και τις πολιτιστικές παραδόσεις της περιοχής. Αλλά και ως παραμεθόρια περιοχή θα μπορούσε οικονομικά να στηριχτεί και στις διακρατικές σχέσεις με τους βόρειους γείτονες αξιοποιώντας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης και φιλίας που, φυσικά, δεν μπορεί παρά να έχουν αντανάκλαση και στην ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στη χώρα μας και τους γείτονες της, σε όφελος, πρώτα απ' όλους, των κατοίκων των όμορων νομών.

Εδώ, στη σημερινή μιζέρια, αποτυπώνεται η ανάλγητη κοινωνικά πολιτική των κυβερνήσεων των αστικών κομμάτων και, ιδιαίτερα, των τελευταίων δεκαετιών, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Γεράσιμος Αραβανής. Υπογραμμίζεται η υποκρισία και η πατριδοκαπηλία των εκπροσώπων του δικομματισμού όταν διατείνονται πως, τάχα, ενδιαφέρονται για τους ακρίτες και τις ακριτικές περιοχές, ενώ οι περιοχές αυτές εγκαταλείπονται και ερημώνουν. Η ίδια, πάντως, η ζοφερή πραγματικότητα επιβεβαιώνει το ΚΚΕ που προειδοποιεί ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει για την ανάπτυξη και των περιοχών αυτών χωρίς την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος και των αγώνων των εργαζομένων και των αγροτών κόντρα στις αντεθνικές - αντιλαϊκές επιλογές του Διευθυντηρίου της ΕΕ, που υποτακτικά εφαρμόζουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα - υποστηριχτές του Μάαστριχτ (ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ"). Αυτή ήταν και η δέσμευση των βουλευτών του ΚΚΕ. Να προβάλουν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του νομού και να στηρίξουν τους αγώνες τους για πραγματική ανάπτυξη σε όφελος της περιοχής και των κατοίκων της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2001-03-08 00:00:00.0)
Θα φύγουν οι φυλακές; (1996-02-02 00:00:00.0)
Αγνοείται προσφορά, εγκαταλείπονται μνημεία (1995-02-21 00:00:00.0)
Εγκαταλειμμένη η περιφέρεια (1995-02-12 00:00:00.0)
Πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Ιωαννίνων (1995-01-29 00:00:00.0)
Πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Ιωαννίνων (1995-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ