Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγνοείται προσφορά, εγκαταλείπονται μνημεία

Η τύχη και αξιοποίηση από το κράτος μιας σημαντικής πρότασης και μιας προσφοράς αποτελεί το αντικείμενο της ερώτησης,που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός και Στρατής Κόρακας,προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Μακεδονίας - Θράκης και Εξωτερικών. Η πρόταση, ολοκληρωμένη τεχνικά και με σαφείς πολιτιστικούς, ιστορικούς στόχους, αφορά στη δημιουργία, στη Θεσσαλονίκη, ενός μουσείου εξωελλαδικών εθνικών εστιών ως πρώτο βήμα στη συγκρότηση ενός Ιδρύματος Μελετών και Αξιοποίησης Ιστορικού Υλικού της εξωελλαδικής ελληνικής παρουσίας.

Ηδη υπάρχει η πρώτη δωρεά, που προέρχεται από τον ζωγράφο - χαράκτη και συγγραφέα Γιώργο Φαρσακίδη,γιο του τελευταίου ιδιοκτήτη της οικίας, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία,στην Οδησσό και το οποίο σήμερα στεγάζει το ομώνυμο μουσείο. Η δωρεά του Γ. Φαρσακίδη αφορά στο εσωτερικό ενός τυπικά υποδειγματικού σπιτιού της ελληνικής παροικίας της Οδησσού, όπως διατηρήθηκε επί έναν αιώνα.

Παρόλο που όλα τα στοιχεία της παραπάνω προσφοράς βρίσκονται στα χέρια των αρμοδίων υπηρεσιακών κρατικών παραγόντων, εδώ και αρκετό καιρό και παρότι με την πρόταση έχουν συμφωνήσει πολιτικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί παράγοντες, δεν έχει ληφθεί κανένα συγκεκριμένο μέτρο.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Κ. Τριαρίδης υποσχέθηκε να μεριμνήσει για την εξεύρεση ενός αναπαλαιωμένου αρχοντικού "αντάξιου της θαυμάσιας ιδέας και της συγκινητικής προσφοράς".Ο πρώην υπουργός Παιδείας Δ. Φατούρος, εξάλλου, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ - 3, μίλησε για την "αναγκαιότητα της αξιοποίησης αυτής της θαυμάσιας ιδέας",ενώ παλιότερα και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ είχε δηλώσει ότι "στις μέρες μας μάς χρειάζεται όσο ποτέ αυτή η πολιτιστική γέφυρα επικοινωνίας με τον έξω ελληνισμό. Επρεπε να την είχαμε από καιρό".Την πρόταση υποστηρίζει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Κοσμόπουλος, δηλώνοντας: "Τι το καλύτερο από το να λειτουργήσει πλάι στα εκθέματα της Βεργίνας, του Βυζαντινού μας Μουσείου και ένα μουσείο της εθνικής μας εξωελλαδικής παρουσίας;".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: Να αξιοποιηθεί αυτή η δωρεά της οικίας, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία. Να προωθηθεί η δημιουργία ενός ιδρύματος μελετών κι αξιοποίησης υλικού της εξωελλαδικής ελληνικής παρουσίας. Να εξασφαλιστεί η στέγαση αυτού του ιδρύματος σε κατάλληλο κτίριο.

Μνημεία σε κίνδυνο

Τοπίο σε εγκατάλειψη θυμίζει ο μακεδονικός τάφος στην περιοχή των Λευκαδίων - ο Τάφος της Κρίσεως - με μοναδικές τοιχογραφίες του 4ου αιώνα π. Χ., καθώς και άλλες αρχαιότητες, όπως οι μακεδονικοί τάφοι των Ανθεμίων,των Λύσσονος και Καλικλέους και το Νυμφαίο,όπου τοποθετείται η σχολή του Αριστοτέλη με μαθητή τον Αλέξανδρο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας έχει επανειλημμένα καταγγείλει την αμέλεια των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες απαντούν ότι θα διατεθεί ποσό 500 εκατομμυρίων δραχμών από το Β Πακέτο Ντελόρ.Το ΚΚΕ,με ερώτηση των βουλευτών, Γιάννη Κατσαρού και Αντώνη Σκυλλάκου,ρωτάει "γιατί δεν έχουν δοθεί μέχρι τώρα τα απαραίτητα κονδύλια και πότε θα αρχίσουν οι αναγκαίες εργασίες, ιδιαίτερα στον Τάφο της Κρίσεως, ώστε να σταματήσει η καταστροφή και η εγκατάλειψη των αρχαιολογικών μνημείων".

Εξάλλου, οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Στριφτάρης και Γεράσιμος Αραβανής, αναφερόμενοι στο Σπήλαιο του Περάματος στο Νομό Ιωαννίνων, επισημαίνουν ότι από το 1958 ο "Οργανισμός Σπηλαίου Κοινότητας Περάματος" ουδέποτε έχει πάρει κρατική ενίσχυση για τη συντήρηση του Σπηλαίου. Το ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό Πολιτισμού "εάν θα επιχορηγηθεί η συντήρηση του Σπηλαίου και εάν θα μεριμνήσει για την αλλαγή του Οργανισμού του Σπηλαίου, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του".

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται ο ναός "Αγιος Χαράλαμπος", χτισμένος το 1315 και ιστορημένος δεύτερη φορά το 1760. Ο ναός παρουσιάζει σοβαρά στατικά προβλήματα και οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Γεράσιμος Αραβανής ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημα της κοινότητας για επιχορήγηση ώστε να διασωθεί το μνημείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ