Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Κάλεσμα αντίστασης

Σε κινητοποίηση καλεί τους πολίτες όλης της χώρας, η Διασωματειακή Επιτροπή για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτούς "που ασχημονούν εξ ονόματός τους", προβάλλοντας προγράμματα που προσβάλλουν και υποτιμούν τη νοημοσύνη. Τους καλεί την Παρασκευή 3 Μάρτη, για μία ώρα από τις 20.00 έως τις 21.00, να κλείσουν τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνά τους. Η Διασωματειακή, όπως είπε ο Πολ Σκλάβος, πιστεύει ότι η κοινή γνώμη, αυτή τη στιγμή, είναι "έτοιμη ν' αντιδράσει". Αυτή την "πρώτη αντίδραση", την καμπάνια, θα αναλάβουν φορείς της νεολαίας, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ο Σύλλογος Προστασίας Καταναλωτών κ.ά.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τα μέλη του προεδρείου της Διασωματειακής έθεσαν τον προβληματισμό των 19 φορέων που συμμετέχουν στη Διασωματειακή, για την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο και δημοσιοποίησαν τις προτάσεις της επιτροπής. Προτάσεις που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των νόμων και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Η Διασωματειακή ζητά την άμεση εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας, την άμεση εφαρμογή του νόμου για το 1,5% για τον κινηματογράφο, ενώ θέτει θέμα αλλαγής της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Για το ΕΣΡ, ζητά την άμεση νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας του, όπως αυτή είχε αρχικά προταθεί ως ανεξάρτητο όργανο με αυξημένες αρμοδιότητες για την κατανομή των συχνοτήτων και για τον έλεγχο των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το ΕΣΡ θα πρέπει να είναι όργανο ανεξάρτητο από "κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες" και να συμμετέχουν σ' αυτό εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και των εργαζομένων στο χώρο της ραδιοτηλεόρασης.

Θέμα, όμως, τέθηκε και για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που ετοιμάζει το υπουργείο Τύπου και το οποίο, στην πλήρη του μορφή, δεν έχει δοθεί ούτε στην ΕΣΗΕΑ. Μιλώντας ο Νίκος Καραντηνός (ταμίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ) είπε ότι η ενημέρωση στα μέλη του ΔΣ, από την Ευάγγελο Βενιζέλο, έγινε αποσπασματικά και όχι για όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Υπογράμμισε την ανάγκη μελέτης του νομοσχεδίου, μελέτη όμως που χρειάζεται χρόνο και δεν μπορεί να γίνει από το ένα βράδυ μέχρι το άλλο πρωί. Ομως, άγνοια για το νομοσχέδιο έχουν και οι 20 φορείς που έχουν σχέση με τα ΜΜΕ. Η Διασωματειακή ζητά τη συνεργασία με το υπουργείο Τύπου και τα συναρμόδια υπουργεία, για την περαιτέρω επεξεργασία του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου.

Η Επιτροπή, εκτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, επισημαίνει ότι έξι χρόνια μετά την εισβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τα πράγματα για την ελληνική ραδιοτηλεόραση, κάθε άλλο παρά έχουν καλυτερεύσει. Για την κατάσταση αυτή, ευθύνεται ο οικονομικός ανταγωνισμός, ο οποίος επιβάλλει στους ιδιωτικούς σταθμούς να διαμορφώνουν τα προγράμματά τους, μόνο με κριτήριο την "ανύψωση" των δεικτών τηλεθέασης και ακροαματικότητας.

Σχετικά με τις ειδήσεις, η Επιτροπή επισημαίνει την παραμορφωτική εικόνα, ενός "κοινωνικού Είναι", που ως περιεχόμενό του έχει δαίμονες και εξορκιστές, μαστροπούς και πόρνες, "μαφίες και πολιτικούς, στρατηγούς και θύματα".

"Συνένοχη", όμως, στη σημερινή τηλεοπτική κατάσταση είναι και η ΕΡΤ, αφού το μόνο "δείγμα γραφής" που έχει προβάλει, είναι ότι δεν έχει "δείγμα γραφής". Αντίθετα, συνένοχη δεν είναι η "κοινή γνώμη", που εκφράζεται από τους πνευματικούς ανθρώπους αυτής της χώρας, τις κοινωνικές της οργανώσεις και τις οργανώσεις των εργαζομένων του χώρου.

Οπως ανακοινώθηκε, επίσης χτες, η Διασωματειακή θα συνδιοργανώσει με την ΕΡΤ το Οκτώβρη του '95, "Ευρωπαϊκό Συμπόσιο", με κεντρικό θέμα τα προβλήματα και το μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκε και ο Ασημάκης Γιαλαμάς, πρόεδρος των θεατρικών συγγραφέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ